Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο Σύνταγμα με στολές και καπνιστήρια και οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας που ξεκίνησαν από τις 4 το πρωί! Οι εντάσεις και το μπλοκάρισμα

Στο Σύνταγμα με στολές και καπνιστήρια κ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πολλοί από τους Αχαιούς μελισσοκόμους βρέθηκαν στο Σύνταγμα φορώντας τις ειδικές στολές τους και κρατώντας καπνιστήρια που είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον μελισσοκόμο

Στο Σύνταγμα έχουν συγκεντρωθεί σήμερα μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα.

Σκοπός του κλάδου που προχωρά πρώτη φορά σε τέτοιου είδους κινητοποίηση είναι να δείξει πώς πρακτικές και απαγορεύσεις που ισχύουν από το κράτος δεν τους επιτρέπει να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Πολλοί από τους Αχαιούς μελισσοκόμους βρέθηκαν στο Σύνταγμα φορώντας τις ειδικές στολές τους και κρατώντας καπνιστήρια που είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον μελισσοκόμο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο γραμματέας του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας, Βασίλης Αλιχός, «βρισκόμαστε στο Σύνταγμα. Ξεκινήσαμε στις 4 το πρωί καθώς έχουμε μία πανελλήνια κινητοποίηση με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.  Είχαμε κλείσει κάποια ραντεβού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ με αντιπροσωπεία δώσαμε ένα ψήφισμα στη Βουλή. Στο υπουργείο μεταφορών θα θέσουμε το ζήτημα των παράπλευρων οδών για τα φορτηγά μας. Πρόκειται για μία ικανοποιητική συγκέντρωση. Από την Αχαΐα έχουμε έρθει 150 άτομα ενώ συνολικά έχουμε συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα περίπου 500 μελισσοκόμοι. Δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν κινητοποίηση μελισσοκόμων. Είναι πρώτη φορά που ο κλάδος μας κάνει κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα και παλμό.  Υπάρχουν κάποια αιτήματά μας που διαφοροποιούνται από αυτά που έχουν άλλοι κλάδοι και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι ελληνοποιήσεις είναι βασικό πρόβλημα ενώ μία άλλη εξέλιξη, ο περιορισμός του μελισσοκομικού κεφαλαίου, είναι επίσης πρόβλημα. Θεωρούν ότι τα μελίσσια είναι πρόβατα, ότι θα έχεις ένα και θα προκύψει άλλο ένα ή κανένα. Τα μελίσσια πολλαπλασιάζονται διαφορετικά δυστυχώς και αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν έχουν γνώσεις. Θέλουμε να τονίσουμε ότι για οτιδήποτε αποφασίζεται για εμάς δεν πρέπει να αποφασίζεται χωρίς εμάς αλλά μαζί μας για να δώσουμε κι εμείς τη δική μας άποψη πάνω σε ζητήματα που μας αφορούν.

Είχαμε δυστυχώς μία ένταση κατά την είσοδό μας στην Αθήνα. Ενώ υπήρχε μία συγκεκριμένη συνεννόηση και  εξασφαλίσεις ότι έχουν παρθεί όλα τα μέτρα που έπρεπε να πάρει η ΓΑΔΑ και η Τροχαία Αθηνών αλλά και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τη σημερινή κινητοποίηση, μας εγκλώβισαν. Ειδικά το κομβόι από ερχόταν από την Πελοπόννησο στη λεωφόρο Καβάλας και Σπύρου Πάτση έμεινε εκεί για 45 λεπτά. Δεν μας επέτρεπαν να προσεγγίσουμε στο Σύνταγμα ενώ είχαμε πει ότι θα έρθουν συμβολικά 10 φορτηγά. Για μία ώρα δεν μας επέτρεπαν. Μετά από πολλές και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις προχωρήσαμε ωστόσο». 

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλιχός, «σκοπός ήταν να δείξουμε ότι ένα πράγμα που είναι από αρχαιοτάτων χρόνων, το καπνιστήρι είναι ο τρόπος προσέγγισης ενός μελισσοκόμου στο σμήνος του και όχι εμπρηστικό εργαλείο. Ο μελισσοκόμος δεν είναι εμπρηστής.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ζούμε από το δάσος, είναι το σπίτι μας, η επιχείρηση μας. Το προστατεύουμε με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Μας έβαλαν μια απαγόρευση η οποία λέει ότι αν φυσάει, δε μπορούμε να πάμε. Το καλοκαίρι που συλλέγεται το μέλι δεν υπάρχει μέρα που να μην φυσάει. Αυτό είναι μία πολιτική «πονάει χέρι, κόβω χέρι». Δεν μπορεί να είναι όμως έτσι. Δεν υπάρχει αλλού αντίστοιχη απαγόρευση. Γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά, καταργούν πρακτικές μελισσοκομικές γιατί κάποιος θεώρησε εμπρηστές τους μελισσοκόμους»

Το μέλι που μένει στις αποθήκες

«Στη νότια Ελλάδα είχαμε μείωση 60% στην παραγωγή. Στη βόρεια Ελλάδα  η μείωση φτάνει το 70%. Παρόλα αυτά ως χώρα καταναλώνουμε 40.000 τόνους και φέτος παρήχθησαν 10-12.000 τόνοι. Το παράδοξο είναι ότι μέσα στις αποθήκες τους οι μελισσοκόμοι έχουν μέλι που δεν έχει δοθεί. Δεν έχει αγοραστεί. Δεν πωλείται εύκολα. Θα πρέπει να υπάρχει μία ειδική σήμανση που θα δείχνει την προέλευση του μελιού, να είναι διακριτή διαφορά και να μην υπάρχει παραπλάνηση με τις ευλογίες του κράτους.

Η παραπλάνηση σχετίζεται με τη χώρα προέλευσης του μελιού και με το αν είναι μέλι ή υποκατάστατο. Εάν ο κόσμος γνώριζε από πού είναι το μέλι που βρίσκει ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά  σε σχέση με την κατανάλωση του ελληνικού μελιού. Το καλό ελληνικό μέλι εξάγεται στο εξωτερικό τελικά κι εμείς στην καλύτερη περίπτωση θα φάμε κινέζικο μέλι ή στη χειρότερη υποκατάστατο σιρόπι που μοιάζει με μέλι»  καταλήγει ο κ. Αλιχός.

Φωτ. eurokinissi

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις