Τα ανενεργά περίπτερα και η αποξήλωσή τους
Στην αποξήλωση ανενεργών περιπτέρων, προχώρησε ο Δήμος Πατρέων, τις προηγούμενες ημέρες.
Κάποια από τα περίπτερα αυτά ήταν εγκαταλελειμμένα επί πολλά έτη είτε γιατί οι δικαιούχοι της άδειας λειτουργίας τους είχαν αποβιώσει, είτε είχαν εγκαταλειφθεί και δεν λειτουργούσαν γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον για μίσθωση από τρίτους.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε στο thebest.gr: «Τα παραδοσιακά περίπτερα, που ήταν συνυφασμένα με την ζωή μας επί δεκαετίες, είναι θύματα της γνωστής «εξέλιξης». Η ιστορία τους θυμίζει το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου». Μας πονά αυτή η εικόνα, γιατί τα περίπτερα αποτελούν μέρος της λαϊκής μας παράδοσης, ήταν περίτεχνα κατασκευασμένα με μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, ξύλινα και επί χρόνια εξυπηρετούσαν άμεσες λαοφιλείς ανάγκες του κόσμου, δηλαδή πέρα από τα προϊόντα που αγοράζαμε, είχαν τα τηλέφωνα έξω, τότε που δεν υπήρχαν κινητά ή δεν υπήρχαν σε όλα τα σπίτια, πηγαίναμε στα περίπτερα, καθόμασταν στην ουρά, να πάρουμε τηλέφωνο τους γονείς μας, τους αγαπημένους μας ανθρώπους ή το αίσθημά μας, με τον περιπτερά να μας φωνάζει ότι κάποιος μας είχε καλέσει. Υπήρχε μια αγάπη του κόσμου, προς το επάγγελμα αυτό».
Που οφείλεται η μείωση των περιπτέρων που οδηγεί στην αποξήλωσή τους; «Δυστυχώς, η μορφή της «ανάπτυξης» που συγκεντρώνει ολοένα και σε λιγότερα χέρια το κάθε επάγγελμα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωσή τους. Τα περίπτερα από την εποχή που έσφυζαν από ζωή, τώρα εγκαταλείπονται και δημιουργούν εστίες μόλυνσης. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους απογόνους αυτών που είχαν την άδεια, είτε για τη μεταβίβαση αυτής, είτε για να μεταφέρουμε το περίπτερο σε άλλο σημείο της πόλης που μπορεί να έχει περισσότερη δουλειά και υπάρχει άδεια αλλά δεν λειτουργεί, γεγονός που έχουμε ήδη κάνει με κάποια, προκειμένου να διευκολύνουμε το θέμα και να μην κλείνουν οριστικά, όμως και αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες. Έτσι, όταν έχουμε εξαντλήσει όλα τα στάδια και φτάσουμε στο τελευταίο, για να μην γίνονται εστίες μόλυνσης αλλά και για την ευκολότερη πρόσβαση του κόσμου, προχωράμε στην αποξήλωσή τους».
Μέχρι σήμερα, στον Δήμο Πατρέων, έχουν αποξηλωθεί 96 περίπτερα και απομένουν ακόμα 15 αφού πρώτα η ΔΕΗ αφαιρέσει το ρολόι του ρεύματος, για να μην υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροπληξίας όταν τα συνεργεία προχωρήσουν στην αποξήλωσή τους. Στην Πάτρα, υπήρχαν 240 περίπτερα την εποχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα δηλαδή το 2008-2010. Παλαιότερα, 15 χρόνια και πίσω στην Πάτρα ξεπερνούσαν τα 350 και λόγω της φθίνουσας οικονομικής πορείας όπως επισημαίνει ο κ. Πλέσσας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 περίπτερα που δεν έχουν φτάσει στη διαδικασία αποξήλωσης. «Για αυτά είμαστε σε επαφή με τους απογόνους για τη μεταβίβαση της άδειας προκιεμένου να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο. Έχουμε περάσει στο δημοτικό συμβούλιο κανονισμό για τα περίπτερα, σε μια προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι μπορούμε και να διευκολύνουμε την συνέχισή τους».
Από τους εργαζόμενους του Δήμου τα τελευταία περίπτερα που «σηκώθηκαν» ήταν στην Πατρών – Κλάους, έξω από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στην πλατεία Μαρούδα, από τις διασταυρώσεις Μαιζώνος και Κανάρη, Ευβοίας και Μιλήτου, Βορείου Ηπείρου και Βύρωνος, Κορίνθου και Λαχανά, ενώ όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος «έχουν αποξηλωθεί περίπτερα παντού και μέσα στο κέντρο και έξω από αυτό, σε όλα τα γεωγραφικά όρια του δήμου. Σε ό, τι αφορά το κέντρο, έχουμε έρθει σε επαφή με απογόνους τόσο για το περίπτερο στα Ψηλαλώνια, όσο και γι’ αυτό στην πλατεία Όλγας προκειμένου να σωθούν. Το περίπτερο που είναι στις σκάλες της Γεροκοστωπούλου, λόγω της ανάπλασης δεν μπορεί να μείνει εκεί και έχουμε κάνει μια συνεννόηση να μεταφερθεί στην Μαιζώνος και Κολοκοτρώνη, που τώρα υπάρχει κλειστό περίπτερο προκειμένου ο περιπτεριούχος να συνεχίσει τη δουλειά του και σε ένα καλό κεντρικό σημείο».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr