Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Νέο τμήμα θα λειτουργήσει στο Ωδείο Πατρών Φιλαρμονική Εταιρία

Νέο τμήμα θα λειτουργήσει στο Ωδείο Πατρ...

Πρόκειται για το "Τμήμα Εκμάθησης και Σύνθεσης Μουσικής σε Ψηφιακό Περιβάλλον - Studio Ηχογράφησης και Παραγωγής Μουσικής" όπου θα διδάξει ο Γιώργος Ανδρικογιαννόπουλος

Ένα νέο τμήμα δημιουργεί το Ωδείο Πατρών Φιλαρμονική Εταιρία. Πρόκειται για το "Τμήμα Εκμάθησης και Σύνθεσης Μουσικής σε Ψηφιακό Περιβάλλον - Studio Ηχογράφησης και Παραγωγής Μουσικής".

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, από τη νέα διδακτική χρονιά θα λειτουργήσει νέο τμήμα, στα ήδη υπάρχοντα τμήματα και σχολές μουσικής εκπαίδευσης στο Ωδείο Πατρών Φιλαρμονική Εταιρία, με την ονομασία “Τμήμα Εκμάθησης και Σύνθεσης Μουσικής σε Ψηφιακό Περιβάλλον - Studio Ηχογράφησης και Παραγωγής Μουσικής".

Το τμήμα θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία και διδασκαλία του Γιώργου Ανδρικογιαννόπουλου.

Το μάθημα Σύνθεση Μουσικής σε Ψηφιακό Περιβάλλον θα πραγματεύεται με την διδασκαλία της λειτουργίας προγραμμάτων Η/Υ που σχετίζονται με την παραγωγή και επεξεργασία ήχου και τη σύνθεση μουσικής. Είναι ένα ελεύθερο και δημιουργικό μάθημα στο οποίο διδάσκεται ελεύθερη σύνθεση σε συνδυασμό με την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας. Αναφέρεται σε άτομα που θέλουν να μάθουν να συνθέτουν και να παράγουν ηλεκτρονικά μουσική, ανεξαρτήτου είδους, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν μουσικές γνώσεις.

Στο ένα σκέλος του μαθήματος, ο μαθητής μαθαίνει να χρησιμοποιεί προγράμματα τύπου DAW (Digital Audio Workstation), όπως το FL Studio και το Cubase. Τα προγράμματα αυτά δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να συνθέτει ένα έργο και με το πάτημα ενός πλήκτρου να ακούει τη σύνθεση του. Ταυτόχρονα, συνδυάζονται και με προγράμματα μουσικής σημειογραφίας, όπως το Finale και το Dorico, στα οποία γίνεται η ψηφιακή συγγραφή της παρτιτούρας. Συνδυάζοντας και τις δυο κατηγορίες προγραμμάτων, είναι δυνατή η παραγωγή μιας ολοκληρωμένης παρτιτούρας ενός έργου, μαζί με το αρχείο ήχου του έργου, του οποίου η ποιότητα μπορεί να ξεπεράσει και ηχογράφηση.

Στο άλλο σκέλος του μαθήματος, παράλληλα με τη διδασκαλία των προγραμμάτων παραγωγής μουσικής, θα γίνεται και το μάθημα της Εισαγωγής στη Σύνθεση Μουσικής. Για να μπορέσει κάποιος να συνθέσει μουσική χρησιμοποιώντας ένα DAW, θα πρέπει πρώτα να έχει τις απαραίτητες μουσικές γνώσεις. Η Εισαγωγή στη Σύνθεση Μουσικής συμπεριλαμβάνεται στο μάθημα της Σύνθεσης Μουσικής σε Ψηφιακό Περιβάλλον και σκοπός είναι να καθοδηγήσει το μαθητή στη σύνθεση ενός ολοκληρωμένου έργου. Αναλύονται διάφορες τεχνικές σύνθεσης, από την κατασκευή μιας μελωδίας και την υποστήριξή της από κάποιο ρυθμό, μέχρι και τον σχεδιασμό και σύνθεση πολύπλοκων έργων. Η θεωρία του μαθήματος δεν περιορίζεται στα είδη της κλασσικής μουσικής, αλλά αφορά και πιο δημοφιλή είδη, όπως pop, jazz, metal, rock, ηλεκτρονική μουσική μέχρι και παραδοσιακή μουσική.

Το μάθημα Σύνθεση Μουσικής σε Ψηφιακό Περιβάλλον είναι ένα ελεύθερο μάθημα, στο οποίο ένας σπουδαστής μουσικής έχει την ελευθερία να δημιουργήσει τη μουσική όπως τη θέλει και με το πάτημα ενός πλήκτρου να την ακούσει. Το μάθημα θα του προσφέρει τη γνώση της άριστης χρήσης των προγραμμάτων παραγωγής ήχου, μαζί με τα θεωρητικά εργαλεία που πρέπει να έχει, για να αποδώσει την έμπνευση του και την δημιουργικότητα του σε ένα έργο τέχνης.

Το μάθημα θα γίνεται με τη μορφή σεμιναρίων καθώς και σε εβδομαδιαία μαθήματα στο χώρο του Ωδείου. Ειδικές τιμές για μαθητές των θεωρητικών μαθημάτων και για φοιτητές.

Ο Γεώργιος Ανδρικογιαννόπουλος είναι μουσικός και ασχολείται με την παραγωγή και την επεξεργασία μουσικής. Σπούδασε αρμονία και αντίστιξη με την καθηγήτρια Μαρία Ανδρικοπούλου, στο Ωδείο Πατρών Φιλαρμονική Εταιρία και συνεχίζει τις θεωρητικές σπουδές του στη φούγκα. Έχει επίσης, από το ίδιο Ωδείο, πτυχίο και δίπλωμα στην κλασσική κιθάρα, από την τάξη του καθηγητή Παναγιώτη Κυδωνιάτη. Ασχολείται με την σύνθεση, παραγωγή και επεξεργασία μουσικής και ήχου σε σύγχρονα ψηφιακά προγράμματα, και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια που αφορούν την μίξη και την ακουστική βελτιστοποίηση ήχων και μουσικής. Είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου Πάτρας, του τμήματος των Χημικών Μηχανικών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ωδείου, στο τηλέφωνο 2610 277740, για να κανονίσετε συνάντηση με τον κ. Ανδρικογιαννόπουλο. Τα τμήματα θα διαμορφωθούν από τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture