Πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι
Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ, σε ηλικία 98 ετών, ο Γάλλος πολιτικός που είχε διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέδωσε την είδηση, επικαλούμενο την κόρη του Ντελόρ.
Ο Ζακ Ντελόρ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ και πρόσωπο-κλειδί για τη δημιουργία του νομίσματος ευρώ, πέθανε, όπως δήλωσε η κόρη του Μαρτίν Ομπρί στο AFP την Τετάρτη.
Ο Ντελόρ, ο οποίος ήταν 98 ετών, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι την Τετάρτη, δήλωσε η ίδια. Ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 μέχρι το 1995.
Ο Ζακ Ντελόρ εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής.
Από το 1969 έως το 1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν. Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης ενώ υπήρξε αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις. Εργαζόταν συνεχώς και είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος, επιρροή και δύναμη. Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι προειδοποιήσεις για το ευρώ και την ευρωζώνη
Ήταν το 2011 όταν ο Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Daily Telegraph” είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη κεντρικής εξουσίας που θα ήταν επιφορτισμένη με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, επέτρεψε σε ορισμένα μέλη να αναπτύξουν δυσβάσταχτα χρέη.
“Η κρίση του χρέους δεν απορρέει από την ίδια την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος, αλλά από ένα ελάττωμα στην εκτέλεση από τους πολιτικούς ηγέτες που επέβλεψαν το λανσάρισμά του”, είχε πει παραδεχόμενος ότι έκανε τα “στραβά μάτια” στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών.
“Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτα δυσάρεστο, το οποίο θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν”, δήλωνε προσθέτοντας, ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να μοιραστούν το φταίξιμο για την κρίση χρέους, η οποία είχε οδηγήσει σε φόβους για τη βιωσιμότητα του ευρώ.
Αναφερόμενος στην αντίδραση των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην οικονομική κρίση, είχε αναφέρει ότι έκαναν “πολύ λίγα, πολύ αργά”, ενώ μιλούσε για “συνδυασμό πείσματος στη γερμανική ιδέα του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις άλλες χώρες”.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr