Τι λέει στο thebest.gr ο Γιώργος Γκλαβάς που διαφύλαξε σπάνιο υλικό
Μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με το όνομα «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ» δημιουργήθηκε με σκοπό την ψηφιοποίηση, τη διάσωση και τη διάδοση του πολύτιμου αρχείου από το Σπήλαιο Λιμνών των Καστριών στην περιοχή των Καλαβρύτων .
Αυτή η κίνηση έγινε κατά βάση μετά το ενδιαφέρον που έδειξαν η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού, ο Δήμος Καλαβρύτων, η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία κ.ά ενώ στο καταστατικό της ΑΜΚΕ προβλέπονται πολιτιστικές δράσεις, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, από Περιφέρεια, ΥΠΠΟ, από ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες, σε συνεργασία που θα επιδιωχθεί.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Γιώργος Γκλαβάς «ασχολήθηκα με το Σπήλαιο από τη στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια και συνεχίζω να το κάνω μέσα από διάφορες ιδιότητες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκέντρωνα σπάνιο αρχειακό υλικό, δημοσιεύματα αλλά και ζωντανές αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, του ανθρώπου που το ανακάλυψε, του αείμνηστου Βασίλη Τεμπέλη, όλων των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την εξερεύνησή του. Το σπήλιο μέχρι το 1964 ήταν άγνωστο. Συνδέεται με τη μυθολογία, ο Παυσανίας αναφέρει στο βιβλίο του Αρκαδικά ότι υπάρχει σπηλιά όπου κατέφυγαν οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας. Από εκεί αντλήσαμε και το όνομα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχει σκοπό να αναβιώσει και το μύθο».
Όπως εξηγεί ο κ. Γκλαβάς, «η ανακάλυψη του Σπηλαίου των Καστριών αναβίωσε την ελληνική μυθολογία ενώ θέλουμε να προβάλουμε όχι μόνο το σπήλαιο αλλά και ό,τι έχει σχέση με τον πολιτισμό μας όπως τη μουσική, το τραγούδι, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις. Όνειρο είναι να συνδέσουμε το μυθικό Σπήλιο των Λιμνών με το ιερότερο τέμενος του αρχαίου ελληνικού κόσμου που είναι τα Ύδατα της Στυγός για να απογειώσουμε τον τουρισμό της περιοχής. Τα Καλάβρυτα λόγω των μνημείων και της ιστορίας προβάλλονται και προσελκύουν κόσμο. Ωστόσο η υπόλοιπη περιοχή ερημοποιείται.
Θέλουμε λοιπόν να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό να μη μείνει μόνο πεδίο αναμνήσεων. Θα επιδιώξουμε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Εκδώσαμε κι νέα βιβλιαράκι με τίτλο «Γη και ύδωρ» στο οποίο έχουμε δημοσιεύσει αφηγήσεις φωτογραφίες από την ανακάλυψη, την εξερεύνηση και αφηγήσεις των πρωταγωνιστών που συνέβαλαν στην αξιοποίηση και την προβολή αυτού του σπάνιου δημιουργήματος της φύσης. Ιδιαίτερα Σημαντική ήταν η υποστήριξη όμως της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και της αλησμόνητης σπηλαιολόγου Άννας Πετροχείλου».
Περισσότερες πληροφορίες, αφηγήσεις και φυτογραφικό υλικό υπάρχει στο iphianassa.org (δείτε εδώ).
Φωτογραφίες από το αρχείο του Γιώργου Γκλαβά
Ο Μύθος που φαίνεται να συνδέεται με το Σπήλαιο των Λιμνών
Σύμφωνα με τον μύθο, που παραδίδεται με πολλές παραλλαγές από τον Παυσανία, στα Αρκαδικά, τον Απολλόδωρο στη Βιβλιοθήκη και τον Βιτρούβιο, οι θυγατέρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, η Λυσίππη, η Ιφινόη και η Ιφιάνασσα, βρήκαν καταφύγιο σε μια σπηλιά στα Αροάνια, πάνω από τη Νώνακρι, όταν κατελήφθησαν από μανία, για τιμωρία, επειδή καυχήθηκαν ότι το παλάτι τους ήταν ωραιότερο από τον ναό της Ήρας, ή επειδή δεν σεβάστηκαν το Ξόανο της Θεάς.
Φαίνεται δε ότι τόσο ο μύθος, όσο και η τιμωρία, προήλθαν από το Ηραίον του Άργους. Κατά μια άλλη εκδοχή οι Προιτίδες τιμωρήθηκαν, επειδή δεν έπαιρναν μέρος στις τελετές του Διονύσου. Παραλλαγές του μύθου λένε πως η μανία τους μεταδόθηκε σε όλες τις γυναίκες της περιοχής του Άργους και πως η μεγαλύτερη κόρη πέθανε από τις κακουχίες. Όπως παραδίδει ο Παυσανίας, ο Μεσσήνιος θεραπευτής και μάντης Μελάμπους, με απόκρυφες θυσίες και καθαρμούς έφερε τις κόρες του Προίτου κάτω, σε μια θέση που λεγόταν Λουσοί και ήταν στην αρχαιότητα ακμαία πόλη. Σήμερα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Το σπήλαιο των Λιμνών φαίνεται ότι έχει πολλά στοιχεία, που θα συνηγορούσαν στη ταύτισή του με τη σπηλιά των Προιτίδων, άποψη που υποστηρίζουν ορισμένοι σύγχρονοι σχολιαστές των αρχαίων κειμένων και αρχαιολόγοι.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr