Ο Ψηλαλωνίτης αθλητικογράφος ήταν ο αφηγητής στο φιλμ "1968" του Τ. Μπουλμέτη
Ψηλαλωνίτης και γέννημα θρέμμα Πατρινός ο δημοσιογράφος Βασίλης Γεωργίου ήταν 30 χρονών και εργαζόταν στην τότε ραδιοφωνία της ΥΕΝΕΔ όταν περιέγραψε τον θρυλικό αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Σλάβια Πράγας, την Πέμπτη 4 Απριλίου του 1968 στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα, έναν αγώνα που παρακολούθησε κοντά στις 80.000 κόσμος, ένας ασύλληπτος αριθμός ρεκόρ.
Θλίψη στην Πάτρα: "Έφυγε" από τη ζωή ο Βασίλης Γεωργίου
Το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός όπου η ΑΕΚ στέφθηκε κυπελλούχος Ευρώπης νικώντας την Σλάβια Πράγας με 89-82 κατακτώντας παγκόσμια δόξα, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της ταινίας του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά».
Το φιλμ «1968» όπως ο ίδιος ο Τάσος Μπουλμέτης είχε πει, είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός μυθοπλασίας κατά 60% και ντοκιμαντέρ κατά 40%.
Με άξονα τον αγώνα της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο, μπλέκει φανταστικές ανθρώπινες ιστορίες με δραματοποιημένα αληθινά περιστατικά αλλά και επίκαιρα της εποχής.
Ο μοναδικός Βασίλης Γεωργίου είχε μιλήσει τότε στο thebest.gr, και είχε εξηγήσει πως στην ταινία είχε το ρόλο του αφηγητή μεγάλων γεγονότων εκείνου του καιρού ενώ το συγκινητικό στοιχείο ήταν ότι η ταινία «1968» του Τάσου Μπουλμέτη κλείνει με τον ίδιο τον Βασίλη Γεωργίου, μέσα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναικό στάδιο.
Η περιγραφή που έκανε στον τότε αγώνα που όλη η Ελλάδα άκουσε από το ραδιόφωνο (δεν υπήρχαν ακόμα οι τηλεοράσεις) ο Βασίλης Γεωργίου έμελλε να κυκλοφορήσει από την Columbia και σε 45άρι δίσκο 33 στροφών με τα καλύτερα αποσπάσματα διάρκειας 22 λεπτών. Ο δίσκος αυτός που υπήρξε στο προσωπικό «παλμαρέ» του κ. Γεωργίου ενώ αντίτυπο του, που υπήρχε και στην επίσημη πρεμιέρα του φιλμ στο Παλλάς στην Αθήνα, πούλησε πάνω από 320.000 κόπιες και έφτασε έως την Αμερική, το Τορόντο και την Αυστραλία.
Οι φίλαθλοι και ο απλός κόσμος όταν συναντούσαν τον Βασίλη Γεωργίου του ζητούσαν να τους γράψει αφιέρωση. Τα συναισθήματα που είχε κρατήσει, όπως είχε πει, από εκείνο τον αγώνα είναι της μεγάλης χαράς, όντας ΑΕΚτζής και ο ίδιος. «Ήταν άλλα ωραία χρόνια, πιο ήρεμα και χαλαρά στα αθλητικά πράγματα. Για μένα ήταν και μία επιβράβευση πέρα από χαρά καθώς ήμουν κοντά στην ομάδα κάνοντας όλες τις μεταδόσεις για 2 χρόνια έως τον αγώνα του 1968. Θυμάμαι και τον αγώνα το ’66 στο Μιλάνο στο Κύπελλο πρωταθλητριών, μετέπειτα Final Four όπου η ΑΕΚ είχε χάσει από την Σλάβια Πράγας με 30 πόντους. Δύο χρόνια μετά όμως στην Αθήνα στο Καλλιμάρμαρο μπροστά σε 80.000 κόσμο η ΑΕΚ νίκησε την Σλάβια Πράγας που είχε πέντε σπουδαίους παίκτες με επικεφαλής τον μεγάλο Ζίντεκ. Έφτασε τόσο ψηλά η ομάδα και αυτή η νίκη παρέμεινε στην αθλητική ιστορία και θα έλεγα και στην δική μου ιστορία. Νιώθω χαρούμενος γιατί περιέγραψα δύο ακόμη αγώνες μπάσκετ που έμελλε να είναι νικητήριοι, αυτόν του ΠΑΟΚ με την Σαραγόσα το 1991 και το 2000 της ΑΕΚ με την Μπολόνια στο Κύπελλο Σαπόρτα. Τρεις αγώνες και τρεις νίκες».
Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην Αθήνα. Στο τότε ΕΙΡ – Εθνικό ίδρυμα Ραδιοφωνίας υπήρχε ο μεγάλος δάσκαλος – εκφωνητής Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος και πρότεινε στον νεαρό Βασίλη Γεωργίου να πάει στην ΥΕΝΕΔ που στεγαζόταν στο σημείο όπως ανεβαίνουμε την Μεσογείων, στην Αθήνα.
Από το ’67 έως το 1982 μαζί και με τον Στάθη Γαβάκη παρουσίασε τις Ματιές στα Σπορ και το Αθλητικό απόγευμα, σπικάροντας και περιγράφοντας Ιταλικό και αγγλικό ποδόσφαιρο και αγώνες NBA. Μετά το 1982 και έως το 1994 που επέστρεψε στην Πάτρα, έκανε μεταδόσεις στην ΕΡΑ 4 και την ΕΡΑ Σπορ (είχαμε τον αείμνηστο Κώστα Μπότση, έναν ωραίο άνθρωπο, όπως μας είπε).
Ο Βασίλης Γεωργίου δήλωνε πάντα ΑΕΚτζής αλλά δεν παρέλειπε να τονίζει και την στήριξη του στην Παναχαική και τον Απόλλωνα Πατρών.
Ο αγώνας εκείνος της ΑΕΚ, η οποία και έγινε η 1η Ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαικό τίτλο σε επίπεδο συλλόγων, είχε ενώσει όλη την Ελλάδα σε μία μάλιστα δύσκολη εποχή, λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός έτους του δικτατορικού καθεστώτος. Όπως είχε πει ο Τάσος Μπουλμέτης στο περιοδικό «Αθηνόραμα», τότε το οπαδικό πνεύμα ήταν τελείως διαφορετικό από το σημερινό και στο Καλλιμάρμαρο βρέθηκαν δίπλα δίπλα φίλαθλοι όλων των ομάδων καθώς θεωρούσαν πως η ΑΕΚ εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Μάλιστα κρατούσαν πανό με την επιγραφή «Οι Ολυμπιακοί μαζί σου».
Στο μεταξύ λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας έγινε γνωστό και γράφτηκε, πως μία μεμονωμένη ομάδα οπαδών στη Νέα Σμύρνη απείλησε ιδιοκτήτη κινηματογραφικής αίθουσας να μην προβάλλει το «1968». Το thebest είχε ρωτήσει σχετικά τον Βασίλη Γεωργίου αλλά ευγενής όπως πάντα είχε αρκεστεί να πει πως «ζούμε σε κοινωνικά ανώμαλους καιρούς».
Ο Βασίλης Γεωργίου είχε τονίσει πως τότε πριν 50 χρόνια το κλίμα ήταν διαφορετικό, τα πράγματα ήσαν πιο ήρεμα και χαλαρά και το να παρακολουθείς έναν αθλητικό αγώνα είχε τη δική του ωραιότητα. Τότε είχαν όλοι παρακολουθήσει τον αγώνα της ΑΕΚ από τα ραδιόφωνα.
Η ιδέα για την ταινία ανήκε στον νυν πρόεδρο της ΚΑΕ ΑΕΚ Μάκη Αγγελόπουλο. «Θέλησε ο Μάκης Αγγελόπουλος να κάνει ένα όνειρο του, πραγματικότητα και να τιμήσει την ιστορική εκείνη νίκη και στιγμή της ΑΕΚ. Χρηματοδότησε την ταινία θέλοντας να θυμίσει το μεγάλο γεγονός και να το μάθουν οι νεότεροι. Χτίζει μία νέα ΑΕΚ με στόχο να την κάνει μεγάλη βασίλισσα και πάλι επιστρέφοντας στη θέση της. Ήδη στις 17 Φεβρουαρίου 2018 η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου στο μπάσκετ», επεσήμανε ο Βασίλης Γεωργίου.
Τέλος ο Βασίλης Γεωργίου επαίνεσε και τη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η οποία ως γνωστό έλκει την καταγωγή της από την Κάτω Αχαΐα.
Συνέντευξη - κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr