Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ξεκινά η διαδικασία του προσεισμικού ελέγχου- Το κτιριακό δυναμικό της Πάτρας σε ποσοστό 70% είναι κατασκευής προ του 1985

Πάτρα: Ξεκινά η διαδικασία του προσεισμι...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Πως θα γίνουν οι έλεγχοι από ΟΑΣΠ και ΤΕΕ

Ξεκίνησε το πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τον ΟΑΣΠ.

Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Μιλώντας στο thebest.gr ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτική Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, δίνει το πλάνο για το πως προχωράει ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων, με βάση τον προγραμματισμό του αρμόδιου υπουργείου και όπως λέει «εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί».

Ο κ. Αϊβαλής, εξηγεί το ρόλο του ΟΑΣΠ, στον έλεγχο: «Αυτοί που κάνουν τον έλεγχο είναι τρείς φορείς που συνεργάζονται: το υπουργείο, το ΤΕΕ και ο ΟΑΣΠ. Η εντολή είναι να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια. Ο ΟΑΣΠ έχει αναλάβει να κάνει δυο πράγματα. Πρώτον, μέσα σε μια βάση να στείλει στους Δήμους και στις Περιφέρεις, να εισαγάγουν τα κτίρια που τους ανήκουν και τη χρήση τους και δεύτερον είναι η μεθοδολογία με την οποία θα ελεγχθούν τα κτίρια. Στον έλεγχο θα είναι δυο μηχανικοί».    

Αναφορικά, με τη συμβολή του ΤΕΕ, επισημαίνει: «Το ΤΕΕ έχει αναλάβει να φτιάξει μια βάση, όπου θα μπουν μέσα όλοι οι πολιτικοί μηχανικοί που έχουν τις προϋποθέσεις. Είναι το μητρώο των μηχανικών που θα προχωρήσουν στον προσεισμικό έλεγχο και από τις αρχές του Νοέμβρη του 2023, είναι ανοιχτό και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα ξεκινήσουμε από το Τεχνικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, σεμινάρια, έτσι ώστε να δείξουν στους μηχανικούς τι πρέπει να κάνουν. Αυτά τα σεμινάρια θα γίνουν σε κάθε περιφερειακό τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Όσοι παρακολουθήσουν και τα σεμινάρια, θα τους δοθεί η δυνατότητα, να μπορούν, να κληθούν για να ελέγξουν τα κτίρια. Με την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας και αφού όλοι οι Δήμοι στείλουν τα στοιχεία, γιατί ακόμα κάποιοι δεν τα έχουν στείλει, τότε θα ιεραρχηθεί η χρήση και η σπουδαιότητα των κτιρίων. Πρωταρχικά θα εξεταστούν τα σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα και κτίρια  ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε επίπεδο συντονισμού, όπως η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Με την ολοκλήρωση, αρχές του επόμενου μήνα με το κλείσιμο του μητρώου, θα ξεκινήσουν σε όλη τη χώρια, κλιμάκια  που θα ενημερώνουν τους μηχανικούς. Αμέσως μετά θα συσκεφθεί η αρμόδια επιτροπή με ποιον τρόπο ακριβώς, θα καλούνται οι μηχανικοί ανά περιοχή, για να κάνουν έλεγχο στα κτίρια. Ταυτόχρονα, θα προχωράει και η επόμενη διαδικασία, σε συνεργασία των δυο φορέων. Φτιάχνουν και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα δελτία της αυτοψίας. Αυτό, δηλαδή, που θα βλέπουν οι μηχανικοί, θα έχουν ένα τάμπλετ και κατευθείαν σε μια βάση θα καταγράφουν ότι έχουν δει στην αυτοψία.  Έτσι, αυτόματα η επιτροπή, που θα είναι υπό τον έλεγχο του ΟΑΣΠ, θα βλέπει ανά πάσα στιγμή, σε κάθε κτίριο που πάνε οι μηχανικοί, τι ακριβώς συμβαίνει».  

Η κατάσταση των κτιρίων στην Πάτρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν πάνω από  22.040 κτίρια της Πάτρας έχουν χτιστεί πριν από τους αναθεωρημένους αντισεισμικούς κανονισμούς και άρα, χρήζουν στατικού ελέγχου.
Τα δημόσια κτίρια και ένα ποσοστό ιδιωτικών κτιρίων της Πάτρας, παραμένουν χωρίς πρωτοβάθμιο έλεγχο εδώ και 15 χρόνια. Η τελευταία φορά που ελέγχθηκαν, ήταν αμέσως μετά τον σεισμό του 2008.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε 303.064 κτίρια. Τα 211.105 έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, ήτοι είναι κατασκευασμένα είτε με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 (δηλαδή μια πολύ απλοϊκή θεώρηση την πιθανής συμπεριφοράς των κατασκευών, η οποία απέχει αρκετά από τις σημερινές μεθόδους που εφαρμόζονται), είτε χωρίς κανένα αντισεισμικό κανονισμό. Το κτιριακό δυναμικό της Πάτρας σε ποσοστό 70% είναι κατασκευής προ του 1985, είτε πρόκειται για δημόσια είτε για ιδιωτικά κτίρια. Οι πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί με τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό είναι ακόμα περισσότερες.

Αν στα δεδομένα αυτά συνυπολογίσουμε την φυσική γήρανση των υλικών, την κακή συντήρηση λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, τις διάφορες επιπλέον παρεμβάσεις που έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια στον φέροντα οργανισμό, σωρευτικές καταπονήσεις, καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι κατασκευές τουλάχιστον αυτές, έχουν ανάγκη τον έλεγχο και την στατική ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με την απογραφή κτιρίων του 2011 στην Ελλάδα περίπου 1,7 εκατ. κτίρια έχουν χρόνο κατασκευής άνω των 50 ετών, δηλ. έχουν χτιστεί πριν από το 1970. Από αυτά, περίπου 123.000 βρίσκονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περίπου 43.000 χιλιάδες στην Αχαΐα και περίπου 14.000 στο Δήμο Πατρέων (78% με αποκλειστική ή μερική χρήση κατοικίας).

Από τα παραπάνω, εκείνα που έχουν τουλάχιστον τρεις ορόφους, στην Ελλάδα είναι περίπου 46.000, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περίπου 1200, στην Αχαΐα 740 και στην Πάτρα περίπου 700. Πρόκειται για κτίρια των οποίων το έτος κατασκευής απέχει τουλάχιστον 15 χρόνια από την θέσπιση του πρώτου ολιστικού εθνικού αντισεισμικού κανονισμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις