Σύσκεψη της 15μελους επιτροπής των αγροτών στη Λάρισα σε κλίμα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας
Βαρύ είναι το κλίμα στις τάξεις του αγροτικού κόσμου με τους εκπροσώπους του κλάδου να συσκέπτονται προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό.
Η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη καθώς τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν ικανοποιούν όλα τα αιτήματα των αγροτών με τα μπλόκα να καλούνται να πάρουν αποφάσεις από κοινού για τη μορφή και την ένταση του αγώνα.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί δυσαρέσκεια αλλά και δυσπιστία με επικρατέστερο σενάριο να είναι η κλιμάκωση του αγώνα.
«Μπλόκα παντού», η πρώτη αντίδραση των αγροτών σε Μακεδονία και δυτική Ελλάδα -Οι πρώτες αποφάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA στο τραπέζι παραμένει η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν αυτό γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διεξοδικό διάλογο και ανάλυση όλων των δεδομένων.
Οι πρώτες αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Τα βλέμματα όλων στρέφονται για ακόμη μια φορά στη Λάρισα καθώς εκεί θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της 15μελούς επιτροπής που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ποια μορφή θα πάρουν και πως θα γίνει ο συντονισμός των μπλόκων όλης της Ελλάδας.
Την άποψη ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί και τα μπλόκα να δυναμώσουν, εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωση των αγροτών», υπογράμμισε.
Στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Γιάννης Κουκούτσης, ενημέρωσε για τη συνάντηση στο Μαξίμου και έκανε γνωστό πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση. Εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά.
Τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα με επιτροπή από τη Θεσσαλία, όπου και θα συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα της περιοχής.
«Στα αιτήματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό δεν πήραμε τίποτα πέρα από κάποιες υποσχέσεις για το αγροτικό ρεύμα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που το θέσαμε τίποτα ουσιαστικό. Ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κων. Τζέλλας, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση.
Την ίδια ώρα, στα μπλόκα της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Μετά το πέρας της συνάντησης στο Μαξίμου υπήρξαν και αγροτοσυνδικαλιστές που αποδέχθηκαν ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο και έδωσε ότι μπορούσε να δώσει.
Μέτρα χωρίς εκπλήξεις
Το μεσημέρι της Τρίτης, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ, ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, άμεσα στη Βουλή.
Υποσχέθηκε επίσης «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια» στους αγρότες με αρκετές ασάφειες και την εφαρμογή ενός πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα μέτρου (διμερείς μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος – PPAs).
Ειδικότερα, με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
Οι όροι του προγράμματος
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:
Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα. Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.
Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.
Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr