Με τη βέβαιη επικράτησή του στις εκλογές της πολιτείας Νιού Χαμσάιρ, ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προς το χρίσμα
Με την ξεκάθαρη επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές της πολιτείας Νιού Χαμσάιρ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προς το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.
Όλα αυτά γιατί επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2024.
Βάσει των exit poll στο Νιού Χαμσάιρ, ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει με άνεση την αναμέτρηση με την ανθυποψήφιά του, την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι. Η διαφορά Τραμπ-Χέιλι φαίνεται να υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες (55% για τον Τραμπ, 43,5% για την Χέιλι).
Παρόλον ότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί, οι δύο υποψήφιοι έχουν κάνει δηλώσεις δημοσίως, θεωρώντας το αποτέλεσμα ως δεδομένο. Ο μεν Τραμπ, πάντα με τη χαρακτηριστική, αιχμηρή και αντιπαραθετική ρητορική του, πανηγυρίζει για το θρίαμβό του. Η δε Χέιλι, παραδέχτηκε την ήττα της, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του, αποκάλεσε όμως τον εαυτό της ως μαχήτρια και ξεροκέφαλη, εφόσον είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τη μάχη. Κάτι που έκανε ένας άλλος Ρεπουμπλικανός διεκδικητής του χρίσματος, ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, αφού ηττήθηκε από τον Τραμπ στην προηγούμενη πολιτεία όπου διεξήχθησαν εσωκομματικές εκλογές, την Άιοβα.
Επιπλέον, ο Τραμπ απαξιώνει με κάθε τρόπο την αντίπαλό του. Στην επινίκια ομιλία του στο Νιού Χαμσάιρ ανέφερε ότι του κάνει εντύπωση που δεν έχει ήδη αποσύρει την υποψηφιότητά της για να χρισθεί υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών. «Ξοδεύουμε άδικα χρήματα σε μια χαμένη εκστρατεία, ενώ έπρεπε να διοχετεύουμε όλους τους πόρους μας ενάντια στον Τζο Μπάιντεν» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Ντόναλντ Τραμπ. «Η Νίκι Χέιλι λέει ότι με πλησιάζει, ότι είναι δεύτερη κ.λπ. Από όσο θυμάμαι όμως, στην Άιοβα ήταν τρίτη, πίσω από τον Ρον ΝτεΣάντις. Και ο Ρον έχασε, αποσύροντας αμέσεως την υποψηφιότητά του» είπε ο Τραμπ. Συμπληρώνοντας ότι «προσωπικά, μου είναι αδιάφορο το τι θα κάνει η Νίκι Χέιλι, είτε επιμείνει στην υποψηφιότητά της είτε όχι».
Την ίδια στιγμή, στην πλατφόρμα Truth Social, το δικό του «Twitter», ο Τραμπ έγραψε με κεφαλαία γράμματα ότι η Νίκι Χέιλι είναι «DELUSIONAL», όρος που κατά λέξιν σημαίνει «έχει παραισθήσεις, αυταπατάται», πρακτικά όμως αποδίδεται καλύτερα στα ελληνικά με τη φράση «τα έχει χαμένα».
Από τη δική της πλευρά, η Χέιλι θεωρεί ότι μια εκ νέου υποψηφιότητα του Τραμπ για την επάνοδό του στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η απάντηση στις προσευχές των Δημοκρατικών: «Με τον Ντόναλντ Τραμπ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουμε χάσει σχεδόν όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Χάσαμε τη Γερουσία. Χάσαμε τον Λευκό Οίκο. Το χειρότερα κρυμμένο μυστικό της αμερικανικής πολιτικής, είναι ότι οι Δημοκρατικοί επιθυμούν διακαώς να έχουν σαν αντίπαλό τους στις εκλογές τον Ντόναλντ Τραμπ. Με αυτόν, η νίκη για τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις είναι βέβαιη».
Η αναφορά της Χέιλι στη, νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, δεν είναι τυχαία. Θεωρεί ότι, εάν ο Μπάιντεν επανεκλεγεί, αποσπώντας την εμπιστοσύνη των Αμερικανών πολιτών για μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, σε κάποιο χρονικό σημείο θα παραδώσει την εξουσία στην Χάρις. Εξάλλου, η Νίκι Χέιλι βασίζει την επιχειρηματολογία της κατεξοχήν στην προχωρημένη ηλικία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι σήμερα 81 ετών (και ο Τραμπ 77). Μάλιστα, η Χέιλι επαναλαμβάνει συχνά στις ομιλίες της ότι «ο Μπάιντεν δεν θα γίνει ούτε νεότερος ούτε καλύτερος».
Από τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, τα πρωταρχικά κριτήρια για την αθρόα υποστήριξη που φαίνεται να προσελκύει ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι στιγμής, είναι η πορεία της οικονομίας και το μεταναστευτικό ζήτημα. Στην πλειονότητά τους οι Αμερικανοί θεωρούν ότι επί κυβερνήσεως Μπάιντεν η ακρίβεια έχει υποβαθμίσει την ποιότητα της καθημερινής διαβίωσης, ενώ η ανεκτική πολιτική που ασκεί ο νυν πρόεδρος απέναντι στους εισερχόμενους μετανάστες δεν είναι σωστή, καθώς απειλεί με περαιτέρω υποβάθμιση την ευημερία των «γηγενών» Αμερικανών. Επιπροσθέτως, μεγάλο μέρος των πολιτών, φέρεται να αντιτίθεται στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Πάντως, ένα σημαντικό επίτευγμα του Ντόναλντ Τραμπ, συνίσταται στο ότι έχει κατορθώσει να πείσει πολλούς Αμερικανούς ότι στις εκλογές του 2020 ο ίδιος δεν έχασε καθαρά και τίμια στις τότε προεδρικές εκλογές. Η πάγια θέση του Τραμπ παραμένει ότι υπήρξε νοθεία και ότι ο πραγματικός νικητής ήταν ο ίδιος. Περίπου 7 στους 10 ψηφοφόρους που προσέρχονται στις εσωκομματικές εκλογές ασπάζονται την εκδοχή του Τραμπ για το τι πραγματικά συνέβη προ τετραετίας. Προφανώς οι ίδιοι εμφανίζονται να πιστεύουν ότι η, άνευ προηγουμένου και εντελώς ανήκουστη, απόπειρα κατάληψης του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου του 2021 από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήταν βίαιη και άρα όχι και τόσο σημαντική.
Αξιοπρόσεκτο στοιχείο στις σχετικές αναλύσεις για το προφίλ των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί το μορφωτικό επίπεδο. Όσοι ψηφοφόροι δεν κατέχουν τίτλο σπουδών από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ψηφίζουν Τραμπ, σε αναλογία 2 προς έναν. Αντιστοίχως, 6 στους 10 ψηφοφόρους που προτιμούν τη Νίκι Χέιλι έχουν αποφοιτήσει τουλάχιστον από κάποιο κολέγιο.
Μετά από το Νιού Χαμσάιρ, στο πρόγραμμα των εσωκομματικών εκλογών ανά πολιτεία των ΗΠΑ ακολουθούν η Νεβάδα και οι Παρθένες Νήσοι -αν και τα δύο αυτά σημεία, για διάφορους λόγους, θεωρούνται αμελητέας βαρύτητας. Συνεπώς, η επόμενη πραγματικά κρίσιμη αναμέτρηση για τον Τραμπ και τη Χέιλι θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2024, στη Νότια Καρολίνα. Δεδομένου ότι εκεί η Νίκι Χέιλι «παίζει εντός έδρας», εφόσον διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας και απολαύει ευρείας δημοτικότητας. Όπως και να 'χει όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα επικρατήσει στη Νότια Καρολίνα -και μάλιστα με μεγάλη άνεση.
Στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, τους Δημοκρατικούς, επί του παρόντος καλλιεργείται τεχνηέντως η εντύπωση ότι η κούρσα του Τραμπ για την υποψηφιότητα δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Η ιστορία, εξάλλου, δείχνει ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ένας πρόεδρος που έχασε εκλογές κατόρθωσε να ανακάμψει -πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται σε δικαστικές περιπέτειες και έχει κυβερνήσει με τόσο αλλοπρόσαλλο τρόπο όπως ο Τραμπ. Επιπλέον, στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνεται, ευκρινώς τουλάχιστον, μια προοπτική αποτυχίας του Μπάιντεν σε μια ενδεχόμενη μονομαχία με τον Τραμπ.
Παρόλ' αυτά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μερίδα των αμερικανικών ΜΜΕ βοούν ότι το «μεγάλο και κρυφό όπλο» των Δημοκρατικών είναι η υποψηφιότητα της Μισέλ Ομπάμα για την προεδρία. Η σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συγκεντρώνει έναν μεγάλο κατάλογο πλεονεκτημάτων και θεωρείται ως η μόνη, πραγματικά αποτελεσματική απάντηση στην διογκούμενη δημοφιλία του Τραμπ.
Η Μισέλ Ομπάμα είναι 60 ετών, είναι πολύπειρη -αν και εξ αγχιστείας κυρίως- στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι ευφυής, καλλιεργημένη και, ίσως πάνω από όλα, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς γυναίκες παγκοσμίως. Το σκουρόχρωμο της επιδερμίδας της ασφαλώς παίζει και αυτό σημαίνοντα συμβολικό ρόλο, εφόσον δεν προαλείφεται (βάσει ανεπίσημων σεναρίων) να γίνει απλώς η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά και η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα επικεφαλής του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ μεγάλης κυκλοφορίας μεν, αλλά αμφίβολης αξιοπιστίας, όπως πχ η εφημερίδα New York Post, η Μισέλ Ομπάμα προετοιμάζεται για τη διεκδίκηση του χρίσματος παρασκηνιακά. Υποτίθεται πως έχει ήδη ζητήσει τη γνώμη των μελών του Δημοκρατικού κόμματος σχετικά με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά της, αποστέλλοντας σχετικό ερωτηματολόγιο. Το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής, άτυπης και κρυφής σφυγμομέτρησης, όπως εξυπακούεται, δεν είναι γνωστά.
Ωστόσο, σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της, η Μισέλ Ομπάμα αναφέρθηκε στην προοπτική της «ολικής επαναφοράς» του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία σαν «εφιάλτη», κάτι που ερμηνεύτηκε σαν προανάκρουσμα της δικής της προσπάθειας να αναχαιτίσει την θορυβώδη προέλαση ενός εκκεντρικού, ιδιόρρυθμου ανδρός, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων αντισυμβατικών μέτρων που είτε εξήγγειλε είτε και υλοποίησε ως πρόεδρος των ΗΠΑ, συνέστηνε στους συμπολίτες και τον υπόλοιπο πλανήτη πχ να αγνοήσει την ταχέως καλπάζουσα πανδημία, «αυτό τον κινέζικο ιό» όπως χαρακτήριζε τον SARS-COV-2 το 2020. Κατά τη γνώμη του, μερικές ταμπλέτες υδροξυχλωροκίνης ήταν το απόλυτο φάρμακο για τον COVID-19 -ασχέτως εάν επρόκειτο για μία ουσία, στην καλύτερη περίπτωση μη δοκιμασμένη ως θεραπεία και στη χειρότερη θανάσιμα επικίνδυνη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr