Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παραλία και τραπεζοκαθίσματα: «Με το νέο νομοσχέδιο Βραχνέικα και Ψαθόπυργος δε θα έχουν άδεια»- Οι ποινές και τα… «καρφώματα»

Παραλία και τραπεζοκαθίσματα: «Με το νέο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο γενικός γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ 

Σε απελπισία φέρνει τους επιχειρηματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται κι έχουν καταστήματα σε παραλίες το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις.

Τα τραπεζοκαθίσματα παραλιακών μαγαζιών και το πόσο κοντά θα είναι «στο κύμα» ήταν ένα θέμα που είχε απασχολήσει για πρώτη φορά πέρσι με πολλούς πολίτες να δημιουργούν το «κίνημα της πετσέτας» επιλέγοντας να μην καθίσουν σε κάποιο κατάστημα αλλά να την «απλώσουν» για να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να πρέπει να καταναλώσουν φαγητό ή πότο σε κάποιο μαγαζί.  Οι έλεγχοι μάλιστα άρχισαν να γίνονται πιο αυστηροί ενώ  φέτος η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για τους επιχειρηματίες.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο για τις άδειες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να δίνονται, τα πράγματα δυσκολεύουν ενώ οι τιμωρίες για τους παραβάτες γίνονται ακόμα πιο αυστηρές.

Πιο συγκεκριμένα, σε όλες τις περιπτώσεις τουλάχιστον το 50 % της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο ενώ το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60 % της παραχωρούμενης έκτασης (30 % αν πρόκειται για προστατευόμενους αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura και δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες). Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα. Τέλος, δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους  είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του διακριτού τμήματος αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τμ.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο thebest.gr ο γενικός γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ Τάκης Ματθαιόπουλος, «η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο είναι ότι αυστηροποιούνται πάρα πολύ οι ποινές. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί να είναι παράνομος.  Μεγάλο αγκάθι είναι η απόσταση πέντε μέτρων από τον αιγιαλό, από το κύμα δηλαδή,  που θα πρέπει να τηρείται. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για κάτι που μικραίνει το χώρο ενός μαγαζιού. Σε στενές παραλίες όπως τα Βραχνέικα και ο Ψαθόπυργος με βάση το νέο νομοσχέδιο δε θα δοθούν άδειες και δε θα μπορούν τα καταστήματα εκεί να απλώσουν τραπεζοκαθίσμτα γιατί αν το κάνουν θα υποστούν σκληρές συνέπειες.  Επιπλέον το κόστος που θα πρέπει να καταβάλλει ο κάθε ιδιοκτήτης για να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση του αιγιαλού θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες της κάθε περιοχής».

Ο κ. Ματθαιόπουλος αναφέρεται και η δυνατότητα που θα παρέχεται να γίνονται καταγγελίες για παραβάσεις μέσω πλατφόρμας.

«Θα υπάρχει μία εφαρμογή όπου κάποιος θα μπορεί να κάνει καταγγελία για ένα μαγαζί επώνυμα ή ανώνυμα. Μέσα σε αυτό το αυστηρό πλαίσιο το να έχει ο οποιασδήποτε τη δυνατότητα να κάνει καταγγελία δεν είναι ότι καλύτερο. Γιατί δεν φτιάχνουμε εφαρμογές για καταγγελίες στα πάντα; Ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου. Εμείς λέμε να είμαστε όλοι νόμιμοι αλλά το να ανοίξουμε ένα γαϊτανάκι καταγγελιών  και να έρχεται κάποιος να ελέγχει με σωστό ή λάθος τρόπο δεν είναι καλό.  Οι μόνοι που μπορούν να ελέγξουν είναι οι κτηματικοί που μπορούν και να μετρήσουν. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες όπως αστυνομία και λιμενικό δεν μπορούν να κάνουν τους μηχανικούς. Ο έλεγχος αν έρθουν αυτές οι υπηρεσίες γίνονται με το μάτι, κατά προσέγγιση. Άρα με την εφαρμογή τα πράγματα γίνονται περίεργα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΚΕΑΝΑ έχει συμμετάσχει σε δύο τηλεδιασκέψεις για το νέο νομοσχέδιο. Το προσχέδιο έχει ανέβει ήδη σε διαβούλευση. Εμείς μέχρι την Παρασκευή θα στείλουμε ένα υπόμνημα και ελπίζουμε να καταλάβουν στο υπουργείο ότι αυτό το νομοσχέδιο θα πετάξει έξω τη μισή εστίαση της Ελλάδας. Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει σαφώς. Κάθε χρόνο μέχρι 31 Μαρτίου, φέτος μέχρι 15 Μαΐου, πρέπει να είναι γνωστή η διαδικασία για τις αδειοδοτήσης. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να διαμαρτυρηθούμε και περιοχές σαν την Αχαΐα πληρώνουν τις κακές συμπεριφορές άλλων συναδέλφων στα νησιά. Συνέπεια είναι να συζητάμε όλα αυτά» καταλήγει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις