Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ρούχα, παπούτσια και φαγητό αγοράζουν online οι Ελληνες

Ρούχα, παπούτσια και φαγητό αγοράζουν on...

Σχεδόν 7 στους 10 παραγγέλλουν ηλεκτρονικά 4,8 φορές την εβδομάδα με μέση μηνιαία δαπάνη τα 333 ευρώ

Η αγορά πλέον έχει προσανατολιστεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και από τους πλέον φανατικούς e-shoppers στην Ευρώπη είναι οι Ελληνες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του «European E-Commerce Report 2023».

Το ψηφιακό κανάλι αγορών επιλέγουν όλο και περισσότεροι έλληνες καταναλωτές, με τους ηλεκτρονικούς αγοραστές στην Ελλάδα να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση μέσα σε έναν μόλις χρόνο και από 58% που ήταν το 2021 έφτασαν στο 70% το 2022. Οι διαδικτυακές αγορές συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί και στην Ελλάδα, καθώς το 2022 το 75% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών είχε αγοράσει αγαθά ή υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση από το Διαδίκτυο.

Πρώτοι οι Ολλανδοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα με τους πιο φανατικούς αγοραστές μέσω Διαδικτύου στην ΕΕ-27 είναι η Ολλανδία, όπου το 2022 το 92% των χρηστών του Διαδικτύου έκανε ηλεκτρονικές αγορές. Ακολουθεί η Δανία με 90% και η Ιρλανδία με 89%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται ακόμη αγορές όπως αυτή της Βουλγαρίας, όπου ποσοστό λιγότερο από το 49% των χρηστών του Διαδικτύου κάνει online αγορές. Οι έλληνες καταναλωτές ψωνίζουν από το Διαδίκτυο, κατά μέσο όρο, 4,8 φορές σε εβδομαδιαία βάση, με μέση μηνιαία δαπάνη να εκτιμάται στα 333 ευρώ. Μάλιστα αν και σύμφωνα με τα στοιχεία τη χρονιά που πέρασε το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το European E-Commerce ήταν στο 84%, από αυτούς οι επτά στους δέκα πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές ποσοστό σημαντικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία όπου η διείσδυση του Διαδικτύου είναι μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ ήταν οι πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικές αγορές για τους Ευρωπαίους αλλά και για τους Ελληνες με δεύτερη πιο δυναμική κατηγορία για το e-shopping τις παραδόσεις από εστιατόρια, αλυσίδες fast-food.

Ανάπτυξη

Οσον αφορά την προέλευση των αγορών οι έλληνες καταναλωτές αγοράζουν σε ποσοστό 88% από εγχώριες επιχειρήσεις, κατά 15% από επιχειρήσεις εντός ΕΕ, 29% από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενώ 12% από ηλεκτρονικά καταστήματα εκτός Ευρώπης και 6% από επιχειρήσεις που δεν γνωρίζουν την έδρα τους. Η έκθεση για το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο σημειώνει ότι οι πωλήσεις τη χρονιά που πέρασε έφτασαν τα 899 δισ. ευρώ  με ρυθμό ανάπτυξης 12% σε σχέση με το 2021, παρά τις προκλήσεις από την οικονομική αστάθεια και τονίζει την ανθεκτικότητα του τομέα και την αναμενόμενη ανάπτυξή του το 2023. Μάλιστα στην Ελλάδα το ποσοστό των e-shoppers εκτινάχθηκε από 49% το 2018 σε 70% το 2022 με τις εκτιμήσεις να θέλουν το 2023 να φτάνει το 75%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις