Ξεκινούν το Δεκέμβριο
Με την Ελλάδα να κατέχει την «πρωτιά» της πιο σεισμογενούς χώρας στην Ευρώπη και να βρίσκεται στην έκτη θέση ανάμεσα στις πιο σεισμογενείς χώρες παγκοσμίως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη διενέργειας προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτίρια της χώρας και ειδικά σε εκείνα όπου στεγάζονται κρίσιμες υπηρεσίες.
Με την μετατροπή του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε υποχρεωτικό από προαιρετικό, σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου κ.ο.κ. βρίσκονται πλέον στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων των συνεργαζόμενων φορέων οι οποίοι θα εκπονήσουν τους επικείμενους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους σε χιλιάδες δημόσια κτίρια της χώρας.
Όπως εξηγεί o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, «από το 2002 μέχρι πέρσι υπήρχε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος ο οποίος όμως δεν ήταν υποχρεωτικός για τα δημόσια κτίρια της χώρας, όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Λόγω της μη υποχρεωτικότητας, όλο το προηγούμενο διάστημα οι έλεγχοι που έγιναν αφορούσαν γύρω στο 20% των κτιρίων της χώρας. Επίσης πολλοί έλεγχοι που έγιναν το 2005 δεν ισχύουν σήμερα και πρέπει να επαναληφθούν. Με εντολή πρωθυπουργού πέρσι ο έλεγχος αυτός έγινε υποχρεωτικός και τον Μάιο του 2023 ψηφίστηκε ο αντίστοιχος νόμος από τη Βουλή».
Πέραν του υποχρεωτικού χαρακτήρα, ο προσεισμικός έλεγχος αποκτά σύγχρονη μεθοδολογία και εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή.
«Παράλληλα με την υποχρεωτικότητα των ελέγχων κάναμε και μία προσπάθεια αναβάθμισης της διαδικασίας. Βάλαμε δηλαδή πιο πολλά κριτήρια και ο έλεγχος θα γίνεται με σύγχρονη μεθοδολογία και ψηφιακά. Ο μηχανικός θα κάνει τον έλεγχο, θα βγάζει φωτογραφίες τις οποίες θα καταχωρεί στο σύστημα, θα καταγράφεται αυτόματα το στίγμα, και το σύστημα μάλιστα είναι τόσο έξυπνο που αν ο μηχανικός κάνει κάποιο λάθος, δεν συμπληρώσει κάτι σωστά ή κάτι που είναι σε αντίθεση με τα άλλα δεδομένα δεν θα μπορεί να υποβάλλει τα έγγραφα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Επίσης, ο κ. Λέκκας αναφέρει πως «ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με καθηγητές πολυτεχνείων, και κυρίως τον κύριο Αναστάσιο Σέξτο, δημιούργησε μία βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρούνται όλοι οι καινούριοι υποχρεωτικοί πρωτοβάθμιοι έλεγχοι. Προς τούτο έχουν υπογραφεί και οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ρυθμίζουν τα επιμέρους στοιχεία όπως: Ο ΟΑΣΠ, το ΤΕΕ, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Παιδείας και η ΚΕΔΕ – καθώς οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα σχολεία της περιοχής τους – συνεργαζόμαστε προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο υποχρεωτικός πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος. Επίσης, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν 32,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διαχειρίζεται το ΤΕΕ. Τέλος, το ΤΕΕ θα επιλέξει με πρόσκληση πάνω από 2.500 μηχανικούς».
Τον Δεκέμβριο ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επιλεγούν και να εκπαιδευτούν οι μηχανικοί που θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους οι οποίοι υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια και μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν συλλεχθεί τα πρώτα δεδομένα από 20.000 κτίρια σε όλη την Ελλάδα.
Στόχος των σαρωτικών ελέγχων είναι η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα δημόσια κτίρια που θα εξεταστούν ώστε να διαπιστωθεί αν χρήζουν περεταίρω διερεύνησης. «Στα κτίρια που θα διακρίνουμε κάποιο πρόβλημα θα προχωρήσουμε σε δευτεροβάθμιο έλεγχο ο οποίος θα μας δείξει το επίπεδο αντισεισμικής τους επάρκειας. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος είναι ταχύς οπτικός έλεγχος που δείχνει αν θα χρειαστεί περεταίρω διερεύνηση, δεν δείχνει ότι δεν είναι κατάλληλο το κτίριο. Με τον δευτεροβάθμιο έλεγχο βλέπουμε ακριβώς πως είναι και τι χρειάζεται το κτίριο. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος θα μας υποδείξει το επίπεδο ασφάλειας του κτιρίου και αν αξίζει να το γκρεμίσουμε για να κάνουμε ένα άλλο ή αν αξίζει η επισκευή του», αποσαφηνίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Τέλος, o κ. Λέκκας ανέδειξε την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου και στα ιδιωτικά κτίρια: «Ο στόχος είναι να περάσουν αυτοί οι έλεγχοι και στα ιδιωτικά κτίρια. Βέβαια το κράτος δεν μπορεί να καλύψει όλα τα έξοδα και πρέπει κατά κάποιο τρόπο να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες ανά 10 χρόνια να πραγματοποιείται και ένας έλεγχος ή όταν πωλείται ένα σπίτι ή νοικιάζεται να ξέρει ο ενδιαφερόμενος ακριβώς σε τι επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης είναι το σπίτι».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr