Την προβολή στις 21.30 διοργανώνει ο "Γυμνός Οφθαλμός" του Νίκου Καββαδία με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Κινηματογραφική προβολή με μία ταινία που είχε ξεχωρίσει στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει ο "Γυμνός οφθαλμός" του Νίκου Καββαδία, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023.
Όπως διευκρινίζεται από τον Ν. Καββαδία, «αυτή η προβολή δεν θα γίνει στο λατρεμένο μικρόΠΑΝΘΕΟΝ, αλλά στο εξίσου λατρεμένο Θέατρο Λιθογραφείον, το οποίο για μένα ήταν, είναι και παραμένει σπίτι μου.
Πρόκειται για μιά προβολή, που, αρχικά, είχε προγραμματισθεί να γίνει τον περασμένο Ιούνιο στον αυτοσχέδιο υπαίθριο κινηματογράφο Σινέ Παντάνασσα, αλλά, αναγκαστικά, οδηγήθηκε σε ματαίωση για τους γνωστούς αστείους κι επικίνδυνους λόγους, που δεν έχω απολύτως καμιά διάθεση να ξαναθυμηθώ...
Η προβολή της 25ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί την δυναμική επιστροφή του "γυμνού οφθαλμού" στο Θέατρο Λιθογραφείον, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι ξεχνάω το μικρόΠΑΝΘΕΟΝ».
Η ταινία που θα προβληθεί είναι το "Πένθος - Αυτοί Που Μένουν" ενώ για τον ερχόμενο μήνα ακολουθεί ένας κύκλος προβολής τεσσάρων ταινιών με τον γενικό τίτλο "Ο Κόκκινος Νοέμβριος της Ανθρωπιάς".
«ΠΕΝΘΟΣ - ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ» της Μυρτώς Πατσαλίδου και της Μαρίας Λούκα, ντοκιμαντέρ Ελληνικής παραγωγής 2023, διάρκεια 71 λεπτά.
Στο Θέατρο Λιθογραφείον στην οδό Μαιζώνος 172Β, στην Πάτρα, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 στις 21:30.
Διοργάνωση: γυμνός οφθαλμός - Θέατρο Λιθογραφείον
Με την υποστήριξη: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
σελίδα προβολής στο facebook: https://www.facebook.com/events/222384514187380
αφίσα προβολής: Ηλίας "Έλβις" Λαμπρόπουλος.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α, Φοιτητικό: 4 ευρώ.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Σε μια κοινωνία, που βάλλεται από την φασιστική, την ρατσιστική και την ομοφοβική βία, τρεις οικογένειες θρηνούν τα δολοφονημένα τους παιδιά και αγωνίζονται για Δικαιοσύνη.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια καθίζηση στον σκληρό κόσμο της Απώλειας και του Πένθους μέσα από τρεις ιστορίες, που συγκλόνισαν την Ελληνική κοινωνία: τις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου – ZackieOh.
Και οι τρεις υποθέσεις έχουν ένα ακροδεξιό ιδεολογικό υπόβαθρο.
Οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από τα χέρια, είτε του οργανωμένου φασισμού, είτε του κοινωνικού εκφασισμού, δημιουργώντας ένα αλληλοτροφοδοτούμενο σύστημα βίας και επιβολής, συχνά πάνω σε συνθήκες κοινωνικής απάθειας.
Οι οικογένειες των θυμάτων θυμούνται, θρηνούν και αγωνίζονται. Η σιωπή εναλλάσσεται με την δράση, η μοναχικότητα με την δημόσια έκθεση, η θλίψη με την οργή.
Με βασικό εργαλείο την αμεσότητα του βιώματος, το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται τις έννοιες της απουσίας και του τραύματος, διερευνά μέσα από την σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό, την ανθρώπινη ευαλωτότητα, καταγράφει τις διαδικασίες μετασχηματισμού του πόνου σε διεκδίκηση προς όφελος της κοινωνίας.
Η υπεράσπιση της Μνήμης των νεκρών, η απόδοση ευθυνών στους δράστες, η προστασία των άλλων παιδιών αναδεικνύονται σε βασικούς στόχους προσπάθειας των οικογενειών για Δικαίωση, μια προσπάθεια, που εξελίσσεται στις συχνά μικρόψυχες δικαστικές αίθουσες με «πληγωτικούς» όρους, αφήνοντας στο τέλος άλλες φορές μια λυτρωτική απόφαση κι άλλες μια αίσθηση αδικαίωτου.
Εξελίσσεται, όμως, παράλληλα κι έξω από τα δικαστήρια.
Στους δρόμους της μαζικής ενεργοποίησης, στις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, στις πράξεις συμβολοποίησης των θυμάτων.
Ένα ανθρωπολογικό βλέμμα πάνω στο Πένθος, στους τρόπους, που επαναπροσδιορίζει τα όρια και στην δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης, στο κοινωνικό φόντο της πιο ζοφερής όψης της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πατσαλίδου – Μαρία Λούκα
Έρευνα – Συνεντεύξεις – Κείμενα: Μαρία Λούκα
Μοντάζ: Μυρτώ Πατσαλίδου
Παραγωγός: Πάνος Παπαδόπουλος
Μουσική: Παύλος Παυλίδης
Αφήγηση: Γιούλα Μπούνταλη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Βούλγαρης
Συμπληρωματική Φωτογραφία: Δράκος Πολυχρονιάδης, Γιάννης Φώτου
Ηχοληψία: Άγης Βουγάς
Μίξη Ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς
Φωτογράφος πλατώ: Αλέξανδρος Κατσής
Σχεδιασμός Γραφικών – Εικονογράφηση: Χάρης Μαχαίρας a.k.a Happy Artists
Video animation: Νίκος Τζαφερίδης - Vinsky
Συνεργασία στις συνεντεύξεις: Χρύσα Λύκου.
Το flix.gr είχε γράψει σχετικά: Η αίθουσα Τζον Κασσαβέτη ήταν κατάμεστη για την προβολή της ταινίας «Πένθος - Αυτοί που Μένουν» των Μυρτούς Πατσαλίδου και Μαρίας Λούκα, μιας καταβύθισης στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία: τις στυγνές δολοφονίες του Σαζάντ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Πιο πολύ κι από την ταινία, το κοινό συγκίνησε η παρουσία της οικογένειας των θυμάτων: η Μάγδα Φύσσα, οι γονείς του Ζακ κι ο αδελφός του, ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Λουκμάν, άνθρωποι που έχουν μεταμορφωθεί σε σύμβολα της ρατσιστικής, ομοφοβικής, κατάπτυστης πλευράς της δικής μας κοινωνίας.
Επίσης η εφημερίδα Τα Νέα είχε κάνει λόγο για ένα "ανατριχιαστικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr