Που έχουν καταγραφεί επιθέσεις
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή Αχαΐα αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Πελοποννήσου από επιδρομές τσακαλιών σε κοπάδια με ζωντανά.
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς τα τσακάλια είναι πάρα πολλά, ομαδοποιημένα και επιθετικά, με συνέπεια να αποτελούν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Οι αγέλες των τσακαλιών δεν διστάζουν να επιτίθενται ακόμα και εντός οικιστικών ορίων. Πρόσφατα καταγράφηκαν επίθεσεις αγέλης σε πρόβατα στα όρια της πόλης των Καλαβρύτων, στο Σκεπαστό, στα Φίλια, στα Κρινόφυτα, στα Νάσια, νότια του Δήμου Καλαβρύτων αλλά και στην περιοχή του Ερυμάνθου.
Οι κτηνοτρόφοι υφίστανται τεράστια ζωική και οικονομική ζημιά, καθώς αφ’ ενός τα τσακάλια στην αναζήτηση τροφής σκοτώνουν τα ζώα που εκτρέφονται αφ’ ετέρου λόγω της απειλής αυτής οι ίδιοι δεν αφήνουν τα ζώα τους στα βοσκοτόπια, αλλά αναγκάζονται να τα κρατούν σταυλισμένα και να προμηθεύονται τροφές για τη σίτισή τους, με τεράστιο κόστος.
Το τσακάλι στην Ελλάδα
Έκθεση της WWF Hellas κάνει λόγο για είδος που δεν ανήκει ούτε στα θηρεύσιμα ούτε στα προστατευόμενα, αλλά θεωρεί ότι ελλοχεύει κίνδυνος εξαφάνισης και το χαρακτηρίζει «κινδυνεύον». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το τσακάλι θεωρείται «καθαριστής», δηλαδή διώκτης των τρωκτικών, ανταγωνιστής των αλεπούδων, περιορίζει τα οργανικά σκουπίδια, αλλά προκαλεί «και περιορισµένες ζηµιές σε καλλιέργειες κυρίως καλαµποκιού, καρπουζιών και σταφυλιών, καθώς και στην κτηνοτροφία, σε αιγοπρόβατα και νεογέννητα µοσχάρια».
Στην Ελλάδα ζει το χρυσό τσακάλι που λέγεται έτσι εξαιτίας της απόχρωσης που έχει το τρίχωμα στην πλάτη του. Είναι μικρόσωμο ζώο, λίγο πιο μεγάλο από την αλεπού και λίγο μικρότερο από τον λύκο. Το ύψος της ράχης του φθάνει ή ξεπερνά ελάχιστα το γόνατο ενός ανθρώπου και το βάρος του κυμαίνεται συνήθως στα 10 με 11 κιλά. Σπανίως φθάνει και τα 15 κιλά.
Ζυγίζει δηλαδή το μισό από ένα λυκόσκυλο. Εξαιτίας του μεγέθους του, το τσακάλι έχει κοντά πόδια, όμως είναι ένα ζώο ευλύγιστο και γρήγορο. Τρέχει με γρηγοράδα μικρές αποστάσεις και μάλιστα μπαίνει στη θάλασσα και κολυμπά, διασχίζοντας μικρά κανάλια. Οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε τρόπο πως τα τσακάλια δεν πρέπει να εξοντώνονται, να κυνηγιούνται με δηλητηριασμένα δολώματα ή να καταστρέφονται οι περιοχές όπου ζουν. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής υπαίθρου και κυνηγούν θηράματα που προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr