Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγρότες: Μπλόκο την Τετάρτη στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας

Αγρότες: Μπλόκο την Τετάρτη στον κόμβο τ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ξεκινά κινητοποιήσεις και ο αγροτικός σύλλογος Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Στις κινητοποιήσεις, μπαίνει από την Τετάρτη, και ο αγροτικός σύλλογος Δήμου Δυτικής Αχαΐας.  

Στις 11 το πρωί, θα συγκεντρωθούν, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους οχήματα, στο Κόμβο της Κάτω Αχαΐας (στα φανάρια), κλείνοντας την Εθνική Πατρών- Πύργου.

Αγρότες: "Ξαναστήνουμε τα μπλόκα του αγώνα"- Συγκεντρώσεις σε Σταυροδρόμι και Κουρλαμπά

Ο σύλλογος, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες, να δώσουν βροντερό παρών στο μπλόκο και να «φωνάξουν» για τα αιτήματά τους, συντονισμένοι, πια, με όλους τους συναδέλφους τους, στην χώρα.

Ποια είναι τα μεγάλα αιτήματα των αγροτών:

Αναθεώρηση της ΚΑΠ

Πάγιο αίτημα του πρωτογενούς τομέα αποτελεί και η πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ, καθώς η εφαρμογή των νέων κανόνων θεωρείται ότι έφερε μαχαίρι στις επιδοτήσεις και καθυστερήσεις στις καταβολές των ενισχύσεων. Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν το έτος 2024 κατά 20-30% κατά μέσον όρο στους αγρότες, όπως προκύπτει από τα χρήματα που πήραν, από την νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).  Μειώθηκε κατά 130 εκατομμύρια τουλάχιστον, όπως λέγεται, ο Πυλώνας Ένα, που έχει να κάνει με τις Αγροτικές Επιδοτήσεις, και μεταφέρθηκαν χρήματα στον Πυλώνα Δύο (ο Πυλώνας Δύο είναι τα λεγόμενα Προγράμματα). Αυξήθηκε δηλαδή ο Πυλώνας Δύο και πήγαν περισσότερα χρήματα σε χρηματοδοτήσεις υποδομών που έχουν να κάνουν τον πρωτογενή τομέα.

Το βασικό πρόβλημα με την νέα ΚΑΠ, όμως, όπως λένε οι παραγωγοί, είναι ότι έχει μειωθεί σε πάνω από 200 – 250 εκατομμύρια το κονδύλι της βασικής ενίσχυσης. Εκεί που δίνονταν πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε επιδοτήσεις, αυτό το κονδύλιο μειώθηκε στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Βασική είναι η ενίσχυση που δίνεται σε όλους τους αγρότες ως βάση. Στην συνέχεια αν κάποιος θελήσει να κάνει κάτι παραπάνω, π.χ. να καλλιεργήσει καλαμπόκι κ.λπ. θα πάρει επιπλέον ενίσχυση.

Αναπλήρωση του επιδόματος της Πράσινης Ενίσχυσης
Μέχρι το έτος 2023 δίνονταν το επίδομα της Πράσινης Ενίσχυσης, το γνωστό ως «Πρασίνισμα». Αυτό, από το έτος 2024 καταργήθηκε. Αυτό το παραπάνω επίδομα ήταν τα μισά χρήματα από εκείνα που δίνονταν ως Βασική ενίσχυση.

Από το έτος 2023, σχεδιάστηκε ένα οικολογικό σχήμα για να αναπληρώσει την πράσινη ενίσχυση, που έχει σχέση με τα οικολογικά, αλλά αυτό δεν περπάτησε καθόλου μέχρι τώρα.

Η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής που εκμηδένισε το κέρδος

Οι αγρότες δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο κέρδους καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ η ενέργεια, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, οι ζωοτροφές, οι σπόροι κ.λπ., γενικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Επιπλέον, το πρόβειο γάλα μειώθηκε κατά 10 λεπτά στον παραγωγό και τώρα οι γαλακτοβιομηχανίες το αγοράζουν με μια μέση τιμή 1,40 -1,45 ευρώ το κιλό. Αυτό το γάλα για να δώσει π.χ. ένα κιλό φέτα, χρειάζονται 4 κιλά γάλα (η αναλογία γάλακτος για τυρί είναι αυτή). Εδώ προστίθενται και το κόστος λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας που σήμερα όλο μαζί, ως κόστος και πρώτη ύλη, υπολογίζεται στα 12-13 ευρώ το τυρί κατά κιλό, κόστος παραγωγής. Άλλο είναι η τιμή στο ράφι.

Επιστροφή πετρελαίου κίνησης και όχι απλώς του ΕΦΚ

Η επιστροφή πετρελαίου γίνεται ανάλογα με τι δηλώνουν οι αγρότες στην αίτηση του ΟΣΔΕ, τους επιδοτεί το κράτος.

Παράδειγμα: Αν κάποιος έχει π.χ. 10 στρ. καλαμπόκι, δικαιούται π.χ. δέκα λίτρα πετρέλαιο για τα καλλιεργητικά έξοδά του (κίνηση τρακτέρ, λειτουργία αντλίας κ.λπ.). Άρα, για π.χ. 10 στρ. καλαμπόκι, θέλεις 10 λίτρα πετρέλαιο (σύμφωνα με το Κράτος), κι αυτά τα 10 λίτρα επιδότηση τους τα δίνει το Κράτος. Η επιδότηση όμως αυτή που δίνεται, δεν είναι επιδότηση για το ίδιο το πετρέλαιο, αλλά είναι ένα ποσοστό επί του πετρελαίου που θα κατανάλωναν, και ειδικότερα τους δίνεται η απαλλαγή των αγροτών από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου που καταναλώνουν.

Οι αγρότες, όμως στα αιτήματά τους, ζητούν επιστροφή του ίδιου του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή όχι μόνο να απαλλαγούν από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά να επιδοτηθούν με έκπτωση της τιμής απευθείας «στην αντλία».

Οι αγρότες ζητούν πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά /kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Επιδότηση μόνον των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων

Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, μόνον αυτοί πρέπει να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Αυτή η σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση λέγεται Συνδεδεμένη Ενίσχυση.

Σήμερα παίρνουν επιδοτήσεις όσοι είχαν κατοχυρώσει να πάρουν «δικαιώματα» ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο έγινε απογραφή των αγροτών ή των κτηνοτρόφων. Οι αγρότες ζητούν οι επιδοτήσεις που δίνονται, να δίνονται στο κάθε έτος, κι όχι με βάση εκείνα τα παλιά έτη που κλείδωσαν οι τιμές των επιδοτήσεων στους συγκεκριμένους αγρότες και κτηνοτρόφους. Έτσι οι παραγωγοί θα πληρώνονται με βάση την πραγματική τους παραγωγή, ή αλλιώς οι Επιδοτήσεις τους να είναι άμεσα Συνδεδεμένες με την Παραγωγή. Παράγεις τόσα προϊόντα και τότε μόνον πληρώνεσαι για τα ίδια προϊόντα που παρήγαγες, πληρώνεσαι δηλαδή την Επιδότηση με βάση την παραγωγή του κάθε έτους.

Ούτε, επίσης, πρέπει να επιδοτούνται όσοι έχουν το χωράφι τους π.χ. για 20 – 25 χρόνια αγρανάπαυσης κ.λπ., αλλά μόνον όσοι παράγουν, οι παραγωγοί μόνο να πληρώνονται για τα προϊόντα τους που παράγουν στο κάθε έτος.

Συγκράτηση της ακρίβειας και καταπολέμηση της φτώχειας

Τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων τα εξαφανίζει η αύξηση της ειδών καθημερινότητας και διατροφής.  Ενώ οι ίδιοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δίνουν πολύ φτηνά τα προϊόντα τους, αυτά καταλήγουν στο ράφι σε τελείως υπερβολικά μεγάλες τιμές, όπως είναι το γάλα, το ελαιόλαδο, η φέτα κ.λπ. ζητούν λοιπόν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επίσης οι παραγωγοί ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.

Διεκδικούν επίσης αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες από τα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές να τα πληρώσουν, να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια και να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τους εργάτες γης, με δικαίωμα στην επιδοτούμενη εργασία.
Eπίσπευση των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία
Δεν έχει ολοκηρωθεί η εξόφληση των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τον Daniel και Elias στην Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί αγρότες δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρέη τους με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την γεωργία. Το ΥπΑΑΤ δεν πλήρωσε όλες τις αποζημιώσεις, επειδή τρέχουν τα κλιμάκια για να εκτιμήσουν τις ζημιές και αυτές οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν όλες στις 30 Ιουνίου 2024.

Για την παρακάρλια περιοχή, δηλαδή για την περιοχή που κάλυψε η νέα λίμνη της Κάρλας που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή, οι αγρότες θα πληρωθούν για σοδειές για δύο συνεχή χρόνια και μετά θα γίνει νέος έλεγχος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις