Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σήμα κινδύνου για τον Κρόνιο Λόφο στην Αρχαία Ολυμπία από τον Ευθύμη Λέκκα

Σήμα κινδύνου για τον Κρόνιο Λόφο στην Α...

«Η περιοχή δεν έχει αποκτήσει τη μορφή που είχε πριν την πυρκαγιά»

Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, για τον κίνδυνο πλημμύρων μετά από πυρκαγιές σε πυρόπληκτες περιοχές, αναδεικνύοντας πρακτικές που απέδωσαν και άλλες που έκαναν το ακριβώς αντίθετο.


Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ηλεία και πιο συγκεκριμένα δύο χαρακτηριστικές τοποθεσίες στην Αρχαία Ολυμπία, οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 5: “Μνημείο Πιέρ Ντε Κουμπέρτιν, Αρχαία Ολυμπία, Πυρκαγιές 2007 – Επιτυχημένη συγκράτηση εδαφών από κορμούς που τοποθετήθηκαν πάνω σε μαργαϊκές αποθέσεις».

Αντίθετα, στην ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 6 τονίζεται ότι : «Κρόνιος Λόφος, Αρχαία Ολυμπία, Πυρκαγιές 2007 – Εδαφική μάζα και κορμοί προστασίας, παρασύρθηκαν όλα μαζί προς τα κατάντη, επιφέροντας μεγάλες αλλοιώσεις στο προστατευόμενο μνημείο».

Κρόνιος Λόφος, Αρχαία Ολυμπία: Καταστροφ...

Κρόνιος Λόφος, Αρχαία Ολυμπία: Καταστροφή κορμών προστασίας

«Εάν εστιάσουμε στον Κρόνιο Λόφο θα δούμε ότι η εικόνα που υπήρχε πριν από το 2007, την οποία είχαμε αποτυπώσει πάρα πολλές φορές γιατί δουλεύουμε στην Ηλεία τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είναι ίδια, έχει αλλάξει. Αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 έγιναν και θετικές και αρνητικές διαδικασίες και παρεμβάσεις. Σε ορισμένα σημεία απέδωσαν, όπως είναι στο Μνημείο Κουμπερντέν ή σε άλλα σημεία, όπου πραγματικά τα έργα συγκράτησαν έδαφος, την αλλοίωση της μορφολογίας και έδωσαν τη δυνατότητα το δάσος να πάρει ‘’πάνω του’’ και εν μέρει να αναγεννηθεί. Σε άλλα σημεία, όπως στον Κρόνιο Λόφο, οι παρεμβάσεις επειδή ήταν βιαστικές ενόψει και της αφής της Ολυμπιακής Φλόγες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν απέδωσαν και καταγράφονται στα αρνητικά. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με θετικές και αρνητικές παρεμβάσεις. Βεβαίως, αυτό παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Στον Κρόνιο Λόφο ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αλλά μειωμένος σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς» ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας.

πηγή: patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις