Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσα ακίνητα Πατρινών βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέχρι τον Δεκέμβριο- Τα πασίγνωστα κτίρια που έχουν τιμή εκκίνησης εκατομμύρια ευρώ

Πόσα ακίνητα Πατρινών βγαίνουν σε πλειστ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών οδηγεί σε απόγνωση σε απόγνωση τους πολίτες οι οποίοι έρχονται ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη.

Εκατοντάδες είναι τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό στην Πάτρα τους δύο τελευταίους μήνες του 2023.

Πιο συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου βγαίνουν στο σφυρί 193 ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν σπίτια, αποθήκες και  χώρους στάθμευσης. Το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών οδηγεί  σε απόγνωση τους πολίτες οι οποίοι έρχονται ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη.

Την  προσοχή τραβούν ωστόσο και γνωστά κτίρια που στεγάζουν επαγγελματικούς χώρους και η τιμή εκκίνησής τους «ζαλίζει».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο το οποίο στεγάζει γνωστή κλινική- θεραπευτήριο και πλειστηριάζεται στις 20 Δεκεμβρίου με τιμή εκκίνησης 5.934.000,00 ευρώ.  Ένα άλλο ακίνητο που βρίσκεται στην Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος και φιλοξενεί κατάστημα  αλυσίδας ρούχων επρόκειτο να πλειστηριαστεί σήμερα με τιμή εκκίνησης 2.641.280,60 ευρώ.  Πιο πέρα στην οδό Ερμού, ένα ακίνητο στο οποίο στεγάζεται επίσης γνωστό πολυκατάστημα βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 13 Δεκεμβρίου για 1.579.027,00 ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλές τιμές εκκίνησης συναντάμε και σε βιοτεχνικούς- βιομηχανικούς χώρους με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μία βιομηχανία πλεκτικής και φανελοποιίας που στις 7 Δεκεμβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1.388.938,85 ευρώ. Ένας επίσης βιομηχανικός- βιοτεχνικός χώρος βγαίνει στο σφυρί στις 29 Νοεμβρίου με τιμή 1ης προφοράς τις 927.000 ευρώ ενώ ένας άλλος πλειστηριάζεται στις 6 Δεκεμβρίου στην τιμή των 789.000 ευρώ.

Μιλώντας στο thebest.gr ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου εξήγησε πώς μπορεί να αμυνθεί κάποιος απέναντι σε έναν πλειστηριασμό, τι συμβαίνει με όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και τι συμβαίνει σε περίπτωση που ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος.

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να αμυνθεί;

Όσο νωρίτερα κινηθεί κανείς, τόσο ισχυροποιεί τη θέση του: Η διαδικασία κατάσχεσης ενός ακινήτου και εκποίησής του μέσω πλειστηριασμού είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία με πολλά διαδικαστικά στάδια. Όσο πιο γρήγορα μετά την παύση πληρωμών του κινητοποιηθεί ο οφειλέτης, τόσο περισσότερο ισχυροποιεί την θέση του απέναντι στους δανειστές του (τράπεζες, funds). Μέσω ενός ή μιας εξειδικευμένου/ης δικηγόρου, μπορεί από την έναρξη της αδυναμίας να αποπληρώσει τις οφειλές, να χτίσει ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας, ανακοπής της εξέλιξης της διαδικασίας και καθυστέρησής της.

Ενέργειες αμέσως μετά τη καταγγελία μιας δανειακής σύμβασης, μετά την επίδοση διαταγής πληρωμής, μετά την επίδοση κατασχετήριας έκθεσης για διενέργεια πλειστηριασμού, είναι ικανές με ένα μικρό σε σχέση με το όφελος κόστος να μας βάλουν σε θέση ισχύος. Ακόμα και η μεγάλη καθυστέρηση της διαδικασίας, μπορεί να καταστήσει όλη τη διαδικασία άγονη, λόγω απώλειας ενδιαφέροντος από τον δανειστή που κινητοποιεί τη διαδικασία, αλλά και κάποιον επίδοξο αγοραστή, που θα προτιμήσει να «χτυπήσει» ένα -«καθαρό» από ένδικα μέσα που εκκρεμούν- ακίνητο.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας έρχονται αντιμέτωποι με τις βίαιες εκκαθαρίσεις της ακίνητης περιουσίας τους, είναι σημαντικό να τονίσουμε την προθεσμία των 45 ημερών από την επίδοση της κατασχετήριας έκθεσης προς διενέργεια πλειστηριασμού, για την ανακοπή του με αίτηση στο Πρωτοδικείο. Η κατασχετήρια έκθεση επιδίδεται στην κατοικία του οφειλέτη με δικαστικό επιμελητή και είναι ένα έγγραφο περίπου 7 με 10 σελίδων που φέρει την σφραγίδα του Ελληνικού Κράτους. Είναι το τελευταίο ισχυρό ένδικο μέσο που επιτρέπει εμάς τους δικηγόρους να αποτρέψουμε έναν πλειστηριασμό.

Όσοι έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη παραμένουν προστατευμένοι;

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές καταγγελίες, ότι ακόμα και όσες και όσοι οφειλέτες/τριες βρίσκονται σε ρύθμιση των δόσεών τους αντιμετωπίζουν την επιθετική πολιτική των εταιριών διαχείρισης δανείων. Βεβαίως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η επίσπευση του πλειστηριασμού είναι παράνομη. Όμως, είναι τελικά οι πολίτες που πληρώνουν το τίμημα της δικαστικής παρέμβασης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ιδιαίτερα άδικη κατάσταση.

Γενικά, αυτός είναι ο μηχανισμός του αστικού νομικού μας πολιτισμού, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από χιλιετίες, από το αστικό δίκαιο των αρχαίων Ελλήνων και το Λατινικό δίκαιο, μέχρι σήμερα. Ισχύει η αρχή της πρωτοβουλίας των διαδίκων. Όταν ισχυρά κέντρα με τεράστιους πόρους και εργατικό δυναμικό δημιουργούν μέσα από τις γραφειοκρατικές τους δομές που δεν σέβονται τον πολίτη άδικες καταστάσεις, ο μόνος τρόπος είναι η κοστοβόρα πρόσβαση στη δικαιοσύνη που εμπεριέχει έτσι εισοδηματικές διακρίσεις. Αυτή είναι μια γνώση που είναι κοινή σε τέτοια ισχυρά κέντρα, αλλά και σε εμάς τους/τις δικηγόρους. Το αδιάκοπο «σφυροκόπημα» από οργανωμένες δομές που διενεργούν συστηματικά παράνομες ενέργειες (άκυρους και άδικους πλειστηριασμούς, εκβιαστικές ενοχλήσεις μέσω τηλεφώνων κτλ) είναι ικανό δυστυχώς να εξαντλήσει έναν άνθρωπο του μόχθου και του μεροκάματου. Το Δίκαιο παραμένει ζήτημα «τσέπης».

Τι γίνεται αν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος;

Καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 14% των πλειστηριασμών καταλήγουν να οδηγούν στην απώλεια των περιουσιών των οφειλετών, εύλογα αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που κηρύσσονται άγονοι. Έτσι, αν δεν βρεθεί μειοδότης για το ακίνητο, ο πλειστηριασμός επαναλαμβάνεται με απανωτές μειώσεις της τιμής πρώτης προσφοράς, που φτάνουν μέχρι το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της αρχικώς ορισθείσας. Αν και ο τελευταίος πλειστηριασμός μείνει χωρίς αποτέλεσμα, ύστερα από αίτηση στο Πρωτοδικείο, η κατάσχεση μπορεί να αρθεί ολοκληρωτικά.

 *Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την πλατφόρμα eauction.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις