Τι λένε Γκανάς, Καραστάθης και Λέκκας για την χθεσινή σεισμική δόνηση
Από τον Αύγουστο του 2016 όταν είχαν καταγραφεί 4,1 Ρίχτερ, είχε να δώσει άνω των 4 Ρίχτερ σεισμική δόνηση η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε ο σεισμός των 4,8 γύρω στις 16:15 το απόγευμα της Παρασκευής με επίκεντρο στα 24 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Κύμης.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε διάφορα σημεία της Αττικής, ενώ ακολούθησαν λίγο αργότερα και νέες, ασθενέστερες δονήσεις: 2,4 Ρίχτερ στις 4:24, στα 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κύμης και 3,1 Ρίχτερ στις 4:33 στα 21 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά της Κύμης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών καθηγητή Αθανάσιο Γκανά η περιοχή θεωρείται αραιής σεισμικότητας ενώ μπορεί να δώσει και μεγαλύτερα μεγέθη, κάτι που ανέφερε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας.
«Το ρήγμα που έδωσε το σεισμό έχει κινηματική οριζόντιας ολίσθησης και κατακόρυφη γεωμετρία. Και έχει διεύθυνση βορειοανατολική, νοτιοδυτική. Αρχικά καταγράφηκε ένας προσεισμός με μέγεθος 2,4 Ρίχτερ, ενώ μετά το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,1 Ρίχτερ» είπε στο protothema.gr ο κ. Γκανάς και εξήγησε ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό που είχε γίνει το 2001 κοντά στη Σκύρο με μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Καθησυχαστικός ήταν ο κ. Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Κύμη.
«Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μεγάλο ιστορικό με δονήσεις πάνω από το συγκεκριμένο μέγεθος. Ωστόσο, ανατολικότερα προς τη Σκύρο, υπάρχουν ρήγματα με μεγαλύτερη ισχύ. Για να εκτιμήσουμε το δυναμικό ενός ρήγματος υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Από εκεί και πέρα έχουμε στοιχεία ιστορικής σεισμικότητας και δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός σεισμός στην εν λόγω περιοχή» ανέφερε στον ALPHA o κ. Καραστάθης.
«Να προσέχουν οι κάτοικοι αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Τέτοιους είδους δόνηση έχει δώσει ξανά η περιοχή στο παρελθόν», κατέληξε ο κύριος Καραστάθης.
Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία
Οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο φαίνεται να έχει φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Βέβαια μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες από το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι είναι το κύριο γεγονός.
ΠΗΓΗ protothema.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr