Μετά από συνεχείς παρατάσεις στο θρίλερ έκδοσης του Ελληνα επιχειρηματία στις ΗΠΑ, η συζήτηση έχει οριστεί να γίνει από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κριθεί το μέλλον του Πατρινού επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι, όπου παραμένει κρατούμενος, καθώς κατηγορείται από την Ουάσιγκτον για παράνομη εξαγωγή τεχνολογικού εξοπλισμού, πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης, στη Ρωσία.
Μετά από συνεχείς παρατάσεις στο θρίλερ έκδοσης του Ελληνα επιχειρηματία στις ΗΠΑ, η συζήτηση έχει οριστεί να γίνει από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου, με την πλευρά του Ν. Μπογονικολού να εμφανίζεται αισιόδοξη, τονίζοντας στη Realnews ότι τα στοιχεία που υπάρχουν εις βάρος του δεν είναι έτσι όπως εμφανίστηκαν στην αρχή της υπόθεσης.
«Ακόμα δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι θα εκδοθεί στην Αμερική. Ενώ έπρεπε ήδη από τον Ιούλιο ή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση να έχει παραδώσει στη γαλλική κυβέρνηση εκείνα τα έγγραφα τα οποία θα δικαιολογούσαν την έκδοσή του, εντούτοις φτάσαμε στο τέλος Νοεμβρίου και ακόμα δεν έχουν προσκομιστεί, ώστε να αποφανθεί η γαλλική Δικαιοσύνη», δηλώνει ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος.
«Εκτιμούμε ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ και αυτό γιατί τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν δεν είναι επιβαρυντικά ή τουλάχιστον δεν είναι έτσι όπως εμφανίστηκαν στην αρχή. Οτι, δηλαδή, είναι ο μεγάλος υπερ-κατάσκοπος των δύο ηπείρων, ο άνθρωπος που μπορούσε να έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Ρωσίας και με κυβερνήσεις άλλων κρατών για να πουλήσει μυστικά πολεμικών όπλων», τονίζει ο Αθ. Διαμαντόπουλος.
Οριο φυλάκισης
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το δικαστήριο στη Γαλλία είχε ζητήσει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά αφενός το ύψος της ποινής, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι εγγυημένο το ανώτατο όριο φυλάκισης των 20 ετών που προβλέπεται για την ηλικία του Ν. Μπογονικολού. Επιπλέον, εγγυήσεις έχουν ζητηθεί και για τον τρόπο μεταχείρισής του, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών που προκύπτουν από την ευπαθή υγεία του.
Το γαλλικό δικαστήριο, λαμβάνοντας υπ' όψιν μία σειρά από σχετικά άρθρα που αφορούν τη Συνθήκης Εκδοσης μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ, είχε προτείνει την αναβολή εξέτασης του αιτήματος κατά έναν μήνα, ζητώντας από τις αμερικανικές Αρχές να διαβιβάσουν σχετικά έγγραφα με πρόσθετες διευκρινίσεις.
Ο Ελληνας επιχειρηματίας, που συνελήφθη στις 9 Μαΐου 2023 κατόπιν διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ, κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για λαθρεμπόριο, καθώς από την πολύμηνη, μυστική έρευνα του FBI προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι έστελνε τεχνολογικό εξοπλισμό στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η απόφαση των γαλλικών δικαστικών Αρχών αναμενόταν αρχικά να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, ωστόσο ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών στο Παρίσι καθυστέρησε τη διαδικασία. Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι στο κατηγορητήριο, που το δικαστήριο της Νέας Υόρκης συνέταξε εις βάρος του Ν. Μπογονικολού, υπάρχουν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετηθεί η λαθρεμπορία, όχι όμως και τα αδικήματα της συνωμοσίας και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.
Οι επαφές
Στο ένταλμα σύλληψης του Ν. Μπογονικολού, που οι αμερικανικές Αρχές έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο, περιγράφονται οι επαφές και οι συναντήσεις του με Ρώσους υπηκόους, οι οποίοι φέρονται να ενεργούσαν για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και συγκεκριμένα της SVR, της ρωσικής Υπηρεσίας Διεθνών Πληροφοριών. Στο πλαίσιο της έρευνας, το FBI κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε μηνύματα που ο Ελληνας επιχειρηματίας αντάλλασσε μέσω e-mail, αλλά και του προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, οι Αμερικανοί έχουν στην κατοχή τους εικονικά τιμολόγια, από τα οποία προκύπτει ότι ο διωκόμενος, μέσω της εταιρείας του, αγόραζε από τις ΗΠΑ προϊόντα τεχνολογίας και στη συνέχεια τα έστελνε στη Ρωσία, όπου συναλλασσόταν με δύο εταιρείες με τις επωνυμίες Serniya Engineering και Sertal.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πίσω από αυτές τις εταιρείες βρίσκονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ανάμεσα στον τεχνολογικό εξοπλισμό που ο Μπογονικολός κατηγορείται ότι εξήγαγε λαθραία στη Ρωσία είναι στρατιωτικές κεραίες. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι το 2018 και το 2020 προμηθεύτηκε από εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ στρατιωτικές κεραίες (tactical military antennas) για λογαριασμό του ομίλου Serniya. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας, οι αμερικανικές Αρχές διαπίστωσαν, εξετάζοντας τα έγγραφα αγοραπωλησίας, ότι αναφερόταν ψευδώς ως τελικός παραλήπτης των τεχνολογικών υλικών εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία με έδρα την Ολλανδία, αντί της ρωσικής εταιρείας Serniya.
Τέλος, στα επίσημα δικαστικά έγγραφα των ΗΠΑ αναφέρεται ότι ο Ελληνας συλληφθείς το 2021 προμηθεύτηκε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ συστήματα τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, τα οποία στη συνέχεια εξήγαγε στη Ρωσία, με παραλήπτη μεγάλο εκπαιδευτικό-ερευνητικό οργανισμό της χώρας.
πηγή realneww.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr