Ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Κυπριακής εκκλησίας ήρθε στην Πάτρα και παρέστη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αρχιεπισκόπου Κυπριανού που είχε απαγχονιστεί από τους Τούρκους το 1821
Το απόγευμα της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2023, ήταν στην Πάτρα ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος ήρθε κατόπιν προσκλήσεως του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και της Ένωσης Κυπρίων ν. Αχαΐας προκειμένου να παραστεί στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εθνομάρτυρα της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού που απαγχονίστηκε στις 9 Ιουλίου του 1821 από τους Τούρκους.
Ο κ.κ. Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον Διάκονό του π. Μιχαήλ Νικολάου, έκανε αίσθηση με την ομιλία του στη διάρκεια της Δοξολογίας στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου.
Τόνισε πως η συγκίνησή του ήταν βαθύτατη καθώς βρέθηκε στο λίκνο της ελληνικής επανάστασης, εδώ που το ανέφικτο, για πολλούς, όραμα της ελευθερίας έγινε πραγματικότητα. Η Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, σ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας είναι η ιστορία των Ελλήνων Κυπρίων, που αγωνίζονται συνεχώς να διατηρήσουν ό,τι ιερό έχουν: την Ορθόδοξη τους πίστη, την Ελληνική τους γλώσσα και την εθνική τους συνείδηση. Μα και να αποκτήσουν ό,τι πρόσκαιρα έχασαν∙ την εθνική τους ελευθερία. Κι ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός είχε συναίσθηση των ευθυνών και της θέσης του ως Εθνάρχου των αλυτρώτων Κυπρίων. Αμετάθετος στόχος του ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος για να συνεχίσει λέγοντας ότι «η Κύπρος δεν διέφυγε την καταστροφή. Η Κύπρος κι ο Αρχιεπίσκοπός της πλήρωσαν με το αίμα τους την ταπείνωση και τον εξευτελισμό, που υφίστατο η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην ξηρά και στη θάλασσα από τις δυνάμεις της επανάστασης».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε με νόημα πως «το χρέος μας είναι και σήμερα ξεκάθαρο. Οφείλουμε να αντέξουμε. Να ανακτήσουμε την εθνική αξιοπρέπειά μας που παραμελήσαμε από καιρό.
Καθοδηγητές στις αποφάσεις και στις πράξεις μας πρέπει να είναι η Ιστορία και οι πρόγονοί μας. Δεν διεκδικούμε παρά το δίκαιό μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους προγόνους μας, χρέος απέναντι και στους απογόνους μας, να αντισταθούμε και στον χρόνο και στις δυσκολίες, κι όχι να παρακολουθούμε παθητικά την όποια δυσμενή για μας εξέλιξη των πραγμάτων. Οφείλουμε να επιλέξουμε πορεία, να επανακαθορίσουμε στόχους και επιδιώξεις, να επανασυνταχθούμε.
Να διακηρύξουμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο απ’ ότι δικαιούνται όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι και οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δικαιούνται να έχουν ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης γιατί εμείς, οι Κύπριοι, να μη δικαιούμαστε τα ίδια πράγματα στην πατρίδα μας, να μην μπορούμε να κατοικήσουμε στα σπίτια μας, και να απολαμβάνουμε τις περιουσίες μας; Με συντονισμένες προσπάθειες Κύπρου, Ελλάδας και άλλων φίλων χωρών θα πρέπει να εξαναγκαστεί η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Με θωπείες και συνεχείς παραχωρήσεις δεν εξευμενίζεται ο κατακτητής. Θα πρέπει να νιώσει την πίεση, να υποστεί το κόστος.
Διακόσια δύο και πλέον χρόνια από τη μεγαλειώδη θυσία σου, κι ύστερα από ένα υπέροχο απελευθερωτικό αγώνα και εκατόμβες θυσιών σε δύο παγκοσμίους πολέμους, εξακολουθεί να παραμένει σκλαβωμένη η πατρίδα μας, Εθνομάρτυρα Κυπριανέ. Βρισκόμαστε μάλιστα στην πλέον δεινή θέση της Ιστορίας μας, με κύρια χαρακτηριστικά ένα ανελέητο εθνικό ξεκαθάρισμα και ένα βάρβαρο εποικισμό της κατεχόμενης γης μας. Η ψυχή μας όμως μένει αδούλωτη. Και παλεύει και ελπίζει. Δεν δικαιούμαστε να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Κάτι τέτοιο θα μας έκανε, αργά ή γρήγορα, θλιβερούς νοσταλγούς, εκ του μακρόθεν, της πατρίδας μας. Υποσχόμαστε πως δεν θα φανούμε ανάξιοι της θυσίας και του παραδείγματός σου. Κι είμαστε σίγουροι, πως του Θεού συνεργούντος, γρήγορα θα μπορέσουμε να πλέξουμε για σένα το στεφάνι μας με ελεύθερη τη δάφνη».
Η λαμπρή υποδοχή του προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας έλαβε χώρα στις 4.30 μ.μ.
Παρών στη σεμνή τελετή ήταν & ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών οργανώσεων Ελλάδος κ. Γιώργος Συλλούρης καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Αχαΐας κ. Ευάγγελος Πολυβίου, ο οποίος υπογράμμισε τις ιστορικές σχέσεις της Αχαΐας με την Κύπρο, που χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά και στη νεότερη εποχή, αφού η Πάτρα είναι μία από τις πιο σημαντικές «εστίες» Κυπρίων στην Ελλάδα, με την Κυπριακή φοιτητική παροικία να είναι εξαιρετικά πολυμελής και δραστήρια.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο (παρών ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος) καθώς & και όλο τον κλήρο και λαό των Πατρέων για τη λαμπρή υποδοχή και τις εκδηλώσεις της αγάπης τους. Επίσης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα με την Κύπρο, τονίζοντας ότι για μας τους Κύπριους ο Άγιος Ανδρέας, λόγω και του σκλαβωμένου Μοναστηριού του στο ακρότατο ανατολικό σημείο της Κύπρου, έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της κατοχής και αγώνα για απελευθέρωση.
Ακολούθησε εντός του ναού λόγω του άστατου, βροχερού καιρού, τρισάγιο για τον εθνομάρτυρα Κυπριανό από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και στη συνέχεια έγιναν στον περίβολο του Ιερού Ναού τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού. Το έργο φιλοτέχνησε ο εκ Κοζάνης κ. Δημήτριος Παπαθυμιόπουλος ενώ τη δαπάνη κάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Απευθύνθηκαν θερμές ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την πρωτοβουλία του και την άψογη οργάνωση της τελετής.
Την εκδήλωση μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι της Μητροπόλεως Πατρών. Λύχνος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος την Δευτέρα 11.12.2023 το πρωί είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην ιστορική οινοποιία Achaiα Clauss, προσκύνησε στήν Ἱερά Μονή Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρῶν ενώ επισκέφθηκε & τον ιερό ναό Παναγίας Παντανάσσης καθώς και τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν & τα Γραφεῖα τῆς Ἑνώσεως Κυπρίων Νομοῦ Ἀχαΐας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr