Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι έφερε το χαλάζι μέσα στον αστικό ιστό;

Πάτρα: Τι έφερε το χαλάζι μέσα στον αστικό ιστό;
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ο γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης, δίνει την εικόνα, του καιρικού φαινομένου, που έπληξε την Πάτρα

Έντονη ήταν η χαλαζόπτωση αλλά και η ισχυρή βροχόπτωση που «χτύπησε» τη νύχτα, την πόλη της Πάτρας, δημιουργώντας πολλά προβλήματα.

Πάτρα: Μπουρίνι και χαλαζόπτωση κράτησαν ξύπνια την πόλη- ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ

Κακοκαιρία- Πάτρα: Έσπασαν ηλιακοί, φθορές σε οχήματα από το χαλάζι

Πάτρα: Καταστροφές στο κλειστό στο Κουκούλι από βροχή και χαλάζι- ΦΩΤΟ

«Η μακρά άνομβρη περίοδος, διάρκειας 25 ημερών, διεκόπη κατά τα προβλεπόμενα, από μία ισχυρή κακοκαιρία μεν, όχι ασυνήθιστη δε. Άλλωστε, βρισκόμαστε μόλις στο 1ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και κατά το παρελθόν, το έχουμε ξανασυναντήσει το φαινόμενο αυτό αλλά σε συνάρτηση με την ανομβρία προβλημάτισε αρκετούς συμπολίτες μας» επισημαίνει στο thebest.gr o γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης.

Ο κ. Σερέτης, δίνει την εικόνα, του καιρικού φαινομένου, που έπληξε την Πάτρα: «Χαλαζοπτώσεις παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών σχεδόν 4-5 φορές τον χρόνο κατά Μ.Ο. Συγκεκριμένα το 2023, στην πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή εκδηλώθηκε χαλαζόπτωση στις 15/3, 10/4, 25/6 και 28/11. Συνήθως παρατηρούνται κατά την διάρκεια των μεταβατικών εποχών (άνοιξη-φθινόπωρο), όμως όταν το ευνοήσουν οι μετεωρολογικές παράμετροι δύνανται να εκδηλωθούν και κατά την διάρκεια των άλλων δύο εποχών (λιγότερο συχνά)».

Η μεγαλύτερη σφοδρότητα παρατηρήθηκε σε περιοχές του κεντρικού αστικού ιστού, όπως επίσης στο παραλιακό μέτωπο και κατά τόπους στα ανατολικά και βόρεια προάστια της Πάτρας. Δευτερευόντως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νομού.

Χαρακτηριστική η παρακάτω λήψη συμπολίτη σε κεντρική περιοχή της πόλης! Η μεγάλη διάμετρος των χαλαζόκοκκων δικαιολογεί στο ακέραιο και τις υλικές ζημιές που έχουν παρατηρηθεί

Παρακάτω παρατίθεται ένας σχετικός πίνακας με καταγραφές μετεωρολογικών σταθμών που διατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ευρύτερη περιοχή.

Ποια είναι η φυσική διεργασία οδηγεί στην εκδήλωση χαλαζοπτώσεων

Ο κ. Σερέτης, εξηγεί πως δημιουργείται η χαλαζόπτωση: «Το χαλάζι δημιουργείται σε νέφη τα οποία αναπτύσσονται κατακόρυφα σε μεγάλο ύψος μέσα στην τροπόσφαιρα και τα οποία είναι εμπλουτισμένα με υψηλά ποσά υγρασίας, όπως είναι τα σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (σωρειτομελανίες). Αυτό που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους νέφη, είναι τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα, που πνέουν στο εσωτερικό τους, τα οποία ουσιαστικά βοηθούν στη δημιουργία των χαλαζόκοκκων. Οι υδροσταγόνες μέσα στα συγκεκριμένα νέφη, παρασύρονται από τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα, σε υψηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί, παγώνουν πάνω σε άλλους μικροσκοπικούς πυρήνες που έχουν παρασυρθεί από το έδαφος (διάφορα μικροσωματίδια, όπως π.χ. σκόνη). Στην συνέχεια, οι χαλαζόκοκκοι αυτοί μεγαλώνουν περαιτέρω, καθώς τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα τους διατηρούν μέσα στο νέφος και νέες υδροσταγόνες συγκολλούνται πάνω στην επιφάνεια των χαλαζόκοκκων, με αποτέλεσμα να παγώνουν, αυξάνοντας έτσι την διάμετρό τους. Η διαδικασία που περιεγράφηκε πιο πάνω επαναλαμβάνεται συνεχώς, μέχρι να συμβούν δυο πράγματα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του χαλαζιού από το νέφος.

Όταν το χαλάζι μεγαλώσει αρκετά και το βάρος του είναι τόσο μεγάλο που τα ανοδικά ρεύματα δεν μπορούν να το συγκρατήσουν περαιτέρω, τότε η βαρύτητα επικρατεί και το χαλάζι πέφτει στο έδαφος.

Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση που τα ανοδικά ρεύματα μέσα στο νέφος εξασθενήσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατήσουν περαιτέρω το χαλάζι.

Άρα, η διάμετρός του εξαρτάται άμεσα από την ισχύ των ανοδικών ρευμάτων εντός των νεφών. Όσο πιο ισχυρά είναι αυτά τόσο μεγαλύτερο είναι και το χαλάζι».

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες στην Πάτρα

Τοπικές κατά περιόδους βροχές αύριο Τρίτη 13/2

Απουσία φαινομένων για το υπόλοιπο της εβδομάδας (τουλάχιστον έως και το Σάββατο)

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16-17°C και οι ελάχιστες λίγο κάτω από τους 10°C σε περιοχές του κέντρου και των πέριξ προαστίων.

*Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για τιμές επάνω από τα κλιματικά για την εποχή επίπεδα, καθώς οι ενδεδειγμένες τιμές είναι λίγο πιο χαμηλές, οι 14-15°C για τις μεν και 6-7°C για τις δε.

Ενδείξεις νέας κακοκαιρίας υπάρχουν πλέον για τις 20 του μήνα κατά προσέγγιση, ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν δείχνουν κάποια σημαντική ψυχρή μεταφορά τουλάχιστον έως και τις 25/2.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις