Tα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή
Στις κάλπες προσέρχονται τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου για να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις τους.
Οι εκλογές θα διενεργηθούν αύριο Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 08:00 μέχρι τις 18:00 και στη Δυτική Ελλάδα θα είναι υποψήφιες έξι παρατάξεις και συνολικά 51 υποψήφιοι από την Περιφέρεια.
Λίγο πριν τις εκλογές ο Γιώργος Παππάς, νυν πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου μίλησε στο thebest.gr.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας & ΒΔ Πελοποννήσου;
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα παραμείνουμε σε τροχιά παρεμβατικότητας και προοδευτικής κατεύθυνσης στη Δυτική Ελλάδα και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο ή θα επιστρέψει η συντήρηση και η οπισθοδρόμηση. Σε πανελλαδικό επίπεδο, το διακύβευμα είναι η αλλαγή πορείας και σελίδας, προκειμένου ο κλάδος μας να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση με θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές ως προς τη διοίκηση, την οργάνωση και τον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των οργάνων του, σύμφωνα με τις αρχές της συλλογικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας, της αναλογικότητας, της διαφάνειας και του πλουραλισμού. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και τα δύο.
Πιστεύετε ότι μέχρι τώρα ως θεσμός έχετε αντιμετωπιστεί με την αντίστοιχη σοβαρότητα από την Πολιτεία; Με ποια παραδείγματα θα τεκμηριώνατε τη θέση σας;
Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας φάνηκε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, διότι βγήκε μπροστά και διατύπωσε σοβαρές, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες θέσεις για τον κλάδο των οικονομολόγων και των λογιστών-φοροτεχνικών, δείχνοντας στην πολιτεία τι πρέπει να κάνει για να μην προκύψουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Χωρίς να είμαι άδικος και ισοπεδωτικός, πιστεύω ότι θα μπορούσε η αντιμετώπιση να είναι καλύτερη από την πολιτεία, διότι υπήρχαν περιπτώσεις που αν είχαμε εισακουστεί, θα ήταν η κατάσταση καλύτερη και θα είχαμε αποφύγει αρκετά ζητήματα.
Παραδείγματος χάρη, για τις ενισχύσεις κατά την πανδημία είχαμε καταθέσει δικαιότερες, αποτελεσματικότερες και πιο στοχευμένες προτάσεις προς τους πληγέντες, αλλά επικράτησαν άλλου είδους κριτήρια.
Επίσης προτείναμε έναν εξορθολογισμό στις εγκυκλίους και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς και πιο ρεαλιστικά μέτρα για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των μελών σας και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;
Σήμερα, η παράταξή μας, η Π.Δ.Σ.Ο. που είναι δύναμη ευθύνης και αγώνα, διεκδικεί την συνεχή αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος, καθώς και την κατοχύρωση της επαγγελματικής δραστηριότητας όλων των οικονομολογικών ειδικοτήτων. Όταν γύρω μας όλα αλλάζουν και επειδή άλλοι κλάδοι, μη έχοντας αναφορά στην αγορά και την εργασία της οικονομίας, επιχειρούν με άκομψο και προκλητικό τρόπο να μας υποκαταστήσουν, εμείς δεν μπορεί να είμαστε θεατές.
Είμαστε παρόντες και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την επιστήμη, την εργασία και τα πτυχία όλων των οικονομολόγων. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι επιδιώκουμε τη συνεχή αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, κάτι που θα επιτευχθεί με την αναγνώριση και κατοχύρωση από την Πολιτεία και την πιστοποίηση από το Ο.Ε.Ε. όλων των ειδικοτήτων του Επιστήμονα Οικονομολόγου που αναπτύσσονται συνεχώς, όπως, Οικονομικός Αναλυτής, Οικονομικός Μελετητής, Οικονομολόγος Χρηματιστής Εμπορίας Ρύπων, Οικονομικός Αξιολογητής, Εκτιμητής, Διαμεσολαβητής κ.λ.π.
Επίσης θέλουμε την πιστοποίηση του Οικονομολόγου μελετητή με την συμμετοχή του στην εκπόνηση μελετών και την καθιέρωση της υπογραφής του σε όλα τα έργα, τόσο στον Ιδιωτικό τομέα (Στρατηγικές επενδύσεις, Αναπτυξιακοί νόμοι, Ανάπτυξη αγροτικού τομέα, Μελέτες για το Ταμείο Ανάκαμψης, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το Πράσινο Ταμείο, για μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, Ερευνητικά Προγράμματα, ΕΣΠΑ), όσο και στον Δημόσιο Τομέα με την παράλληλη λήψη εγκρίσεων από τους αρμόδιους υπουργούς και αιρετών Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών.
Στόχος μας πρέπει να είναι η αναγνώριση, δημιουργία και κατοχύρωση στο Δημόσιο και τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ξεχωριστού Οικονομολογικού κλάδου και σε θέσεις ευθύνης που άπτονται οικονομικών και οικονομολογικών θεμάτων να αξιολογούνται και να τοποθετούνται μόνον οικονομολόγοι, καθότι ο κλάδος ΠΕ Οικονομικού παρά το ότι έχει προβλεφθεί με το ΠΔ 347/2003.
Όσον αφορά τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών, το κράτος εξακολουθεί να τους ζητά να υλοποιούν τις βασικές υποχρεώσεις του που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί από παλιά. Δεν έχει γίνει η εναρμόνιση του Ν.4557/2018 με την Ευρωπαϊκή οδηγία προς την σωστή κατεύθυνση, γιατί η κρατική κυβερνητική γραφειοκρατία την έκανε εργαλείο για να φορτώσει ευθύνες και εξοντωτικές ποινές στους λογιστές – φοροτεχνικούς, σε αντίθεση με το πνεύμα της οδηγίας. Είναι λοιπόν αναγκαία η κατοχύρωση του δικαιώματος των Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών – Φοροτεχνικών να ασκούν το επάγγελμά τους μέσα σε ανθρώπινες και συντεταγμένες συνθήκες εργασίας, καθότι με το επιχείρημα ότι αυτοί αποτελούν το βασικό μοχλό είσπραξης των δημοσίων εσόδων, καταλήγουν να είναι «έρμαια» της εκάστοτε κυβέρνησης, των ασφυκτικών προθεσμιών και των απειλών επιβολής εξοντωτικών προστίμων.
Ποια είναι η άποψή σας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τόσο όσον αφορά στον κλάδο σας όσο και γενικότερα;
Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει μέτρα και εργαλεία που είχαν χρησιμοποιηθεί πριν από 30 χρόνια, τότε που τα τεκμήρια είχαν εφαρμοστεί ως εύκολο μέτρο είσπραξης φόρων από τους πολίτες και ενώ δεν υπήρχαν τα τεχνολογικα και επιστημονικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα με την ψηφιακή επανάσταση που έχει συντελεστεί παγκοσμίως. Οι αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι η απόλυτη παραδοχή της Κυβέρνησης για την αποτυχία του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή και εφαρμόζει μια σειρά από ισοπεδωτικά και αναγκαστικά μέτρα που τα κράτη τα ενεργοποιούν σε περιόδους κρίσης για να αυξήσουν γρήγορα τα έσοδά τους. Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να εντοπίσει και να περιορίσει την φοροδιαφυγή, όπως κάνουν τα περισσότερα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης, επιλέγει να εφαρμόσει μ΄έτρα με οριζόντιο χαρακτήρα, τα οποία είναι και άδικα και αναχρονιστικά.
Είστε ικανοποιημένος με τη συνεργασία με τους άλλους φορείς της περιοχής;
Θεωρώ ότι ως θεσμός καταφέραμε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια να δώσουμε εξωστρέφεια στην και πολυδιάστατη παρεμβατικότητα. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι διότι ανοίξαμε δίαυλο επικοινωνίας και χτίσαμε θεμέλια συνεργασίας με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Τεχνικό και το Εμπορικό Επιμελητήριο και η Αυτοδιοίκηση. Φυσικά, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Για αυτό στόχος μας την επόμενη τετραετία είναι να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.
Ζούμε σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας και σε ένα όλο και πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών που θα συνεπάγονταν ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων;
Καταρχάς επιθυμούμε την ενίσχυση με πρωτοβουλίες του ρόλου των Περιφερειακών Τμημάτων του Ο.Ε.Ε., βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε Περιφέρειας, με τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό των σεμιναρίων επιμόρφωσης και κατάρτισης σ’ όλους τους οικονομολογικούς κλάδους, καθώς κα την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» με τη θεσμοθέτηση του Ο.Ε.Ε ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης.
Από εκεί και πέρα, θεωρώ απαραίτητη τη χρηματοδότηση των επιστημονικών μελετών και έρευνας σε οικονομολογικά θέματα τόσο των πολιτικών όσο και των εφαρμογών τους, διότι μόνο με ώριμες μελέτες θα είμαστε ανταγωνιστικοί για να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, πρέπει να είναι στενότερη η συνεργασία με τα πανεπιστήμια, τα οποία είναι φορέας γνώσης και καινοτομίας.
Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση: το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα θα πρέπει να διεκδικήσουμε έργα και δράσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις βασικές υποδομές μεταφορών, να θωρακίσουμε το περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλάγης και να προωθήσουμε δράσεις που μας ανεβάζουν στο «τρένο» της ψηφιακής επανάστασης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσουμε το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr