Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να έχουν συνέπειες για την υγεία
Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το πότε και πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία σας.
Μετά από δεκαετίες συγκεχυμένων και ενίοτε αντιφατικών ερευνών, η εικόνα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη: Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να έχουν συνέπειες για την υγεία.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αποκάλυψε ότι μεταξύ 2015 και 2019, η υπερβολική χρήση αλκοόλ οδήγησε σε περίπου 140.000 θανάτους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά η πλειονότητα προκλήθηκε από χρόνιες παθήσεις που αποδίδονται στο αλκοόλ, όπως η ηπατική νόσος, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το πότε και πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία σας.
Πώς μπορώ να ξέρω ότι πίνω πολύ;
«Υπερβολική χρήση αλκοόλ» σημαίνει τεχνικά οτιδήποτε υπερβαίνει τα συνιστώμενα ημερήσια όρια των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.
Υπάρχουν επίσης αναδυόμενες ενδείξεις «ότι υπάρχουν κίνδυνοι ακόμη και μέσα σε αυτά τα επίπεδα, ιδίως για ορισμένους τύπους καρκίνου και ορισμένες μορφές καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Marissa Esser, επικεφαλής του προγράμματος για το αλκοόλ στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Επίσης, τα συνιστώμενα ημερήσια όρια δεν πρέπει να υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε μια εβδομάδα. Με άλλα λόγια, αν απέχετε από Δευτέρα έως Πέμπτη και πίνετε δύο ή τρία ποτά το βράδυ το Σαββατοκύριακο, αυτά τα ποτά του Σαββατοκύριακου υπολογίζονται ως υπερβολική κατανάλωση. Είναι τόσο τα αθροιστικά ποτά με την πάροδο του χρόνου όσο και η ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό σας σε κάθε περίπτωση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη.
Γιατί το αλκοόλ είναι τόσο επιβλαβές;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κύριος τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ προκαλεί προβλήματα υγείας είναι η καταστροφή του DNA. Όταν πίνετε αλκοόλ, το σώμα σας το μεταβολίζει σε ακεταλδεΰδη, μια χημική ουσία που είναι τοξική για τα κύτταρα. Η ακεταλδεΰδη και «καταστρέφει το DNA σας και εμποδίζει το σώμα σας να επιδιορθώσει τη ζημιά», εξήγησε ο Δρ Esser.
«Μόλις καταστραφεί το DNA σας, τότε ένα κύτταρο μπορεί να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα και να δημιουργήσει έναν καρκινικό όγκο».
Το αλκοόλ δημιουργεί επίσης οξειδωτικό στρες, μια άλλη μορφή βλάβης του DNA που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία των αρτηριών, με αποτέλεσμα υψηλότερη αρτηριακή πίεση και στεφανιαία νόσο.
«Επηρεάζει θεμελιωδώς το DNA και γι’ αυτό επηρεάζει τόσα πολλά συστήματα οργάνων», δήλωσε ο Dr. Naimi. Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, η χρόνια κατανάλωση «καταστρέφει τους ιστούς με την πάροδο του χρόνου».
Το αλκοόλ δεν υποτίθεται ότι κάνει καλό στην καρδιά σας;
Η επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά προκαλεί σύγχυση, επειδή ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ, ιδίως κόκκινο κρασί, μπορεί να είναι ευεργετικές. Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι το αλκοόλ αυξάνει την HDL, την «καλή» χοληστερόλη, και ότι η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα σταφύλια (και στο κόκκινο κρασί), έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Ωστόσο, δήλωσε η Mariann Piano, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, «Υπάρχουν πολλά πρόσφατα στοιχεία που έχουν πραγματικά αμφισβητήσει την έννοια οποιουδήποτε είδους αυτού που αποκαλούμε καρδιοπροστατευτική ή υγιεινή επίδραση του αλκοόλ».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr