Με στόχο την προστασία των οικογενειών
Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την προστασία των οικογενειών.
Μάλιστα οι ποινές διπλασιάζονται όταν τα περιστατικά κακοποίησης γίνονται μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών.
Η Ελπίδα, μητέρα τεσσάρων παιδιών ζούσε επί χρόνια τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας. Βρήκε τη δύναμη και έφυγε από το νοσηρό περιβάλλον όπου ζούσε, όμως δεν θα σταματήσει ποτέ να πιστεύει στην ανάγκη να τιμωρούνται οι δράστες, όχι για εκδίκηση, αλλά όπως λέει, για να νιώθουν τα θύματα και τα παιδιά τους ασφαλή.
«Κάποια στιγμή ήταν και κάποιες μελανιές στο σώμα μου που η μεγάλη μου κόρη αναρωτιόταν «μαμά τι είναι αυτά τα σημάδια και πότε θα φύγουν;». Αυτά τα σημάδια από την ψυχή του παιδιού μου πότε θα φύγουν; Θα φύγουν;», λέει η Ελπίδα.
«Άλλο βράδυ μπροστά στα παιδιά με χαστούκισε γιατί έβλεπα τηλεόραση; Γενικά χωρίς λογική».
«Τα παιδιά φοβόντουσαν καθόντουσαν σε μια άκρη δεν μιλάγανε, δεν λαλάγανε», αναφέρει.
Ο δράστης ενδοοικογενειακής βίας θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 ετών. Αν όμως το θύμα έχει μόνιμη σωματική ή διανοητική πάθηση η ποινή θα αυξάνεται σε κάθειρξη έως 10 ετών. Όταν δε τα περιστατικά βίας γίνονται μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών ο δράστης θα αντιμετωπίζει 2 χρόνια φυλάκισης.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Μπόλη, «είναι σημαντικό ότι διπλασιάζονται οι ποινές σε περιπτώσεις που υπάρχουν πλέον των θυμάτων τα σιωπηλά θύματα, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τα παιδιά, που πολλές φορές γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μιας επίθεσης μέσα στην οικογένεια».
Η ποινή, μάλιστα, διπλασιάζεται σε περίπτωση κακοποίησης εγκύου.
«Ήμουν 6 μηνών έγκυος, είχαμε τραπέζι στο σπίτι και επειδή δεν χαιρέτησε δια χειραψίας η μαμά μου όλους του τους συγγενείς, όταν φύγανε όλοι θεώρησε καλό να με βγάλει σηκωτή έξω από το σπίτι, ως ένα είδος τιμωρίας. Ήταν 27 του Δεκέμβρη, κρύο, θάλασσα δίπλα και ζήτησα να μου δώσει ένα μπουφάν τουλάχιστον να καλύψω την κοιλιά μου και η απάντησή του ήταν να σκεπαστώ με την κουκούλα του αυτοκινήτου.»
«Όλα μας τα συναισθήματα, ό,τι νιώθουμε, ό,τι αισθανόμαστε περνάνε στα παιδιά μας. Μακάρι να αυστηροποιηθούν και να γίνονται και πράξη (οι ποινές) για να βλέπουν όλοι αυτοί που έχουν αυτή τη συμπεριφορά ότι τηρούνται οι νόμοι, μήπως αρχίσει να έχει και μείωση αυτό το φαινόμενο».
«Αν κάποιος επισκεφτεί τα αυτόφωρα δικαστήρια θα παρατηρήσει ότι παραπάνω από τις μισές υποθέσεις του εκθέματος αφορούν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας», υποστηρίζει ο Δημήτρης Μπόλης.
«Όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν μίλαγε», ένα ακόμη χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας που το νομοσχέδιο προς ψήφιση φιλοδοξεί να εξαλείψει, υποχρεώνοντας γιατρούς, δασκάλους και προπονητές να καταγγέλλουν στις αρχές περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr