Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Συναγερμός για την παγκόσμια οικονομία: Στα ύψη τα καύσιμα, ενώ οι Χούθι απειλούν με κλιμάκωση

Συναγερμός για την παγκόσμια οικονομία: ...

Αναλυτές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανίας αναφέρουν ότι το διπλό χτύπημα ενδέχεται να έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν

Προειδοποίηση για κλιμάκωση των επιθέσεων στέλνουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν αεροπορικές επιδρομές σε περισσότερες από δώδεκα τοποθεσίες που χρησιμοποιούν.

Την ίδια ώρα υπάρχει αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τις κινήσεις ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε σήμερα πληροφορίες για νέο χτύπημα σε πλοίο κοντά στις ακτές της Υεμένης.

Πάντως, το Ιράν το οποίο στηρίζει τους Χούθι δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα κάποια αντίδραση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ένταση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, αναλυτές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανίας αναφέρουν ότι το διπλό χτύπημα ενδέχεται να έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μία ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή με τους Χούθι να θεωρούν πλέον τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ πιθανούς στόχους για τους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτουν.

 

Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία
Σημειώνεται ότι οι Χούθι απειλούν παράλληλα και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν αμερικανικές βάσεις και βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Γνωρίζοντας ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πετρελαϊκές πηγές, οι συνέπειες θα ήταν ευρύτατες.

Σε κάθε περίπτωση, αντίκτυπος στην οικονομία μετά τις επιθέσεις είναι ήδη ορατός. Από την συγκεκριμένη περιοχή περνούν πάρα πολλά πλοία τα οποία μεταφέρουν κοντέινερ. Οι τελευτές εξελίξεις έχουν εκτοξεύσει την τιμή τους κατά 173% και πλέον για να μεταφερθεί ένα κοντέινερ από την Ασία στην Ευρώπη το κόστος είναι πάνω από 4.000 δολάρια. 

Μειγμένη κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ
Παράλληλα η κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ έχει μειωθεί κατά 28%. Από εκεί περνά το 12% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, 8% του LNG και 40% του εμπορίου Ασίας-Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι οι διελεύσεις πλοίων στην περιοχή έχουν πέσει κατακόρυφα. Ειδικότερα κατά 47% έχουν μειωθεί οι διελεύσεις τάνκερ που μεταφέρουν βενζίνη και ντίζελ και 27% αυτά που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι από την Ιntertanko που ελέγχει το 70% των τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει εκδοθεί οδηγία τα πλοία να αποφεύγουν τα στενά Bab Al-Mandab που βρίσκονται στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας και περνούν περίπου 8,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις