Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Επετειακή προβολή του "Κίτρινου Πράκτορα του Χονγκ Κονγκ" με τον Μπρους Λι, 50 χρόνια από το θάνατο του

Επετειακή προβολή του "Κίτρινου Πρά...

Στην Αθήνα στην αίθουσα STUDIO new star art cinema στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023 στις 22.00, σε ψηφιακή 4K αποκατεστημένη κόπια

Επετειακή προβολή για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας «Ο Κίτρινος Πράκτορας του Χονγκ ΚΟΝΓΚ – Enter the Dragon» και τον θάνατο του σταρ των ταινιών πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι το 1973, θα γίνει στο STUDIO new star art cinema, στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα θα παιχθεί η ταινία που θεωρείται ορόσημο των πολεμικών τεχνών σε ψηφιακή 4K αποκατεστημένη κόπια.

Έχουν προγραμματιστεί 2 μοναδικές προβολές αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema την Παρασκευή 15/9 και το Σάββατο 16/9 στις 22:00.

Κρατήσεις: 210-8640054.

Όποιος αναζητεί τη σπουδαιότερη ταινία πολεμικών τεχνών με άφθονο σασπένς και δράση, μπορεί να είναι βέβαιος πως τη βρήκε.

Η καλύτερη ταινία του Μπρους Λι ανήκει στις ταινίες που αξίζεις να δεις και να ξαναδείς στη ζωή σου…

‘’Μη σκέφτεσαι! νιώσε. Είναι όπως ένα δάχτυλο που δείχνει το χέρι προς τον ουρανό. Μη συγκεντρώνεσαι στο δάχτυλο, θα χάσεις όλη την επουράνια δόξα’’

«ENTER THE DRAGON»

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κλάουζ

Σενάριο: Michael Allin

Παίζουν οι ηθοποιοί: Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly.

Χώρα Παραγωγής: Χονγκ Κονγκ - ΗΠΑ

Έτος Παραγωγής: 1973

Διάρκεια: 102 λεπτά.

ΣΥΝΟΨΗ

Ένας νεαρός από το Χονκ Κονγκ, ο Τανγκ Λάνγκ (Μπρους Λι), φτάνει στη Ρώμη για να βοηθήσει μια οικογενειακή φίλη, τη νεαρή Τσεν Τσινγκ-Χουά (Νόρα Μιάο), η οποία απειλείται από κακοποιούς που θέλουν να της πάρουν το εστιατόριο. Λίγο μετά την άφιξη του Τανγκ, οι κακοποιοί εμφανίζονται στο εστιατόριο και αναγκάζουν την Τσεν να τους μεταβιβάσει τον τίτλο ιδιοκτησίας. Χλευάζουν τις κινεζικές πολεμικές τέχνες, θυμώνοντας τον Τανγκ που θα τους προκαλέσει σε μονομαχία, και θα τους κατατροπώσει μ’ ένα ρεσιτάλ μαχητικών ικανοτήτων. Ο αρχηγός της συμμορίας διατάζει τη δολοφονία του Τανγκ, όμως όταν το σχέδιο ναυαγεί, προσλαμβάνει έναν πρωταθλητή του καράτε (Τσακ Νόρρις) από της ΗΠΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον σκοτώσει. Ο Τανγκ συναντά τον Αμερικανό στο Κολοσσαίο, όπου παλεύουν σαν μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης, μέχρι θανάτου.

Ο Μπρους Λι έλεγε ότι «η γνώση της τεχνικής είναι μόνο η αρχή του κουνγκ φου, για να το κατακτήσεις, θα πρέπει να μπεις στο πνεύμα του».

Οι τελευταίοι μήνες του Μπρους Λι

Δύο μήνες πριν από το θάνατό του, ο Μπρους Λι εισήχθη ξαφνικά στο νοσοκομείο. Αυτό συνέβη τον Μάιο του 1973, όταν ο Λι κατέρρευσε δουλεύοντας στο μοντάζ της ταινίας «Enter the Dragon». Εξουθενωμένος από κρίσεις και πονοκεφάλους, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Hong Kong Baptist Hospital.

Διαγνώστηκε με εγκεφαλικό οίδημα – που προκαλείται όταν συσσωρεύεται υγρό γύρω από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης – και οι γιατροί σταθεροποίησαν γρήγορα την κατάσταση του Λι με μαννιτόλη. Μετά από μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο, ο Λι αποχώρησε. Αν και στις εβδομάδες που ακολούθησαν παραπονέθηκε για περιστασιακούς πονοκεφάλους, ο Λι διατήρησε τη συνήθη αυστηρή διατροφή του και το έντονο πρόγραμμα γυμναστικής του.

Ωστόσο το ίδιο πρόβλημα που τον έστειλε στο νοσοκομείο τον Μάιο, «ξαναχτύπησε» την ημέρα του θανάτου του, στις 20 Ιουλίου 1973.

Το μεγαλύτερο μέρος εκείνης τη μέρας ο Λι το είχε περάσει με τον παραγωγό Ρέιμοντ Τσόου, συζητώντας για τα γυρίσματα του «Game of Death» (Το Παιχνίδι του Θανάτου), της ημιτελούς τελευταίας ταινίας του, στην οποία εμφανίζεται με την εμβληματική κίτρινη και μαύρη φόρμα. Το απόγευμα οι δυο τους πήγαν στο σπίτι της Ταϊβανέζας ηθοποιού Μπέτι Τινγκ Πέι. Συζήτησαν το σενάριο και ο Τσόου αποχώρησε για να δειπνήσει αλλού, αφήνοντας μόνους τους δύο ηθοποιούς.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, ο Λι παραπονέθηκε για πονοκέφαλο και η Τινγκ του έδωσε Equagesic, ένα παυσίπονο που περιείχε ασπιρίνη και το ηρεμιστικό μεπροβαμάτη. Νιώθοντας κουρασμένος, ο Λι αποσύρθηκε για έναν σύντομο ύπνο. Όταν δεν κατέβηκε για το δείπνο αργότερα, η Τινγκ προσπάθησε να τον ξυπνήσει χωρίς επιτυχία. Κάλεσε τον Τσόου στο σπίτι της, ο οποίος επίσης δεν κατάφερε να ξυπνήσει τον Λι. Τηλεφώνησαν σε έναν γιατρό ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει τον σταρ και, αφού απέτυχε, τον μετέφερε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth. Ο Λι κηρύχθηκε νεκρός κατά την άφιξη.[...]

https://bruceleefoundation.org/

Ο αξέχαστος Μπρους Λι ήταν ηθοποιός, συγγραφέας, θρύλος των πολεμικών τεχνών και λαϊκό είδωλο.

Είχε γεννηθεί ως Λι Χου Φαν στο Σαν Φρανσίσκο στις 27 Νοεμβρίου 1940 και τρεις μήνες αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χονγκ Κονγκ, καθώς ο πατέρας του ήταν διάσημος τραγουδιστής στην κινεζική όπερα.

Σε ηλικία έξι ετών έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, σε μία κινέζικη ταινία, για να ακολουθήσουν πολλοί τέτοιοι ρόλοι σε μελοδραματικές συνήθως παραγωγές. Επί οκτώ χρόνια μυήθηκε στα μυστικά των πολεμικών τεχνών της Ανατολής και ειδικότερα στο κουνγκ-φου, που βασίζεται στη φιλοσοφία του ταοϊσμού και του ζεν.

Όταν ενηλικιώθηκε πήγε στην Αμερική για να σπουδάσει φιλοσοφία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δεν έπαψε ποτέ να εξασκείται στο κουνγκ-φου.

Η πρώτη του ταινία «Το Μεγάλο Αφεντικό» ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Με εισπράξεις ενός εκατομμυρίου δολαρίων μέσα σε τρεις ημέρες στις αίθουσες του Χονγκ Κονγκ, κατέρριψε το ρεκόρ που ως τότε κατείχε το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας». Ακολούθησαν με την ίδια εισπρακτική επιτυχία οι ταινίες του: «Ματωμένες γροθιές του Καράτε (1972), «Ο κίτρινος δράκος του Χονγκ-Κονγκ» (1972) και «Ο κίτρινος πράκτωρ εναντίον της Μαφίας» (1973), που εκτόξευσαν τη φήμη του σε όλο τον κόσμο. Ο Λι, όμως, δεν ήταν γνωστός στα πλατό του Χόλιγουντ μόνο ως ηθοποιός.

Οι διάσημοι «σκληροί» του κινηματογράφου, όπως ο αξέχαστος Στιβ Μακ Κουήν είχαν βρει στο πρόσωπό του τον τέλειο δάσκαλο. Τους δίδασκε πώς να δίνουν ένα σωστό και αληθοφανές «ξύλο» για τις ανάγκες των ταινιών τους και τους χρέωνε 150 δολάρια την ώρα.

Πέθανε ξαφνικά στις 20 Ιουλίου 1973, αφήνοντας ημιτελή την τελευταία του ταινία, η οποία έφερε τον ειρωνικό τίτλο «Θανάσιμο παιχνίδι».

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture