Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ερυθρά Θάλασσα: “Θετικά δεκτή” από την ΕΕ η πρόταση για το Στρατηγείο στη Λάρισα για τους Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα: “Θετικά δεκτή” από την Ε...

Θετικά δεκτή έγινε από το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ η πρόταση της Ελλάδας να γίνει στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» η Λάρισα

Θετικό ήταν, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες, για την προσφορά της Αθήνας για το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Απόφαση που έχει προκαλέσει, στο εσωτερικό, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» με στόχο τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και ότι θα προτείνει η χώρα μας να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης.

Ο κ. Δένδιας επανήλθε το απόγευμα, λέγοντας πως η προσφορά έγινε θετικά δεκτή, όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο των επιχειρήσεων. «Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Η επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι
Μέχρι στιγμής, μόνο πέντε κράτη-μέλη έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα συμμετάσχουν στην αποστολή: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία.

Λεπτομέρειες που πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν πριν από τις 19 Φεβρουαρίου αφορούν το α) στρατιωτικό προσωπικό, β) τις επιχειρήσεις της αποστολής, γ) ποια χώρα θα αναλάβει τα ηνία και δ) πού θα βρίσκεται το αρχηγείο.

Σύμφωνα με το Euronews, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία διεκδικούν ηγετικό ρόλο. Στην περίπτωση του Βελγίου και της Γερμανίας, η απόφαση για ένταξη στην αποστολή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια, αλλά αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες εμφανίζονται βέβαιοι ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει γρήγορα.

«Η θαλάσσια ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και προχωράμε γρήγορα σε μια νέα θαλάσσια επιχείρηση προκειμένου να δράσουμε με καθαρά αμυντικό τρόπο για την προστασία των εμπορικών πλοίων» επιβεβαίωσε ο Josep Borrell μετά από μια άτυπη συνάντηση της υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε αυτή την αποστολή με το όνομα «Ασπίδες», το αργότερο στις 19 Φεβρουαρίου. Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε» πρόσθεσε. Οι υπουργοί Εξωτερικών από όλο το μπλοκ έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στη βελγική πρωτεύουσα εκείνη εκείνες τις ημέρες και να δώσουν το οριστικό «οκ» για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο, η επιχείρηση θα περιοριστεί αυστηρά στην προστασία πλοίων και την αναχαίτιση πυραύλων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν βομβαρδίσει από κοινού πολλούς στόχους των Χούθι.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Στο άκουσμα της είδησης ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την αντίρρησή τους καθώς η χώρα μας εμπλέκεται  άμεσα στην σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων! Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί», αναφέρει ο Περισσός.

Για «ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα» μιλάει η Νέα Αριστερά και αναρωτιέται «με ποιούς διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού  και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;» αλλά και «γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;».

Η Νέα Αριστερά σημειώνει πως «όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου.  Η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις