Πλούσια η ατζέντα - Όλα τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο σπίτι του στα Χανιά, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον καλωσόρισε επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας συμβολισμός για το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ.
Ο διάλογος Μητσοτάκη-Μπλίνκεν
«Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ' ιδίαν συνομιλίες τους.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.
«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η ατζέντα είναι πλούσια, καθώς θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν η κρίση στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και φυσικά η αμυντική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN αναμένεται να συζητηθεί και το αίτημα της Ελλάδας για την ένταξη στο πρόγραμμα για την αγορά το των F-35.
Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Ραντεβού σε μία κρίσιμη συγκυρία
Από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το timing της επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν, καθώς γίνεται σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργούν επικίνδυνο περιβάλλον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη, που υπενθυμίζουν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022 και την συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα το 2022 ψηφίστηκε η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.
Οι συναντήσεις Μπλίνκεν στην Τουρκία
Νωρίτερα ο Άντινι Μπλίνκεν πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και με τον Χακάν Φιντάν. Η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Τούρκο πρόεδρο διήρκησε περίπου μία ώρα, ενώ η ατζέντα ήταν πλούσια. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπλίνκεν θα μεταβεί το απόγευμα στην Κρήτη προκειμένου να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια των επαφών στην Τουρκία έγιναν συζητήσεις για τα F-16 που επιθυμεί να αγοράσει η Άγκυρα από τις ΗΠΑ και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας. Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό.
Η τροπολογία για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Τουρικής Εθνοσυνέλευσης λίγο πριν από την εκπνοή του 2023. Το επόμενο βήμα είναι να περάσει από την Ολομέλεια, αλλά η Άγκυρα ζητά να δώσει ταυτόχρονα το «πράσινο φως» το Κογκρέσο για την αγορά των F-16.
Στην προηγούμενη επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε δεχθεί να τον συναντήσει. Το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση αυτή τη φορά φαίνεται να σηματοδοτεί ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στον συμβιβασμό.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr