Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Πάτρα: Τρεις μέρες στην πλατεία Γεωργίου...

Πάτρα: Τρεις μέρες στην πλατεία Γεωργίου για την κατασκευή ενός Μπάστακα- Το ανθρώπινο δυναμικό, οι ώρες εργασίας και το … στοίχημα

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πώς βίωσε την εμπειρία η Καρναβαλική Ακαδημία- Καρέ καρέ όσα έγιναν

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Την πρώτη της δράση πραγματοποίησε από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή το βράδυ η Καρναβαλική Ακαδημία Πατρών

Έχοντας μεταφέρει εργαλεία και υλικά στην «καρδιά» της Πάτρας έφτιαξε στην πλατεία Γεωργίου πλατεία Γεωργίου, από το μηδέν και μπροστά στα μάτια όσων βρέθηκαν εκεί όλο το τριήμερο, έναν μπάστακα που θα παραμείνει στην πλατεία ολόκληρη την καρναβαλική περίοδο.

Μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Αρίστος  Σταθόπουλος, περιέγραψε πώς βίωσε η ομάδα αυτή την εμπειρία αλλά και τι εντυπωσίασε τον κόσμο που παρακολουθούσε τη δράση και περίμενε με ανυπομονησία να δει το αποτέλεσμα.

Όπως εξηγεί, ήταν η πρώτη δράση της Καρναβαλικής Ακαδημίας και σχεδιάστηκε εδώ και πολύ καιρό. «Ήταν κάτι που θέλαμε να κάνουμε. Συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη μεταλαμπάδευση, λέμε ότι θέλουμε να ανοίξουμε μία πόρτα και να έρθει ο κόσμος κοντά στην παράδοση του Καρναβαλιού. Ξεκινήσαμε την Παρασκευή φέρνοντας στην πλατεία Γεωργίου όλα τα εργαλεία και τα υλικά τα οποία μας παραχώρησε ο Δήμος. Στο χώρο που μας είχε παραχωρηθεί ξεκινήσαμε από το μηδέν να κάνουμε μία καρναβαλική κατασκευή. Κόψαμε τα φελιζόλ, τα κολλήσαμε στη σιδηροκατασκευή που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Γεωργίου και αφού τελείωσε η διαδικασία ξεκινήσαμε να σκαλίζουμε και να δίνουμε μορφή στην κατασκευή που είχαμε επιλέξει να γίνει.

Ό κόσμος περνούσε νωρίς την Παρασκευή, πήγαινε σε διάφορες δουλειές που είχε στο κέντρο και όταν επέστρεφε το απόγευμα στην πλατεία, του φαινόταν σοκαριστικό ότι το πρωί έβλεπαν τετράγωνους ατελείωτους όγκους φελιζόλ να τους κολλάμε και το απόγευμα έβλεπαν ένα σκαλισμένο, σμιλεμένο φελιζόλ που είχε πάρει ήδη μορφή. Αυτό τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Μας ρωτούσαν συνέχεια, “Όλο αυτό έγινε από το πρωί; Πώς έγινε;». Ήταν πολύ έντονη αυτή η απορία την Παρασκευή».

Όπως αναφέρει ο κ. Σταθόπουλος, «το Σάββατο που πλέον είχε μαθευτεί τι συνέβαινε στην πλατεία, ήρθε αρκετός κόσμος και παιδιά τα οποία είχαν την ευκαιρία να μπλεχτούν με τις αλευρόκολλες και τα χαρτιά. Ήταν από τις πιο όμορφες εικόνες που είδαμε μέσα στο τριήμερο, παιδιά από 4-10 ετών να κολλάνε τα χαρτιά στο φελιζόλ που είχε πλέον πάρει τη μορφή μπάστακα.

Υπήρχε μία ατελείωτη διάδραση με το κοινό το οποίο δεν είχε εικόνα από κάτι αντίστοιχο και δεν είχε εμπλακεί ποτέ ξανά σε κάτι τέτοιο. Είναι η άυλη υπεραξία του πράγματος που εισπράξαμε μέσα από αυτή η δράση. Την Κυριακή ολοκληρώθηκε  η δράση με το βάψιμο του μπάστακα, πέρασε αρκετός κόσμος πάλι. Όσοι είχαν έρθει την Παρασκευή, ήρθαν ξανά καθώς ανυπομονούσαν για το τελικό αποτέλεσμα. Υπήρχε γενικότερα αποδοχή».

Την Τσικνοπέμπτη το επόμενο ραντεβού

«Το τριήμερο ήταν απαιτητικό σε πάρα πολλά επίπεδα. Για να πραγματοποιηθεί η δράση χρειαζόταν καλός σχεδιασμός και καλή διαχείριση του δυναμικού. Όλη η ακαδημία σχεδόν ήταν εκεί για αρκετές ώρες Υπήρχαν κάποιοι για παράδειγμα που σκούπιζαν ασταμάτητα. Δεν γεμίσαμε την πόλη φελιζόλ. Αυτό ήταν ένα στοίχημα, το να μην προκαλέσουμε δηλαδή ρύπανση. Γεμίσαμε την Παρασκευή το βράδυ 18 σακούλες, είχαμε συνεννοηθεί με τη υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, ήρθε και τις πήρε φορτηγό.

Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για μην υπάρχει ρύπανση. Θεωρώ ότι στη δράση συμμετείχαν από την Ακαδημία πάνω από 150 άτομα, άλλος για λίγα λεπτά, άλλος για ώρες. Υπήρχε και μία ομάδα ατόμων που ήταν τρεις μέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ, ήταν οι άνθρωποι που σχεδίασαν και υλοποίησαν την ιδέα.  Οι συνολικές ώρες δουλειάς ήταν 24 ώρες, όμως έπρεπε να περιμένουμε για να περάσουμε από το ένα στάδιο στο άλλο. Η δράση ολοκληρώθηκε σε τρία 12ωρα. Όσα χρειάστηκε να περιμένουμε, είχαμε μουσική, μιλούσαμε με τον κόσμο και του εξηγούσαμε τι είναι αυτό, ποιοι είμαστε, γιατί το κάνουμε. Μας ρωτούσαν και για τη διαδικασία κατασκευής, ήταν πολλά τα ερωτήματα» καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος.

Πλέον η Καρναβαλική Ακαδημία στρέφει το βλέμμα της στην Τσικνοπέμπτη με στόχο να έχει εκείνη την ημέρα τη δική της ιδιαίτερη παρουσία μέσα στην πόλη. 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr