Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Γαλλία παρασημοφόρησε τον Έλληνα προϊστάμενο της Υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ

Η Γαλλία παρασημοφόρησε τον Έλληνα προϊσ...

Ο κ. Πολυδωράκης πέρασε το κατώφλι της Υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ το 1998.

Το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, απονεμήθηκε χθες το βράδυ στον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, εμπειρογνώμονα πρεσβευτή -Σύμβουλο Β', Γιώργο Πολυδωράκη, για την προσφορά του στον τομέα του πολιτισμού και συγκεκριμένα των αρχείων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη διάρκεια ειδικής εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μαζί με τον κ. Πολυδωράκη τιμήθηκαν από το Γαλλικό κράτος με το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, μετά από σχετική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Rima Abdul Malak, ο μεταφραστής και πεζογράφος Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής και η ομότιμη καθηγήτρια ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Μενεγάκη.

Παραλαμβάνοντας το παράσημο από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin ο κ. Πολυδωράκης ευχαρίστησε το Γαλλικό κράτος και τη Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού για την τιμή, σημειώνοντας πως αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών του τα αρχεία σε όλη την Ε.Ε. να αποτελέσουν όχι μόνο αντικείμενα έρευνας αλλά συνεχιστές της ιστορίας της κάθε χώρας.

Ο κ. Πολυδωράκης πέρασε το κατώφλι της Υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ το 1998. Έκτοτε συνεχίζει να υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση τα ελληνικά αρχεία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει την τιμή και την ευθύνη να διευθύνει την υπηρεσία σημειώνοντας με έμφαση στην ομιλία του: «δεν είναι απλή δουλειά για μένα, αλλά ένα πάθος».

 

Τα διπλωματικά αρχεία είναι η μνήμη της εξωτερικής πολιτικής

«Τα διπλωματικά αρχεία μιας χώρας», υπογράμμισε ο κ. Πολυδωράκης απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους του Γαλλικού Ινστιτούτου που παρακολούθησαν την τελετή, «είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απλή τεκμηρίωση της διπλωματικής ιστορίας της χώρας. Τα διπλωματικά αρχεία είναι η μνήμη της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς την οποία η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει ή τουλάχιστον δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και δεν μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα. Και αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τα διπλωματικά αρχεία ακόμα πιο σημαντικά, ακόμα πιο ζωντανά, ακόμα πιο γοητευτικά. Και σε αυτά τα 25 χρόνια, είμαι ευτυχής και ήμουν πραγματικά τυχερός που συνεργάστηκα με συναδέλφους και είχα ανωτέρους (διευθυντές, γενικούς διευθυντές, γενικούς γραμματείς και κυρίως υπουργούς) με τους οποίους ήταν εύκολο να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε τα θέματα των Αρχείων. Έχουμε πετύχει πολλά μαζί και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον, καθώς τα ελληνικά Διπλωματικά Αρχεία έχουν μπει σε τροχιά προόδου».

 

Ορισμένοι δεν κατανοούν πλήρως την σημασία των αρχείων

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο και στην σημασία των αρχείων ως μέρος της εθνικής και διεθνούς κληρονομιάς μιας χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τα οποία επιτυγχάνεται η καλύτερη κατανόηση της ιστορίας των κρατών, για τον σχεδιασμό του ατομικού, εθνικού και συλλογικού μέλλοντος.

«Δυστυχώς, αυτός ο ισχυρισμός, ότι τα αρχεία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», υπογράμμισε ο κ. Πολυδωράκης, «δεν είναι, ακόμη και σήμερα, προφανής σε όλους. Έχουμε δει, κυρίως στο παρελθόν, ορισμένους ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, που δεν κατανοούσαν πλήρως τη σημασία των αρχείων και που τα θεωρούσαν απλώς "χαρτιά που καταλαμβάνουν χώρο". Και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησε προβλήματα στη διαχείριση και προβολή των αρχείων. Έχουμε κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αλλάξουμε αυτές τις αντιλήψεις. Είχαμε επιτυχίες. Η αντίληψη για τα αρχεία άλλαξε για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, αλλά έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να κάνουμε. Γι' αυτό η αναγνώριση των προσπαθειών, με τελετές όπως η σημερινή, είναι πολύ σημαντική».

 

Συνεργασίες που βελτιώνουν την εικόνα των αρχείων στην Ε.Ε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πολυδωράκης στην ομιλία του στις συνεργασίες και τις σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί όλα αυτά τα χρόνια με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των κρατών - μελών της Ε.Ε. σημειώνοντας: «η ομάδα Διπλωματικών Αρχείων της Ε.Ε., μας έδωσε την ευκαιρία να οργανώσουμε κοινά προγράμματα και να βελτιώσουμε τη διαχείριση των Διπλωματικών Αρχείων στην Ελλάδα, και ελπίζω σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ένωσης. Είμαι περήφανος που ήμουν, και εξακολουθώ να είμαι, υπεύθυνος για τον συντονισμό ορισμένων από τα πιο σημαντικά προγράμματα».

Στη μέχρι σήμερα πετυχημένη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στο κομμάτι της διαχείρισης των διπλωματικών και ιστορικών αρχείων αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Πολυδωράκης επισημαίνοντας: «έχω τη χαρά και την τιμή να συνεργάζομαι πολύ στενά, πολλές φορές το χρόνο, με τα γαλλικά Διπλωματικά Αρχεία, και τολμώ να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις, ίσως επειδή έχουμε παρόμοια δομή ως υπουργεία και ως Αρχεία, για εμάς, τα Γαλλικά Διπλωματικά Αρχεία σε πολλούς τομείς δεν είναι μόνο στενοί συνεργάτες, αλλά και πρότυπο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε θερμά το Γαλλικό κράτος για την σημαντική τιμή που του απένειμε σημειώνοντας πως θα του δώσει την ώθηση να εργαστεί ακόμα πιο εντατικά σε όλα τα επίπεδα για την ανάδειξη αυτού του πολιτιστικού αγαθού στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ευρώπη. «Είμαι ευγνώμων πάνω από όλα στην ελληνική πολιτεία που μου επέτρεψε να κυνηγήσω το πάθος μου. Ευχαριστώ την οικογένεια και τους φίλους μου που με στήριξαν και με ανέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια» κατέληξε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις