Οι επενδυτές και τα 48 έργα που περνάνε στην τελική φάση του διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ
Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος περίπου 1.556 MW, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Ουσιαστικά πρόκειται για τον προσωρινό κατάλογο των προκριθέντων έργων, στον οποίο περιλαμβάνονται 48 μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν.
Σε αυτόν κατέληξαν προχθές τα μέλη της Ολομέλειας της Αρχής, τα οποία έκριναν ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τις επτά εταιρείες που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό, πριν αξιολογηθούν οι προσφορές και δημοσιευθεί η οριστική λίστα των έργων που θα προκριθούν, πιθανότατα, την προσεχή Τετάρτη.
Η δημοπρατούμενη ισχύς έχει καθοριστεί στα 288 MW, η οποία υπερκαλύπτεται κατά 5,3 φορές από τα 48έργα της «shortlist» .
Στους επενδυτές που έχουν πάρει το «πράσινο» φως, αλλά ακόμη βρίσκονται σε αναμονή έως ότου ανοίξουν οι προσφορές, περιλαμβάνεται και ένα έργο 170 εκατ. ευρώ του ομίλου Κοπελούζου στην Αχαΐα των 50 MW (από την εταιρεία «Εφαρμογές Πυριτίου»).
Η σχετική αίτηση για τον σταθμό στη ΒΙΠΕ Πατρών υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 23 Οκτωβρίου.
Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου αποτελούσε ένα μειονέκτημα. Ωστόσο, η ΡΑΕ έκρινε ότι οι σχεδιαζόμενες μονάδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αδειοδοτηθούν άμεσα.
Τα έργα που τελικά θα επιλεγούν θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση, στη βάση των προσφορών που έχουν ήδη υποβάλλει κατά την ανταγωνιστική διαδικασία. Ουσιαστικά θα επιλεγούν όσοι επενδυτές έχουν ζητήσει τις χαμηλότερες «ταρίφες», οι οποίοι θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, ύψους 100.000 ευρώ ανά MW (αντί 200.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι είχαν προκριθεί κατά τον πρώτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο).
Τα κονδύλια για έργα αποθήκευσης ισχύος μεγαλύτερης των 1.000 MW, τα οποία θα προκριθούν μέσω των τριών διαγωνισμών – του πρώτου που έχει ολοκληρωθεί , του τρέχοντος και του τρίτου που θα διεξαχθεί έως τις 31 Μαρτίου – θα καλυφθούν με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, εντός Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει και ο πρώτος διαγωνισμός φωτοβολταϊκών έργων με μπαταρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες για την αρχική ανταγωνιστική διαδικασία η προσφερόμενη ισχύς θα οριστεί περίπου στα 200 MW.
Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να κινητοποιήσει τους επενδυτές _ με κίνητρο το εγγυημένο έσοδο που θα κατοχυρώνουν μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την παραγόμενη ενέργεια _ προκειμένου να προσθέσουν μπαταρίες σε ώριμα έργα, τα οποία έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο. Από τους νέους διαγωνισμούς εκτιμάται ότι σε βάθος τριετίας θα εξασφαλίσουν «ταρίφα» έργα περίπου 2 GW (γιγαβάτ).
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr