Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Μούλτι: Πώς να αφαιρέσετε τα επίμονα υπολείμματα τροφών από λεπίδες και εσοχές

Μούλτι: Πώς να αφαιρέσετε τα επίμονα υπο...

Χρήσιμα tips

Ο πολυκόφτης που όλοι έχουμε στην ^κουζί μας γεμίζει συχνά υπολείμματα τροφής που αφαιρούνται δύσκολα και μας ταλαιπωρούν.

Τα υπολείμματα αυτά είναι σκληρά και συνήθως κολλάνε μέσα και κάτω από τα εξαρτήματα κοπής, ιδιαίτερα μέσα σε βαθιές εσοχές. Προέρχονται από φρέσκια τροφή η οποία έχει παραμείνει για πολύ καιρό πάνω σε πλαστικές επιφάνειες που δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς ή σωστά μετά τη χρήση του πολυκόφτη.

 Καθώς τα υπολείμματα αυτά μπορεί σταδιακά να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης βακτηρίων, είναι σημαντικό να τα αφαιρέσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Μέθοδοι και συχνότητα καθαρισμού

Για να προλάβουμε την δημιουργία υπολειμμάτων τροφής, χρειάζεται να καθαρίζουμε το μούλτι ύστερα από κάθε χρήση. Οι περισσότεροι πολυκόφτες έχουν εξαρτήματα που μπορούν να αφαιρεθούν και να καθαριστούν μεμονωμένα είτε στο πλυντήριο, είτε στο χέρι. Παρόλα αυτά, για ορισμένους πολυκόφτες, αντενδείκνυται η πλύση στο πλυντήριο πιάτων. Για το λόγο αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε πώς να τους καθαρίσουμε αποτελεσματικά στο χέρι. Εμείς σας έχουμε συγκεντρώσει όλα τα μυστικά για να καθαρίζετε μόνοι σας το μούλτι και να αφαιρείτε αποτελεσματικά στο χέρι τις επίμονες τροφές που βρίσκονται κολλημένες σε δύσκολα σημεία στα εξαρτήματα κοπής.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία καθαρισμού βήμα-βήμα:

Για υπολείμματα τροφής που παραμένουν σε δυσπρόσιτες εσοχές στα εξαρτήματα κοπής ή που βρίσκονται κολλημένα σε διάφορα σημεία στις πλαστικές επιφάνειες του πολυκόφτη, χρειάζεται να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο εφαρμόζοντας πριν τον βασικό καθαρισμό τα εξής αποτελεσματικά βήματα: μούλιασμα και τρίψιμο των εξαρτημάτων του πολυκόφτη.

 Βήμα 1: Μούλιασμα
Το βήμα αυτό είναι το μυστικό για την αποτελεσματική απομάκρυνση των ξηρών υπολειμμάτων που παραμένουν κολλημένα στο μούλτι. Με τον τρόπο αυτό οι τροφές θα μαλακώσουν και θα είναι ευκολότερο στη συνέχεια να αφαιρεθούν από τα δύσκολα σημεία.

Προτείνουμε 2 τρόπους για να μουλιάσουμε τα εξαρτήματα του πολυκόφτη μας, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά ή σε συνδυασμό για ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα.

1ος τρόπος: Πάστα από μαγειρική σόδα και νερό
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παχύρρευστο μίγμα από μαγειρική σόδα και νερό, το οποίο απλώνουμε πάνω στα δύσκολα σημεία. Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει να διαλυθούν τα υπολείμματα των τροφών.

Θα χρειαστούμε:μαγειρική σόδα
νερό
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την πάστα χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα νερού και μαγειρικής σόδας. Το μίγμα χρειάζεται να είναι παχύρρευστο τόσο, ώστε να κολλήσει στα τοιχώματα και τις εσοχές των εξαρτημάτων κοπής και να παραμείνει εκεί για όση ώρα το αφήσουμε.

Tip
Αφαιρούμε την πάστα, προτού στεγνώσει. Εάν θέλουμε να παρατείνουμε το χρόνο παραμονής της πάστας πάνω στα εξαρτήματα, μπορούμε όταν παρατηρήσουμε ότι αρχίζει να στεγνώνει, να φτιάξουμε μία καινούρια και να την απλώσουμε στα σημεία που παραμένουν τα υπολείμματα των τροφών.

2ος τρόπος: Μούλιασμα σε απολυμαντικό μίγμα από ξίδι
Ο 2ος εναλλακτικός και εξίσου αποτελεσματικός τρόπος εκμεταλλεύεται τις απολυμαντικές και έξτρα καθαριστικές ιδιότητες του λευκού ξιδιού. Η διαδικασία αυτή, όπως προαναφέραμε, μπορεί να γίνει, αφού απλωθεί και καθαριστεί η πάστα της μαγειρικής σόδας.

Θα χρειαστούμε:

1 κούπα λευκό ξίδι
μερικές σταγόνες από απορρυπαντικό πιάτων
μισή κούπα μαγειρική σόδα
Διαδικασία
Ρίχνουμε τα παραπάνω υλικά μέσα στον κάδο του μούλτι, το βάζουμε και και χτυπάμε το μίγμα για ένα ολόκληρο λεπτό. Αφήνουμε το μίγμα μέσα στο δοχείο, για μερικές ώρες, ακόμα και για ένα ολόκληρο βράδυ, εάν χρειαστεί. Αδειάζουμε το δοχείο και ξεπλένουμε με λίγο νερό.

Βήμα 2: Τρίψιμο
Προτού συνεχίσουμε με τον βασικό καθαρισμό του πολυκόφτη, μετά το μούλιασμα, τα υπολείμματα των τροφών έχουν πια μαλακώσει και είναι έτοιμα να αφαιρεθούν εύκολα και γρήγορα.

Στο σημείο αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε την απομάκρυνσή τους, τρίβοντας τα δύσκολα σημεία. Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων για να βρέξουμε ένα σφουγγάρι ή σύρμα, μια οδοντόβουρτσα ή ένα ειδικό καθαριστικό βουρτσάκι με λαβή και να εισχωρήσουμε σε δύσκολες εσοχές πάνω και κάτω από το εξάρτημα κοπής.Μόλις ολοκληρώσουμε το τρίψιμο, ξεπλένουμε και καθαρίζουμε τα εξαρτήματα και το δοχείο ακολουθώντας τη μέθοδο του βασικού καθαρισμού.

Βήμα 3: Καθάρισμα
Η διαδικασία αυτή απολυμαίνει τον πολυκόφτη αφού απομακρυνθούν τα σκληρά υπολείμματα. Το γρήγορο αυτό πλύσιμο είναι επίσης ιδανικό για την απομάκρυνση των τροφών μετά από κάθε χρήση του πολυκόφτη.

Θα χρειαστούμε:

ζεστό νερό (όχι καυτό)
μερικές σταγόνες από απορρυπαντικό πιάτων
μερικές σταγόνες από λευκό ξίδι
Διαδικασία
Τοποθετούμε τα παραπάνω υλικά μέσα στον κάδο του πολυκόφτη και τον βάζουμε σε λειτουργία για ένα ολόκληρο λεπτό. Φροντίζουμε το υγρό μίγμα να καλύπτει πλήρως όλο το εξάρτημα κοπής.

Tip
Για να αποφύγουμε τη μυρωδιά του ξιδιού ή ακόμα για να καταπολεμήσουμε δυσάρεστες ή έντονες μυρωδιές από τρόφιμα (π.χ. τη μυρωδιά του σκόρδου), μπορούμε να προσθέσουμε στο παραπάνω διάλυμα 2 χοντρές φέτες από λεμόνι. Το λεμόνι δίνει έντονο άρωμα φρεσκάδας ενώ παράλληλα απολυμαίνει.

Βήμα 4: Καλό στέγνωμα
Θυμόμαστε πάντα να στεγνώσουμε καλά τα εξαρτήματα μετά τον καθαρισμό τους. Ιδανικά αποφεύγουμε να τα σκουπίσουμε και να τα αποθηκεύσουμε άμεσα, αλλά είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε πάνω σε μια πετσέτα να στεγνώσουν φυσικά, καθώς η υγρασία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life