Η μετακόμιση βρίσκεται σε εξέλιξη
Δύο βίντεο για το Δήμο Πατρέων και το νέο Δημαρχείο δημιούργησε ο πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης.
Η μετακόμιση στο παλιό Αρσάκειο όπου θα στεγάζεται πλέον το δημαρχείο είναι σε εξέλιξη ενώ μέσα στο κτίριο εκτός από υπηρεσίες θα «φιλοξενείται» κι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο σκηνοθέτης Φαφούτης, «φτιάχτηκαν δύο βίντεο ένα για την ιστορία του κτιρίου κι ένα για την ιστορία του Δήμου τα οποία ο επισκέπτης του δημαρχείου θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει μέσα από οθόνες. Πρόκειται για βίντεο μικρής διάρκειας (έξι λεπτών περίπου) που θα υπάρχουν αναρτημένα και στο site του Δήμου Πατρέων. Είμαι συγκινημένος από αυτή την εμπειρία και που δημιούργησα αυτά τα βίντεο.
Η διαδικασία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα. Προσπάθησα να δώσω και μία πιο συναισθηματική προσέγγιση ακολουθώντας ένα παιδί που περιηγείται στο κτίριο. Οι εικόνες μπερδεύονται με μαρτυρίες μαθητών και καθηγητών του Αρσακείου και αρχειακό υλικό. Τέτοιες στιγμές αισθάνομαι χαρούμενος και τυχερός που επέλεξα να ζω στην Πάτρα συμμετέχοντας σε τέτοια project που σχετίζονται με την πόλη και την ιστορία μας».
Εκτός από τα βίντεο που θα μας ταξιδεύουν στην ιστορία και το παρελθόν, οι μνήμες του κτιρίου «ζωντανεύουν» και μέσα από μία μόνιμη έκθεση που αναπτύσσεται σε κεντρική αίθουσα του 1ου ορόφου. Η εξιστόρηση γίνεται μέσα από φωτογραφίες, ντοκουμέντα και κείμενα που παρουσιάζονται σε έξι διάχωρα με τη μορφή υπερμεγέθους λευκώματος που εστιάζει σε σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα της μακρόχρονης ιστορικής διαδρομής του, αρχής γενομένης από την απόφαση του Δήμου για την κατασκευή του και την τελετή θεμελίωσής του το 1929.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον σημαντικό αρχιτέκτονα που κλήθηκε από το Δήμο να το σχεδιάσει, την τραγική σύμπτωση να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ως σχολείο οκτώ ημέρες πριν την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, την επίταξή του στη συνέχεια και τη χρήση του μεταξύ άλλων ως καταφυγίου για τους πολίτες και αργότερα ως στρατιωτικού νοσοκομείου από τους Γερμανούς κατακτητές. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης τη λειτουργία του κτιρίου ως Αρσάκειου σχολείου για 54 ολόκληρα χρόνια εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις πρώτες εμβληματικές διευθύντριες και στη λειτουργία της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας που υπήρξε το πρώτο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης από το οποίο αποφοίτησαν πάνω από τρεις χιλιάδες δασκάλες.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκθεση έχουν αναμνηστικές φωτογραφίες μαθητριών και σπουδαστριών που μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές καθώς έχουν το «άρωμα» άλλων εποχών ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν εκείνες που προέρχονται από σχολικές εορτές στην ταράτσα του κτιρίου καθώς έχουν ως φόντο την παλιά Πάτρα.
Όπως μαθαίνουμε, σε προθήκες που θα υπάρχουν στο χώρο της έκθεσης θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν τετράδια σπουδάστριας της Παιδαγωγικής από το 1947, πτυχία και άλλα ενδιαφέροντα αναμνηστικά. Καθώς το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε μία έκθεση, δημιουργείται ειδική ιστοσελίδα του Δημαρχείου όπου θα παρουσιάζεται όλο το αρχειακό υλικό και το οποίο θα εμπλουτίζεται με κάθε νέα προσθήκη που θα γίνεται από πολίτες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr