Τι λέει στο thebest.gr η δρ Αναστασία Κουμούση, αρχαιολόγος - βυζαντινολόγος και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας
Ένα εμβληματικό μνημείο που βρισκόταν στο κέντρο της ρωμαϊκής Πάτρας, το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας, με τα εντυπωσιακά ερείπιά του, ορατά επί της οδού Ηφαίστου, εγκαινιάζεται παρουσία της Λίνας Μενδώνη.
Το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. μ.Χ., σχετίζεται με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Πάτρας ως ρωμαϊκής αποικίας το 86 μ.Χ. και αποδίδεται σε προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Εκεί λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί και αθλητικοί αγώνες, τα γνωστά Καισάρεια, καθώς και αγώνες μονομάχων.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η δρ Αναστασία Κουμούση, αρχαιολόγος- βυζαντινολόγος και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας, "το έργο «Αποκατάσταση, ανάδειξη Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών» προϋπολογισμού 335.000,00 €, υλοποιήθηκε στο διάστημα 2020-2023 με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG ".
Όπως εξηγεί η κα Κουμούση, «ασχοληθήκαμε με το καλύτερο και επιβλητικότερο κομμάτι του σταδίου που βρίσκεται στην Ηφαίστου που ήταν αρένα του σταδίου. Δεν κάναμε ανασκαφή παρά μόνο σε ένα δώμα. Δουλειά μας ήταν να το στερεώσουμε. Υπήρχαν στατικά προβλήματα και φυσικά ο χώρος δεν ήταν αναδεδειγμένος. Κάναμε λοιπόν μια μικρή ανασκαφή στο δώμα μα 7 και βρήκαμε πραγματικά εξαιρετικά τεκμήρια για τη χρήση του σταδίου έως και τον 7ο αιώνα μ.χ. αλλά και τα μεταβυζαντινά χρόνια. Όποιος έρθει αύριο στα εγκαίνια θα τα δει όλα αυτά».
Τέλος, όπως αναφέρει, «κάναμε εργασίες που σχετίζονταν με τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων και την υποστήριξη του πρανούς. Το στάδιο έχει χτιστεί στη πλαγιά κάτω από το Ωδείο, είναι στα 14 μέτρα πιο χαμηλά από αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια τα νερά στραγγίζανε μέσα στο στάδιο με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργεί σοβαρά στατικά προβλήματα.
Ξεκινήσαμε από αυτό έχοντας κάνει μελέτες. Πλέον τα αρχαία δεν επιβαρύνονται από τα νερά. Στερεώσαμε το ίδιο το μνημείο ενώ κάναμε και την ανάδειξη του χώρου με φωτισμό που πλέον είναι λειτουργικός. Επιπλέον υπάρχει τρόπος κάποιος που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο να Βλέπει όλο το στάδιο όπως ένας περιπατητής. Μπήκε φυλάκιο αλλά και πινακίδα που οδηγεί άτομα χωρίς όραση. Είναι σημαντικό ότι τα καταφέραμε και δίνουμε ένα νέο, ασφαλή και εύκολα προσβάσιμο αρχαιολογικό χώρο».
Η μελέτη του έργου
Πέραν της αρχικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης των μνημειακών καταλοίπων, κατά την υλοποίησή του έργου εκπονήθηκαν επιπλέον τέσσερεις μελέτες, απαραίτητες για την πλήρη αποκατάσταση και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του Σταδίου και του περιβάλλοντα χώρου του. Στη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, γεωτεχνικές και διαχείρισης ομβρίων, βελτίωσης προσβασιμότητας και ανάδειξης. Με την ολοκλήρωσή του, η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, προσβάσιμο σε όλους, ο οποίος θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης Πολιτιστικού Τουρισμού.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr