Φάκελος ΟΑΚΑ: Αλήθειες και ψέμματα για το στέγαστρο, το manual και τα τσεκούρια
Ανοίγει ο φάκελος του ΟΑΚΑ. Από τις ημέρες των εργασιών του στεγάστρου το 2004 μέχρι το "λουκέτο" του 2023.
Τι παρέλαβε το ελληνικό δημόσιο, ποιες ήταν οι παραλείψεις και ποια τα εμπόδια για τη συντήρησή του. Απαντώνται ερωτήματα σαν αυτά που έθεσε ο Παναθηναϊκός για τα πλεξιγκλάς, αλλά και για τη συντήρηση του στεγάστρου.
Δίνεται απάντηση και στο κυριότερο ερώτημα: "Κινδυνεύει το στέγαστρο να πέσει;".
Πώς παίρνει παρατάσεις άδειας λειτουργίας το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις της χώρας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για κανονική αδειοδότηση και το "τρέξιμο" που προκάλεσε στην κυβέρνηση η σύμβαση "Σεν Ντενί".
Παράλληλα, γίνεται επεξήγηση του πορίσματος της μελέτης και η περιγραφή του περίφημου "εγχειριδίου Καλατράβα". Περιγράφεται το χρονικό πριν από το κλείσιμο της εγκατάστασης και ποιο ήταν το κλειδί για την ένταξη της χρηματοδότησης του συνόλου της ανακαίνισης στο Ταμείο Ανάπτυξης. Ποιος είναι ο πρώτος ανάδοχος που ήδη εκτελεί έργο στο ΟΑΚΑ και ποια έργα περιλαμβάνονται στην αναβάθμιση του Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών.
Το 2005, η γνωμοδοτική επιτροπή χορήγησε άδεια λειτουργίας Ολυμπιακής εγκατάστασης στο ΟΑΚΑ και το 2012 έγινε αποδοχή της γνωμοδότησης. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία το ΟΑΚΑ παρέτεινε ετησίως την άδειά του με την τελική υπογραφή του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και δεν προχωρούσε σε έκδοση νέας.
Ο λόγος; Δεν μπορούσε να εκδώσει νέα άδεια λειτουργίας, δεδομένου ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.
Γιατί δεν μπορούσε να εκδώσει νέα άδεια το ΟΑΚΑ;
Ένα βασικό πρόβλημα του Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών ήταν τα αυθαίρετα κτίσματά του (π.χ. Στέγαστρο Ολυμπιακού Σταδίου με άδεια πέργκολας, Στέγαστρο Ποδηλατοδρομίου, Επεκτάσεις στα κολυμβητήρια) που διευθετήθηκαν μετά τις ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού (2013-2015).
Πέρα από τις αυθαιρεσίες, το κεντρικό στάδιο -και όχι μόνο αυτό- δεν θα κατόρθωνε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για την αδειοδότησή του. Το τελευταίο δεκαήμερο αντιληφθήκαμε όλοι έναν από τους βασικούς λόγους που θα στεφόταν με αποτυχία αυτή η προσπάθεια.
Κανείς μηχανικός, σε καμία υπηρεσία δεν θα έβαζε υπογραφή σε ένα -αμφιλεγόμενης ασφάλειας- στέγαστρο.
Ήταν λοιπόν γνωστοί ή έστω πιθανολογούνταν κάποιοι από τους λόγους που θα εμπόδιζαν την έκδοση νέας άδειας και δεν έγινε τέτοια προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμό του, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν οι οικονομικοί πόροι για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Πώς όμως λειτουργούσε το ΟΑΚΑ, αφού δεν μπορούσε να εκδώσει νέα άδεια;
Ο Γιάννης Ανδριανός έσπευσε να βάλει τέλος στο ζήτημα των αυθαιρέτων που σέρνονταν επί σχεδόν δέκα χρόνια, αλλά αυτό δεν αρκούσε. Απλοποίησε και το θέμα της άδειας λειτουργίας του ΟΑΚΑ.
Χαρακτήρισε "ειδικής σημασίας" εγκαταστάσεις το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, το Καυτανζόγλειο και τον Άγιο Κοσμά και με ρύθμισή του αποφασίστηκε ότι τα τέσσερα αθλητικά κέντρα θα λαμβάνουν άδεια από τη ΓΓΑ. Πρόκειται για παρατάσεις αδειών ή προσωρινές άδειες, κατά περίσταση.
Έτσι, απέφυγε η εγκατάσταση την έκδοση νέας άδειας που προϋποθέτει συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων από την αρχή, αλλά και τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στην πραγματικότητα αυτό ήταν ένα τρικ που κράτησε ζωντανή την εγκατάσταση μέχρι σήμερα.
Η τελευταία κατά σειρά υπογραφή για την παράταση της άδειας λειτουργίας του Ολυμπιακού Σταδίου μπήκε στις 29-08-2023 και ήταν του Γ.Γ. Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά.
Περίπου, ένα μήνα μετά -και αφού είχε παραληφθεί το πόρισμα της επιθεώρησης των μεταλλικών κατασκευών και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων- στις 3-10-2023 ο κ. Μαυρωτάς ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του Ολυμπιακού Σταδίου, του Ποδηλατοδρομίου και της αίθουσας "Γ. Κασσιμάτης" και το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε το δεύτερο στάδιο της σχετικής μελέτης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr