Απόψε η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού
Με το βλέμμα στη Θεσσαλία, θα πραγματοποιήσει απόψε την καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι πλημμύρες μετά και τις πυρκαγιές έχουν ανατρέψει το πολιτικό κλίμα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Ούτως ή άλλως βέβαια τόσο το Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο είχαν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Η βιβλική καταστροφή όμως από την κακοκαιρία Daniel έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες σε δύο επίπεδα:
Αφενός αναγκάζει την κυβέρνηση (παρά την όποια στήριξη από ΕΕ) να σφίξει το ζωνάρι για να προχωρήσει στις αποζημιώσεις. Αφετέρου δημιουργεί φόβους για νέο κύμα ακρίβειας, αφού ο θεσσαλικός κάμπος είναι η καρδιά της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε ότι το Market Pass τελειώνει από Οκτώβριο. Δύσκολα τα πράγματα όμως και για την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ οι επιδοτήσεις ρεύματος θα αφορούν μόνο τους ευάλωτους, ενδεχομένως με πρόσθετα φίλτρα. Επίσης, το επίδομα προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους πάει για τον Ιανουάριο και όχι για Δεκέμβριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι είναι η επιβολή μίας νέας ειδικής εισφοράς για το περιβάλλον.
Σημειωτέον ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών. Οι δε αποζημιώσεις αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, χώρια το κόστος της αποκατάστασης.
Η κυβέρνηση καλείται όμως ταυτόχρονα να προλάβει την απειλή της ακρίβειας μετά τις πλημμύρες σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο, που εκτιμάται ότι θα φέρουν ελλείψεις στα ράφια, αλλά και φαινόμενα κερδοσκοπίας. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, προειδοποιεί με εντατικούς ελέγχους και παρεμβάσεις σε περιπτώσεις κερδοσκοπίας. Ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης χαρακτήρισε αδιανόητη κάθε αύξηση στα οπωροκηπευτικά, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλία καλύπτει το 7,5% της παραγωγής στα συγκεκριμένα προϊόντα. Ο θεσσαλικός κάμπος παράγει όμως σιτηρά, βαμβάκι, αραβόσιτο, καπνά, μήλα και βιομηχανική ντομάτα, ενώ οι πληγείσες περιοχές είχαν και αξιόλογη κτηνοτροφία.
Κεντρικό στοιχείο της ομιλίας Μητσοτάκη απόψε στη ΔΕΘ θα είναι όμως και οι αλλαγές στην πολιτική προστασία, που αποτελούν βέβαια και μία έμμεση παραδοχή λάθος σχεδιασμού εξαρχής από τη σύσταση του υπουργείου το 2021 μετά τις πυρκαγιές, που είχαν οδηγήσει στην αποχώρηση Χρυσοχοϊδη από το Προστασίας του Πολίτη και τη μετακίνηση Χαρδαλιά από τη μέχρι τότε Γενική Γραμματεία.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε χθες στο ΣΚΑΪ και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, θα γίνουν ανακοινώσεις για την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από φυσικές καταστροφές. Ο κ. Κικίλιας πάντως δεν επιβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν πλέον κεντρικό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι είχαν σημειωθεί αψιμαχίες στο τρίγωνο Μαξίμου- Άμυνας- Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή το χρόνο ενεργοποίησης του στρατού στις πλημμύρες.
Παρά την βαριά σκιά που έχουν ρίξει πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας οι φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, η κυβέρνηση συνεχίζει πάντως με πολιτικές που θεωρεί ως “μεταρρυθμίσεις”. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά την επόμενη εβδομάδα στην ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του κόσμου της εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την θεσμοθέτηση του εργασιακού 13ωρου ανά ημέρα με την επίκληση της δυνατότητας εργασίας σε δύο εργοδότες. Επίσης την περίφημη διάταξη για την «σύμβαση μηδενικών ωρών» που δημιουργεί ένα καθεστώς εργασιακής ομηρίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, που θέλει να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με “μεταρρυθμιστικό” προφίλ και έχει διεκδικήσει τον όρο “εκσυγχρονισμός”, αναμένεται επίσης να επιμείνει σε αλλαγές στην υγεία με συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο, αλλά και την πρόθεση του να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.
Εν τω μεταξύ όμως η κυβέρνηση έχει βρει συνταγματικό παραθυράκι για ιδιωτικά ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη αναμένεται λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ.
Μετά τη ΔΕΘ θα έρθει και το περίφημο νομοσχέδιο “Επιτελικό Κράτος 2”, που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει άλλωστε “σημαία” το θέμα της αξιολόγησης, παρά τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν καταρχήν στο χώρο της εκπαίδευσης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr