Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε τροχιά γενικής ανάφλεξης η Μέση Ανατολή από τη Γάζα έως το Ιράν

Σε τροχιά γενικής ανάφλεξης η Μέση Ανατο...

Αμερικανικό χτύπημα και στο Ιράκ - Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ιράν

Καζάνι που βράζει ολόκληρη η Μέση Ανατολή, καθώς πέρα από την ανελέητη ισραηλινή σφαγή στη Γάζα, τα χτυπήματα των τελευταίων ημερών σε Λίβανο, Ιράν και Ιράκ δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες.

Την ώρα που οι νεκροί Παλαιστίνιοι πλησιάζουν τους 25.000, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να βάλουν νέα εστία ανάφλεξης στο Ιράκ με αεροπορικό χτύπημα στη Βαγδάτη που έφερε τον θάνατο ηγέτη παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο στόχος κατηγορούνταν για επιθέσεις κατά προσωπικού της χώρας στο Ιράκ ,ενώ το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε δύο ρουκέτες σε συνοικία στα ανατολικά της πρωτεύουσας.  Το πλήγμα έγινε μέσα στο αρχηγείο της Νουτζάμπα'α και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

Η επίθεση προκάλεσε έκρηξη οργής με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού να δηλώνει «οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις αποδίδουν στις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού την ευθύνη για αυτήν την αδικαιολόγητη επίθεση σε μια οντότητα της ιρακινής ασφάλειας».

«Θα ανταποδώσουμε και θα κάνουμε τους Αμερικανούς να μετανιώσουν που έκαναν αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Αμπού Αγκίλ αλ-Μουσάουι, τοπικός διοικητής ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Ανάληψη ευθύνης για το Ιράν από το Ισλαμικό Κράτος
Σε μια νέα ανατροπή σχετικά με το χθεσινό αιματοκύλισμα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με 84 νεκρούς σε τελετή μνήμης για τη δολοφονία του Κασέμ  Σολεϊμανί.

Το Ιράν αναθεώρησε, νωρίτερα, προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας και όχι για χτύπημα για το οποίο είχε κατηγορήσει το Ισραήλ. Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 95 νεκρούς και 181 τραυματίες.

Οργή στην κηδεία του Αρούρι
Σήμερα πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του υπαρχηγού της Χαμάς στον Λίβανο με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» εκφράζοντας την οργή και αγανάκτησή του και καλώντας την ισλαμιστική οργάνωση να πάρει εκδίκηση για τον θάνατό του. 

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι και άλλα έξι μέλη και στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης από τον βομβαρδισμό στα γραφεία της Χαμάς, στα νότια προάστια της Βηρυτού, μια περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Τα φέρετρα του Αρούρι, του Αζάλ αλ Άκρα, εκ των αρχηγών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και του Μοχάμαντ αλ Ραΐς, στελέχους του κινήματος, ήταν τυλιγμένα με παλαιστινιακές σημαίες και λάβαρα της Χαμάς. Ένα οπλοπολυβόλο τοποθετήθηκε πάνω στο καθένα από αυτά κατά τη διάρκεια της προσευχής, σε ένα τέμενος σε λαϊκή συνοικία της Βηρυτού, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η νεκρική πομπή, υπό τον ήχο πυροβολισμών, κατευθύνθηκε στη συνέχεια στον προσφυγικό καταυλισμό της Σατίλα, όπου θα ενταφιαστούν οι τρεις άνδρες.

Οι συμμετέχοντες φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος») και επαναλάμβαναν το σύνθημα «Αμπού Ομπέιντα, βομβάρδισε το Τελ Αβίβ», απευθυνόμενοι στον εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος έχει γίνει διάσημος για την εμβληματική μαντίλα με την οποία καλύπτει το πρόσωπό του στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα στα προάστια της Βηρυτού, ωστόσο ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε χθες, Τετάρτη, ότι επρόκειτο πράγματι για «ισραηλινό πλήγμα».

Προωθούν καθημερινά το σενάριο του εκτοπισμού
Κι ενώ ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια της Γάζας, το μπαράζ δηλώσεων για μόνιμη εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα συνεχίζεται.

Αντιδρώντας ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιδιώξεις αυτές, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«[Είμαι] πολύ ανήσυχος από τις δηλώσεις Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τα σχέδια μεταφοράς πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας προς τρίτες χώρες», έγραψε ο Φόλκερ Τουρκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την αναγκαστική μεταφορά ανθρώπων που προστατεύονται στο εσωτερικό μιας κατεχόμενης περιοχής ή τον εκτοπισμό τους από αυτή την περιοχή», υπενθύμισε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις