Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Βιβλίο: Ο Τύπος και η Μικρασιατική εκστρατεία

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Από την Δήμητρα Πυρπιρή

Μια άγνωστη πτυχή της Μικρασιατικής εκστρατείας του ’19 - ’22 έρχεται να φωτίσει ένα νέο βιβλίο που έγραψε η πατρινή φιλόλογος και ιστορική ερευνήτρια, Δήμητρα Πυρπιρή.

Πρόκειται για το «Ο άλλος Μικρασιατικός Πόλεμος , Τύπος - εορτές - θέατρο - κινηματογράφος - Καραγκιόζης» που μόλις κυκλοφόρησε (Αθήνα, Νοέμβριος 2023) από τις εκδόσεις «ΑΣΙΝΗ» και το οποίο παρουσιάζεται το Σάββατο 9/3 στις 7μ.μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να μην είναι ένα ακόμη βιβλίο για τον Μικρασιατικό Πόλεμο στο πλαίσιο της εθνικής ιστοριογραφίας. Επικεντρώνεται στη μελέτη της δημόσιας σφαίρας της εποχής επιδιώκοντας -όσο είναι δυνατόν- να περάσει "από την άλλη μεριά του καθρέφτη", κατά την έκφραση του Αντώνη Διάκου, και να δώσει φωνή στην ίδια την εποχή.

Η καθημερινότητα, εξάλλου, της τότε πολεμικής περιόδου πολύ λίγο έχει αναδειχθεί όπως και η πρόσληψη του πολέμου στον ελλαδικό χώρο. Έτσι, το βιβλίο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο παρουσιαζόταν ο πόλεμος στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο, στα ελληνικά μετόπισθεν κυρίως, και πώς αυτός δικαιολογούνταν. Ενδιαφέρει, επίσης, το κατά πόσον και πώς απασχόλησαν τη δημόσια σφαίρα της εποχής τα προβλήματα που η κοινωνία βίωνε εξαιτίας του πολέμου, και ποια αναδείχτηκαν ως κυρίαρχα.

Ποιος ήταν λοιπόν ο εχθρός; Κυριαρχείται ο δημόσιος χώρος από τον Πόλεμο και πότε συμβαίνει αυτό; Πώς διαμορφώνονται και, κυρίως, πώς παρουσιάζονται οι κοινωνικές και ιδεολογικές συγκρούσεις και η καθημερινότητα των ανθρώπων υπό την πίεση του Πολέμου; Πώς δικαιολογούνται στην κοινή γνώμη οι απώλειες σε "ανθρώπινο πλεόνασμα" και στην υλική βάση της κοινωνίας;

Όλα αυτά ερευνώνται μέσα από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, τις τελετές και τις εορτές, τις θεατρικές παραστάσεις, τις παραστάσεις του θεάτρου σκιών και τον κινηματογράφο, και παρουσιάζονται σε μια θεματική αφήγηση που περιλαμβάνει και βιβλιογραφική έρευνα. Δημόσιες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες σε φιλολογικούς συλλόγους, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής ή γλυπτικής, στον βαθμό που σχετίζονταν με τον Πόλεμο, αποτέλεσαν επίσης υλικό για το βιβλίο. Η αφήγηση φτάνει μέχρι τις παραμονές της ήττας και της καταστροφής, τον Αύγουστο του 1922.

Η συγγραφέας Δήμητρα Πυρπιρή

Η συγγραφέας Δήμητρα Πυρπιρή

Η πατρινή συγγραφέας Δήμητρα Πυρπιρή

Η Δήμητρα Πυρπιρή, καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης - Φιλόλογος, γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και μεγάλωσε.

Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Είναι απόφοιτος του ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας με κατεύθυνση Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ιδιαίτερο πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος ο ελλαδικός Τύπος και η Δημόσια Σφαίρα εν γένει, της περιόδου 1912-1924.

Αναλυτικά:

1) Διπλωματική Εργασία: «Ο Μικρασιατικός πόλεμος στην Ελληνική Δημόσια Σφαίρα 1919-1922».

2) Ερευνητικές εργασίες: α. « Η Ώρα της Ανταλλαγής. Οι ανταλλάξιμοι Μουσουλμάνοι στον τοπικό Τύπο της Κρήτης και της Μακεδονίας 1923-1924». β. «Η Μεγάλη Ιδέα στο βενιζελικό Τύπο (εφημ. Πατρίς) 1913-1917».

Ο «Αλλος Μικρασιατικός Πόλεμος» είναι το πρώτο της συγγραφικό έργο.

Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture