Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κορωνοϊός: Ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα μέχρι και 7 μήνες

Κορωνοϊός: Ασθενείς νοσηλεύονται με συμπ...

«Δεν δουλεύουν τα φάρμακα»

Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην αντιμετώπιση του φαινομένου των πολλών νοσηλευόμενων με εμμένοντα συμπτώματα κορωνοϊού.

Ασθενείς που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό πριν από 6 ή 7 μήνες, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σύνδρομο Long Covid, προβληματίζοντας τους γιατρούς.

 Οι επιστήμονες δηλώνουν αδυναμία στην θεραπευτική αντιμετώπιση των εμμενόντων συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κατακλύζουν τις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων.

Όπως υποστηρίζει, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογική Εταιρείας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αττικόν”, Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, πρόκειται για ασθενείς με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον κορωνοϊό:

 “Αυτό που βλέπουμε και απασχολεί τις κλινικές μας είναι νοσηλευόμενοι, που δεν μπορούν να “καθαρίσουν” από τον ιό επί 6 ή ακόμα και 7 μήνες. Αυτό είναι το πραγματικό Long Covid. Aυτό δηλαδή που έχουμε το οριοθετήσει τους τελευταίους 6 μήνες, με τους βαριά ανοσοκατεσταλμένους αρρώστους -που έχουν αιματολογικές κακοήθειες ασθενείς και παίρνουν βαριά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα- οι οποίοι κολλάνε COVID και δεν μπορούν να καθαρίσουν από τον ιό”, σημειώνει ο γιατρός.

Λουκίδης: Ασθενής παραμένει θετικός εδώ και 6 μήνες
Οι ασθενείς με σύνδρομο Long Covid μπορεί να παρουσιάσουν εμμένοντα συμπτώματα σε οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, ουροποιητικό, νευρολογικό, αγγειακό, γαστρεντερικό κ.α.) Ενώ εμφανίζουν πολύ συχνά παρατεταμένη δεκατική πυρετική κίνηση, απώλεια βάρους, αλλεργίες, ανοσμία και αγευσία, χρόνια άλγη κλπ.

Αυτό το οποίο δυσκολεύει, ωστόσο, περισσότερο τους γιατρούς ως προς την κατανόηση του είναι το γεγονός, ότι οι ασθενείς αυτοί δεν αρνητικοποιούνται μήνες μετά την αρχική τους νόσηση.

Στο Νοσοκομείο “Αττικόν” υπάρχει νοσηλευόμενος επί 6 μήνες ανοσοκατεσταλμένος και με αιματολογική κακοήθεια ασθενής, ο οποίος -σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη- δεν έπαψε ποτέ να βγαίνει με το μοριακό τεστ, θετικός στην νόσο Covid-19.

“Ο άνθρωπος αυτός κόλλησε τον Απρίλιο και δεν βγήκε ποτέ αρνητικός στο μοριακό τεστ, με PCR. Ο άνθρωπος έχει πυρετούς, διηθήματα στον πνεύμονα στην αξονική του κι ένα σωρό άλλα. Και τα τεστ του, συνεχόμενα θετικά. Εγώ δεν πιστεύω ότι μεταδίδει, αλλά πώς μπορώ να τον βάλω με τους υπόλοιπους ασθενείς όταν έχει μοριακό τεστ στους 17 κύκλους, που σημαίνει ότι είναι υψηλής μεταδοτικότητας. Δεν μπορώ να τον βάλω δίπλα στον καρκινοπαθή ή σε ασθενή με άλλα προβλήματα υγείας”, σημειώνει ο γιατρός.

«Δεν δουλεύουν τα φάρμακα»
Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη κατάφερε να βάλει στη φαρέτρα της σημαντικά όπλα κατά της COVID-19, όπως τα εμβόλια και τις αντιιικές θεραπείες και να σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, περιορίζοντας σημαντικά τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με Long Covid, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική βοήθεια.

“Δεν μπορούμε να τους “καθαρίσουμε” αυτούς τους ασθενείς”, λέει ο Καθηγητής και συμπληρώνει:

“Τους χορηγούμε φάρμακα και προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε την άμυνα, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Και έχουμε αρκετούς τέτοιους ασθενείς πλέον”, τονίζει.

Ο κ. Λουκίδης υπογραμμίζει πως παρά την μεγάλη ενημέρωση που έχουν οι γιατροί -τόσο για τις αιτίες όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης της Long Covid- τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν καταρτιστεί αποδεικνύονται αναποτελεσματικά σε αρκετούς αρρώστους.

“Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή η άρρωστοι. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία δουλεύουν διεθνώς, αλλά δεν φαίνεται να έχουν δράση σε μεγάλο βαθμό στους περισσότερους. Τους δίνουμε τώρα παρατεταμένη ρεμντεσιβίρη, αντί να δίνουμε 6 με 7 μέρες τους τη χορηγούμε 20 μέρες. Και τους δίνουμε και αντιιική θεραπεία μήπως και μπορέσουμε να καθαρίσουμε τον ιό, δηλαδή Paxlovit, ανεξάρτητα αν είχαν ξαναπάρει. Kαι τους δίνουμε και γ’ σφαιρίνη που ενισχύει την άμυνά τους. Δεν ανταποκρίνονται θετικά όλοι, όμως”.

Ο Καθηγητής Λουκίδης λέει πως μετά από κάθε εφημερία, ένας με δύο ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα εισάγονται στην κλινική του.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από σύνδρομο Long Covid υποφέρει ο ένας στους 30 κατοίκους της ΕΕ.

Σε όλη την Ευρώπη εκτιμάται ότι περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανόν να ζουν με επίμονα συμπτώματα, κατάλοιπα των τριών χρόνων της πανδημίας του κορωνοϊού.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being