Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Χρήστος Μπούρας στην κούρσα των πρυτανικών εκλογών- Ο πρώτος απολογισμός και το όραμα της επόμενης μέρας- Το έργο που είναι «ψηλά» στη λίστα

 Ο Χρήστος Μπούρας στην κούρσα των πρυτα...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Έδωσε συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου έδωσε, το μεσημέρι  της Τρίτης, ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, μετά τη διαδικασία προκήρυξης των πρυτανικών εκλογών.

Ο ίδιος διεκδικεί ξανά τη θέση του πρύτανη καθώς, όπως τόνισε θέλει να συνεχιστούν και να επεκταθούν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν κατά τη θητεία του. Έχοντας στο πλευρό του τους αντιπρυτάνεις μίλησε για τους στόχους που εκπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και για τις δράσεις που αναβαθμίζουν και εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο Πατρών. 

«Οφείλονται όλα στην προσπάθειά τους. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημία αφού καταφέραμε να μην επηρεαστεί από τις συνθήκες η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. Δημιουργήσαμε ένα κλίμα εξωστρέφειας έχοντας ένα Πανεπιστήμιο που βρίσκεται σταθερά στα 1.000 καλύτερα. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό. Μόνο 8 πανεπιστήμια της χώρας καταφέρνουν να είναι σταθερά σε αυτή τη λίστα» ανέφερε ο κ. Μπούρας τονίζοντας πως το πανεπιστήμιο Πατρών «τρέχει» προπτυχιακό πρόγραμμα στην Κίνα ενώ γίνεται αντίστοιχη προσπάθεια και για την Αλεξάνδρεια.

Ψηλά στις προτεραιότητες είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών και σε σίτιση- στέγαση αλλά και οι σπουδές όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, μέσα από υποτροφίες.

Ο πρύτανης ανέφερε επίσης ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε και ο γεωγραφικός χάρτης του Πανεπιστημίου με 31 τμήματα σε 3 πόλεις. Στα σημαντικά γεγονότα της θητείας του ο κ. Μπούρας συμπεριέλαβε την κρίση προσωπικού που έγινε μετά από χρόνια  ενώ ειδική αναφορά έκανε στις προσπάθειες και τις ενέργειες που γίνονται σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών φέτος δεν χρειάστηκε να νοικιάσει κανένα δωμάτιο ξενοδοχείου έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη διαμονή φοιτητών που την δικαιούνται. Όσοι είχαν το δικαίωμα κι έκαναν αίτηση, πήραν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες. Καθώς πήραν δωμάτια όσοι έπρεπε, έμειναν και κενά 40 δωμάτια. Παράλληλα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση προκειμένου να ανακαινιστούν οι χώροι αλλά και να εξοπλιστούν. Μέχρι τώρα υπήρχαν άνθρωποι στις εστίες που έρχονταν μόνο σαββατοκύριακα ή σε εξεταστικές. Αυτό σταμάτησε» τόνισε ο κ. Μπούρας. 

Παράλληλα έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας στην κοινωνική μέριμνα μέσα από τη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με κέντρα ψυχικής υποστήριξης για τους φοιτητές τονίζοντας ότι ψηλά στις προτεραιότητες είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών και σε σίτιση- στέγαση αλλά και οι σπουδές όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, μέσα από υποτροφίες. «Κάθε χρόνο έρχονται στο πανεπιστήμιο Πατρών 4.500 φοιτητές που φεύγουν από τα σπίτια τους για να αντιμετωπίσουν ένα νέο περιβάλλον. Θέλουμε να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους».

Απαντώντας σε ερώτηση του thebest.gr σχετικά με τα έργα που θα συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα  ζωής των φοιτητών μίλησε για το δημιουργία φοιτητικού εστιατορίου για το οποίο το Τμήμα Αρχιτεκτονικής έχει κάνει ήδη μελέτη. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο και κάλεσε αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία να συμβάλλουν στην χρηματοδότησή του. Παράλληλα μίλησε και για τη δημιουργία ενός 3D κτιρίου 120 τ.μ. όπου σε συνεργασία με ειδικούς οι φοιτητές θα συζητούν καινοτόμες ιδέες τους.

Σκοπός είναι να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά αλλά και να ξέρουμε πού διαφωνούμε

Σε σχέση με το Φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών φοιτητών που τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε για 2η φορά ο Χρήστος Μπούρας ανέφερε πως το 3ο Welcome to up Welcome to Up θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς συμπίπτει  με τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του πανεπιστημίου Πατρών. «Το 3ο Φεστιβάλ θα είναι ακόμα καλύτερο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα. Το δημογραφικό πρόβλημα σαφώς θα επηρεάσει τα Πανεπιστήμια αφού μικραίνει ο φοιτητικός πληθυσμός. Όμως το Πανεπιστήμιο Πατρών  είναι ένας πόλος έλξης. Μέσα από την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση με την κοινωνία μπορεί το Πανεπιστήμιο να υποδεχθεί φοιτητές άλλων χωρών, να πραγματοποιηθούν διεθνείς συνεργασίες που θα δώσουν πολλά στο Πανεπιστήμιο μας αλλά και στην περιοχή μας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ίσως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της περιοχής αφού διαθέτει 33.000 ενεργούς φοιτητές, 700 μέλη ΔΕΠ, 400 εργαζόμενους και 3.000 συμβασιούχους. Πρόκειται για έναν μεγάλο αναπτυξιακό παράγοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.

Μιλώντας για το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές ο Χρήστος Μπούρας έκανε σαφές ότι ζητούμενο είναι ο γόνιμος διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών με επιχειρήματα. «Σκοπός είναι να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά αλλά και να ξέρουμε πού διαφωνούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι το Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί από την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών μία πιο αναλυτική διαδικασία απολογισμού της θητείας της. 

Οι Γενικές αρχές και θέσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστου Ι. Μπούρα

Την τετραετία 2020-24, το Πανεπιστήμιο, μέσα από συλλογικές προσπάθειες με συνθέσεις, επιχειρηματολογία και δημιουργικές αντιπαραθέσεις, κατόρθωσε την αναμόρφωσή του σε ένα ίδρυμα σύγχρονο, λειτουργικό και συμπεριληπτικό, ικανό να ανταποκριθεί στο διεθνοποιημένο περιβάλλον που δυναμικά διαμορφώνεται αλλά και να απαντά στα σύγχρονα διακυβεύματα της ελληνικής πραγματικότητας .

Ακαδημαϊκά:  Ενισχύουμε τις ακαδημαϊκές μονάδες, δίνοντας έμφαση σε αυτές που παρουσιάζουν σημαντικά ελλείματα πόρων και ικανοτήτων. Δημιουργούμε μηχανισμούς που μεταφέρουν καλές πρακτικές και γνώση από μονάδες που ξεχωρίζουν στο Πανεπιστήμιο μας,  στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στηρίζουμε τους φοιτητές και στους διδάσκοντες στην ενίσχυση και την ανάπτυξη δεσμών μάθησης για την δημιουργία και την ανανέωση εκπαιδευτικών διαδικασιών που εστιάζουν στην βαθιά γνώση του αντικειμένου, στην διεπιστημονική επίλυση προβλημάτων, στην ανάπτυξη ικανοτήτων ηγεσίας, επικοινωνίας, διαπροσωπικών σχέσεων και αυτό-ολοκλήρωσης.  Με πυξίδα την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη που με μεγάλη πλειοψηφία επιτεύχθηκε και που όμοια της δεν καταγράφεται στην ιστορία του δημόσιου πανεπιστημίου, τίθενται οι βάσεις για ίδρυση νέων ακαδημαϊκών δομών, όπως η ξενόγλωσση Σχολή με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Φοιτητική μέριμνα/Συμπερίληψη: Προωθούμε την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, με ισότητα, ισοτιμία, μη-διακριτική μεταχείριση,  και προάγουμε τις ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη. Η Πανεπιστημιακή μας Κοινότητα προσανατολίζεται από τις αρχές της ποικιλομορφίας και της συμπεριληπτικότητας. Οι Καθηγητές μας, οι φοιτητές μας, το προσωπικό μας, οι απόφοιτοί μας και οι συνεργάτες μας αναπτύσσουν ικανότητες για να εργάζονται, να μαθαίνουν και να ζουν με την διαφορετικότητα. Φοιτητική μέριμνα μέσα από συνεχιζόμενες δράσεις χρηματοδοτούμενες από διαφορετικές πηγές, στοχεύοντας στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών στέγασης, σίτισης, υποστήριξης με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες των τεσσάρων πανεπιστημιουπόλεων και την βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Ανάπτυξη: Ενισχύουμε τις ακαδημαϊκές μας δομές, διερευνούμε τις δυνατότητες και την σκοπιμότητα καλλιέργειας νέων γνωστικών αντικειμένων στην βάση της εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας, των πλεονεκτημάτων μας και των δυνατοτήτων μας. Προωθούμε νέες οργανωσιακές μορφές στην διδασκαλία, στην έρευνα και την διοίκηση. Αναπτύσσουμε,  συντηρούμε και μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υποδομών μας και εισάγουμε διαδικασίες λειτουργίας στο πρότυπο της «οικολογίας των υποδομών».

Διεθνοποίηση και Εξωστρέφεια: Ενισχύουμε την φυσιογνωμία μας, σαν πόλου προαγωγής της έρευνας, της δημιουργικότητας και της επεξεργασίας των κοινωνικών προκλήσεων στην Διεθνή Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην χώρα και στην περιφέρεια μας. Διευκολύνουμε, προσελκύουμε και χτίζουμε νέες διεθνείς συνεργασίες με ενεργητικές και προδραστικές προσεγγίσεις. Θέτουμε σε προτεραιότητα τους δεσμούς με τους αποφοίτους μας. Ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας μέσω της ίδρυσης κοινών προγραμμάτων σπουδών και φορέων πολιτισμού στην Κίνα, ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και διά βίου μάθησης στο Πανεπιστήμιο και της εμβληματικής, εθνικής προσπάθειας ίδρυσης παραρτήματος στην Αλεξάνδρεια.

Έρευνα/καινοτομία: Κεφαλαιοποιούμε το απόθεμα ερευνητικής μας γνώσης, επενδύουμε στην παραγωγή νέας όχι μόνο σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, αλλά και σε ζητήματα κοινωνικής προτεραιότητας. Ταυτόχρονα, καλλιεργούμε και αποδίδουμε αξία στην βασική έρευνα και στους δημιουργικούς τρόπους ακαδημαϊκής έκφρασης. Διευκολύνουμε τους φοιτητές και το προσωπικό μας να συνδέσουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες με τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Προάγουμε την διεπιστημονική έρευνα. Αναγνώριση της προσπάθειας και της αριστείας των συναδέλφων μέσα από δράσεις που επιβραβεύουν την διδασκαλία και την έρευνα και πρόνοιες για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

 Διοικητική Διαφάνεια και Αποτελεσματικότητα: Με εμπιστοσύνη,  ακεραιότητα και  υπευθυνότητα, προτάξαμε τις δύο κρίσιμες πτυχές στη διαχείριση του ιδρύματός μας.  Με  ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία των διοικητικών διαδικασιών, αποφάσεων και πολιτικών του Πανεπιστημίου μας προς όλους (π.χ. φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, και το κοινό) , με σαφή και έγκαιρη πληροφόρηση για διοικητικές αλλαγές, πολιτικές και αποφάσεις, με πρόσβαση σε έγγραφα και πληροφορίες (π.χ. προϋπολογισμούς, στρατηγικά σχέδια)  εξασφαλίσαμε ότι όλοι οι πόροι (οικονομικοί, ανθρώπινοι, υλικοί) χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και με τρόπο που βελτιστοποιεί την απόδοση και την αξία.

 Βιωσιμότητα και Περιβάλλον:  Οι δράσεις μας αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας για ενθάρρυνση και υποστήριξη ερευνητικής δραστηριότητας που εστιάζει σε βιώσιμες τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιβαλλοντική διαχείριση,  με σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια του πανεπιστημίου. Διατήρηση και ανάπτυξη πράσινων χώρων στις Πανεπιστημιουπόλεις για την προώθηση της βιοποικιλότητας και της φυσικής ομορφιάς, καθώς και για τη δημιουργία χώρων όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον.

 Σύνδεση με την κοινωνία: Το Πανεπιστήμιο, ως φάρος παιδείας και πολιτισμού, δημιουργεί συνθήκες πολυεπίπεδων αλληλεπιδράσεων, από τις οποίες δεν μπορεί να απουσιάζει η κοινωνία. Το φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών είναι η απόδειξη του τι μπορεί να καταφέρει το Πανεπιστήμιο ενώνοντας τις δυνάμεις του με τους φορείς, τις επιχειρήσεις και το έμψυχο δυναμικό της περιφέρειας.

Η Πρυτανική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Συμβουλίου Ιδρύματος θα πρέπει να είναι σε θέση να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο στην νέα εποχή με:

ΟΡΑΜΑ για την νέα διάρθρωση του Πανεπιστημίου σε επίπεδο ακαδημαϊκών μονάδων, ελκυστικών προγραμμάτων σπουδών και λοιπών εκπαιδευτικών παροχών, συνεργασιών με ιδρύματα και φορείς και συνεχιζόμενης κατάρτισης του δυναμικού του,

ΡΕΑΛΙΣΜΟ για το νέο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διαμορφώνεται στην χώρα.  Σ’ένα τέτοιο περιβάλλον, το Πανεπιστήμιό μας καλείται να ενισχύσει την θέση του στην έρευνα και την εκπαίδευση μέσω συνεργειών αριστείας, δράσεων εξωστρέφειας και καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης,

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στην επίλυση των ζητημάτων της καθημερινότητας που αφορούν σε χιλιάδες χρήστες του Πανεπιστημίου.

Θέτουμε τα θέματα, Διαβουλευόμαστε, Προτεραιοποιούμε, Σχεδιάζουμε, Διεκδικούμε, Υλοποιούμε, Μαθαίνουμε, Λογοδοτούμε, Διορθώνουμε.

Διαμορφώνουμε το μέλλον αριστείας του δημοσίου πανεπιστημίου.

Μαζί, δημιουργούμε μια κοινότητα που εμπνέει, καινοτομεί και εξασφαλίζει μια φωτεινή προοπτική για όλους

Αυτή ήταν η δέσμευση, η αποστολή  και το έργο μας  τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Αυτός είναι ο προσανατολισμός και η δέσμευση ευθύνης  για την επόμενη θητεία μας στην υπηρεσία της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις