Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ξανά στο τραπέζι οι αυξήσεις στα διόδια

Ξανά στο τραπέζι οι αυξήσεις στα διόδια

Νέο ραντεβού Σταϊκούρα με τους παραχωρησιούχους

Να κλείσουν  τον «λογαριασμό» με τις αυξήσεις στα διόδια πριν το τέλος του έτους επιδιώκουν οι εταιρείες παραχωρήσεων των οδικών αξόνων που προσέρχονται σήμερα στο υπουργείο Υποδομών με σκοπό την   αναπροσαρμογή των διοδίων από την νέα χρονιά.

Στο προγραμματισμένο ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου  συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της Ολυμπίας Οδού, της Νέας και Κεντρικής Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και  του Μορέα. Στην συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών  κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραχώρησης θα επιδιώξουν να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το ύψος των αυξήσεων που θα περιλαμβάνει τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές του 2023 αλλά και της επόμενης χρονιάς. Για το 2024, η  αναπροσαρμογή είναι ευνοϊκή για τους χρήστες καθώς ο τιμάριθμος του Σεπτεμβρίου που είναι ο μήνας αναφοράς, περιορίστηκε στο 1.6%. Σε  αντίθεση με το 2023 που η αύξηση ανήλθε στο 12% αναχαιτίζοντας κάθε σκέψη των εταιρειών για ισόποσες αυξήσεις.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης, στις αρχές κάθε έτους επιβάλλονται αναπροσαρμογές στις τιμές των διοδίων, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Επειδή όμως φέτος η αύξηση αυτή ήταν πολύ σημαντική, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους παραχωρησιούχους να μην προχωρήσουν καθόλου σε αυξήσεις. Η συμφωνία που άτυπα είχε εξασφαλιστεί είναι ότι η συζήτηση θα επαναλαμβανόταν αμέσως μετά τις εκλογές. Το καλοκαίρι οι εταιρείες αποφάσισαν αιφνιδιαστικά να εφαρμόσουν τις νέες τιμές στα διόδια, προσκρούοντας όμως στην αντίδραση της νυν πολιτικής ηγεσίας.

Η εκκρεμότητα με τα διόδια υπήρξε άλλωστε και η πρώτη μετωπική σύγκρουση των εργολάβων με τον υπουργό Υποδομών τον περασμένο Ιούλιο, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν βαρύς χαρακτηρισμούς.

Η άποψη που εκφράζεται σήμερα, είναι ότι οι δύο πλευρές εισέρχονται σε διάλογο πιο ώριμες και με διάθεση συμβιβασμών στο πνεύμα που ο κ. Σταϊκούρας είχε θέσει από την αρχή, προτάσσοντας το μοντέλο του διαμοιρασμού του κόστους.

Όπως έχει δηλώσει και δημόσια, ο υπουργός Υποδομών σε έκτακτες συνθήκες δε μπορεί να επωμισθεί όλο το βάρος ο φορολογούμενος για αυτό έχει ζητήσει από τις εταιρείες παραχώρησης να αναλάβουν  μερίδιο του κόστους.

Οι συζητήσεις των εταιρειών με την κυβέρνηση διακόπηκαν μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία αφού οι παραχωρησιούχοι σε ένδειξη καλής θέλησης παρέτειναν τις διεκδικήσεις τους μέχρι να ανασυνταχθεί ο κρατικός μηχανισμός. Ο χρόνος όμως για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις εξαντλείτε και οι εταιρείες ζητούν να προβλεφθούν οι ανατιμήσεις, πιάνοντας το νήμα από εκεί που διακόπηκε.

Οι παραχωρησιούχοι, που κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν κράτησαν την ίδια στάση (κάποιοι είχαν προτείνει ακόμη και την προσφυγή σε διαιτησία) περιμένουν να καταλήξουν σε ένα μοντέλο κοινής αποδοχής που δεν θα αφορά εφάπαξ αυξήσεις. Η συζήτηση είχε σταματήσει σε προτάσεις για λελογισμένο κούρεμα των απαιτήσεων και κατανομή τμηματικών αυξήσεων μέσα στα επόμενα 2 έως 3 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες έχουν εγείρει αποζημιώσεις για τα χαμένα έσοδα του 2023 από το «πάγωμα» των ανατιμήσεων που εκτιμώνται σε περίπου 40 με 45 εκατ. ευρώ.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις