Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Κοσμοσυρροή για το βιβλίο του Ν. Τόμπρου παρούσης της Μαρίας Ευθυμίου: "Αν θέλεις να δεις τι δεν πήγε καλά το1821, κοιτάς τι έγινε στην Πάτρα"

Πάτρα: Κοσμοσυρροή για το βιβλίο του Ν. ...

Η κ. Ευθυμίου, επεσήμανε ότι Νίκος Τόμπρος στο βιβλίο του που εκδόθηκε και κυκλοφορεί από «το δόντι», έγραψε αποστασιοποιημένα, ψύχραιμα και με βάση τα στοιχεία κάτι που δεν συναντάς εύκολα.

Κοσμοσυρροή χθες στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του ιστορικού Νίκου Τόμπρου «Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828) Ιστοριογραφία και δημόσιος λόγος», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «My Way», παρούσης της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου.

Η κ. Ευθυμίου, επεσήμανε ότι Νίκος Τόμπρος στο βιβλίο του που εκδόθηκε και κυκλοφορεί από «το δόντι», έγραψε αποστασιοποιημένα, ψύχραιμα και με βάση τα στοιχεία κάτι που δεν συναντάς εύκολα.

Σε ό,τι αφορά την πολιορκία της Πάτρας η κ. Ευθυμίου ανέφερε: «Αν θέλεις να δεις τι δεν πήγε καλά στην Επανάσταση του 1821, κοιτάς τι έγινε στην Πάτρα. Γιατί δεν την πήραμε ποτέ. Ούτε την Πάτρα, ούτε τη Μεθώνη, ούτε την Κορώνη, ούτε το Ρίον, ούτε το Αντίρριον, ούτε τη Ναύπακτο. Και δεν κατακτήσαμε την Πάτρα, γιατί υπήρξαν πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων, σκοπιμότητες που είχαν να κάνουν με παιχνίδια εξουσίας και κυριαρχίας.

Δεν ήθελαν να ελευθερώσει το Κάστρο ο Κολοκοτρώνης, για να μην αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα στην Πελοπόννησο, μετά τις στρατιωτικές νίκες που ήδη είχε πετύχει. Αυτό σήμαινε ότι στα 8 χρόνια του Αγώνα, οι Οθωμανοί ήλεγχαν τη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου. Και έτσι εμμέσως τη δυτική πλευρά της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί όποιος ελέγχει την Πάτρα, είναι σε θέση να απειλεί το Μεσολόγγι και παράλληλα ολόκληρη την Επανάσταση με ένα άδοξο τέλος!
Όταν έπεσε το Μεσολόγγι, ο Κολοκοτρώνης έμαθε το θλιβερό νέο, κατά τη διάρκεια της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζίνας.


Για το βιβλίο μίλησαν επίσης η ιστορικός Γιώτα Καΐκα- Μαντανίκα και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο του ο Νίκος Τόμπρος μέσα από 6 θεματικές ενότητες (κεφάλαια) -οι οποίες είναι α) Τεκμηριωτικές αναζητήσεις, β) Η πολιορκία του κάστρου της Πάτρας (1821-1828), γ) Η πολιτική συγκρότηση των Αχαιών: Το Αχαϊκόν ή Επαναστατικόν Διευθεντήριον, δ) Η επαναστατική δράση ενός επιφανούς οικονομικού παράγοντα της Πάτρας, ε) Η δράση ενός Αχαιού οπλαρχηγού στην πολιορκία της Πάτρας, στ) Δημόσιος λόγος και Ελληνική Επανάσταση στην Πάτρα- ευελπιστεί με βάση τις πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, να αναδείξει πτυχές της πολιορκίας του κάστρου της Πάτρας που ακόμα δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής από τους ιστορικούς & τους ερευνητές και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια σε θρυλούμενα γεγονότα.

Ο Νίκος Φ. Τόμπρος (Πάτρα, 1968) αποφοίτησε το 1992 από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου το 2001 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Από το 2003 και έως το 2012 δίδαξε Ελληνική Ιστορία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στην οποία το 2012 εξελέγη λέκτορας <<Πολιτικής Ιστορίας>>. Έχει διδάξει διάφορα γνωστικά αντικείμενα στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, ΕΑΠ και στο Ιόνιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική και κοινωνική ελληνική ιστορία του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αι.
Έργα του α) Μονές και Μοναχοί στον Ελλαδικό χώρο, β) Τα σχολεία τα λαϊκά… γ) Ευρετήριο αρχείου καποδιστριακής περιόδου, δ) Αναγνώσεις του ελληνικού Μεσοπολέμου (1922-1940), ε) Από τον Νέο Ελληνισμό στο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος (1453-1832), στ) ο Μοναχισμός στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ζ) Η πόλη πρόνοιας και ο Δήμος Πατρέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture