Τη χορωδία διευθύνει η Μαέστρος και Μουσικοπαιδαγωγός στην Α/θμια Εκπαίδευση Ν. Αχαΐας Δήμητρα Πίτσου
Ένα τραγούδι που αναφέρεται στα δεινά του πολέμου και στην αδιαφορία πολλών ανθρώπων, που αγνοούν τις τρομακτικές και ολέθριες συνέπειες που μόνο αυτός μπορεί να φέρει ηχογράφησαν μαθητές του 45ου δημοτικού σχολείου Πάτρας που έχουν δημιουργήσει τη χορωδία «Ηχοχρώματα».
Τη χορωδία διευθύνει η Μαέστρος και Μουσικοπαιδαγωγός στην Α/θμια Εκπαίδευση Ν. Αχαΐας Δήμητρα Πίτσου ενώ η χορωδία μετά από διαγωνισμό που κέρδισε στη Δράμα κέρδισε και συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Σερβία.
Αμαλία, Κλειώ, Βασιλική, Κωνσταντίνος, Αριάνα, Άννα-Μαρία, Αρχοντία, Λυδία, Βίκυ, Δέσποινα, Νικολίνα, Αντριάνα, Γκέλυ, Μάριος, Τίνα, Ελευθερία, Ολυμπία, Θάνος, Δανάη Ειρήνη, Διαμαντής, Κωνσταντίνος, Αλέξανδρος, Δήμητρα, Μελίνα, Ισμήνη, Μίνα, Ευδοκία, Δέσποινα, Μελίνα, Αλεξία, Μιχάλης, Σπύρος, Σάκης, Αγγελική, Φαίη, Κωνσταντίνα, Γεωργία, Έλενα, Παρασκευή, Μαρκέλα, Αλέξανδρος, Νικόλας, Βικέντιος, Ανδρέας, Αλέξανδρος, Παναγιώτης, Αρσένης, Γιάννης, Χρήστος, Γιάννης, Κωνσταντίνος λένε τραγουδώντας «όχι στο πόλεμο».
Οι χορωδοί συνεργάστηκαν με την Κάρμεν Μοσχοπούλου για τους στίχους τους οποίους μελοποίησε η Δήμητρα Πίτσου.
Όπως αναφέρει η κα Πίτσου, «η παιδική χορωδία «Ηχοχρώματα» ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς στο 45ο Δημοτικό σχολείο με στόχο να συμμετάσχει στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καρδίτσα που έγινε πέρσι την άνοιξη. Αυτή η συμμετοχή είχε επιτυχία καθώς κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό των σχολικών χορωδιών και πρόκριση για τον διεθνή διαγωνισμό στη Σερβία. Στο Νόβι Σαντ, που θα διεξαχθεί σε λίγο καιρό, τον Μάιο.
Η χορωδία από πέρσι τον Μάρτιο έχει κάνει κι άλλες εμφανίσεις, έχει δραστηριοποιηθεί αρκετά. Μία από αυτές έγινε τον Μάιο του 2023 στα παλαιά Σφαγεία όπου έγινε η μεγάλη εκδήλωση με τους «Μαχητές» το σύλλογο δηλαδή που στηρίζει παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και ειδικές ανάγκες. Η χορωδία λοιπόν συμμετείχε υποστηρικτικά απέναντι στους μαχητές της ζωής. Συμμετείχαμε και σε εκδήλωση στη Ρήγα Φεραίου για τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Τέλος τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετείχαμε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια σε μία ραδιοφωνική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Up fm με παραγωγό την Μελιώ Κατσιφάρα».
Όπως εξηγεί η κα Πίτσου, «τελευταία μας δράση ήταν η ηχογράφηση ενός τραγουδιού με τίτλο «Δώσε φως, δώσε ελπίδα» στο στούντιο Noisebox. Δημιουργήσαμε το τραγούδι και θεωρήσαμε σημαντικό να το παρουσιάσουμε γιατί προάγει αξίες και μηνύματα που είναι σπουδαία. Για την εποχή μας. Αφόρμηση για αυτό το τραγούδι ήταν όλα αυτά που βλέπουμε να γίνονται με τους πολέμους γύρω μας. Καταστρέφονται ζωές άλλων παιδιών και θεωρήσαμε ότι θα πρέπει κι εμείς με το δικό μας τρόπο να καταθέσουμε μέσα από την τέχνη μας και το τραγούδι μας τα συναισθήματά μας και να περάσουμε τα μηνύματα εναντίων όλων αυτών των συνεπειών του πολέμου. Είμαστε χαρούμενοι γιατί από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το τραγούδι στο διαδίκτυο έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια αλλά και πολύ ωραία, συγκινητικά λόγια ως κριτική. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος εισέπραξε αυτά τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε με το τραγούδι μας.
Προετοιμάζουμε μία εκδήλωση με ένα δίκτυο σχολείων που συνεργαζόμαστε, το δημοτικό σχολείο Καλλιθέας, το 45ο Δημοτικό, το 1ο Ειδικό δημοτικό σχολείο Πατρών και το 32ο δημοτικό. Έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου στο θέατρο Royal και θα είναι αφιερωμένη στο σκοπό που έχει και το τραγούδι μας. Θέλουμε να δείξουμε τα συναισθήματά μας, τη συμπαράστασή μας και να περάσουμε τα μηνύματα ελπίδας, ότι μπορεί να υπάρχει φως στη ζωή μας. Θα ενώσουμε τις φωνές μας για τα παιδιά που βιώνουν τον πόλεμο».
Τι λένε οι μαθητές για τη συμμετοχή τους στην χορωδία
Κλειώ, 11 ετών
«Με τη συμμετοχή μου στα ηχοχρώματα από την Δ δημοτικού νιώθω πως έκανα μια πολύ καλή επιλογή. Έχουμε πάει σε φεστιβάλ όπως στην Καρδίτσα. Έχουμε κάνει συναυλίες όπως στα Παλαιά Σφαγεία για τους Μαχητές. Πήγαμε στον Up fm και τραγουδήσαμε τα κάλαντα και έπαιξα στο πιάνο το carol of the bells.
Πρόσφατα πήγαμε σε στούντιο για την ηχογράφηση του τραγουδιού «Δώσε φως, δώσε ελπίδα». Είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια που έχουμε κάνει στη χορωδία. Η εμπειρία στο στούντιο μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν μοναδική. Πιστεύω ότι το κύριο μήνυμα που θέλει να περάσει αυτό το τραγούδι είναι πως όλοι εμείς οι δυνατοί μπορούμε να δώσουμε λίγα από αυτά που έχουμε για να βοηθήσουμε και τους αδύναμους».
Τίνα, 11 ετών
«Δε φανταζόμουν όταν ξεκινήσαμε τη χορωδία ότι θα φτάναμε να κερδίσουμε φεστιβάλ, να ηχογραφούμε τραγούδια και να κάνουμε συναυλίες. Περιμένω με χαρά και ανυπομονησία κάθε εβδομάδα τις πρόβες και τα μαθήματα. Αυτό που με ενθουσιάζει είναι το πώς μπορούμε να εκφραστούμε μέσα από τη μουσική και πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε όταν λειτουργούμε μέσα σε μία ομάδα».
Κωνσταντίνος, 10 ετών
«Νομίζω ότι είμαι πολύ τυχερός που βρίσκομαι σε μία τέτοια ομάδα. Τα “ηχοχρώματα” για μένα είναι οικογένεια. Όποτε πάω εκεί νιώθω σαν το σπίτι μου ειδικά με τη δασκάλα μας την κυρία Δήμητρα Πίτσου. Η κυρία μας κάνει να γελάμε, εκεί μπορώ να δω τους φίλους μου και το κυριότερο, να τραγουδάω. Πρόσφατα κάναμε μία ηχογράφηση για το τραγούδι "Δώσε φως δώσε ελπίδα" το οποίο μιλάει για τη φτώχεια στον κόσμο και ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον. Εάν γίνουμε όλοι μια γροθιά μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα».
Βασιλική, 12 ετών
«Η χορωδία ξεκίνησε σαν μία δράση στο πλαίσιο του σχολείου. Τώρα είναι μια ασχολία γεμάτη χρώματα και μουσική. Εδώ που έχουμε φτάσει, θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα ταξίδι που δεν θέλω να τελειώσει. Αυτό το μουσικό κομμάτι που ηχογραφήσαμε γράφτηκε για μια απλή δράση. Κανείς μας δεν περίμενε ότι θα φτάσει εδώ που έφτασε. Το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από το τραγούδι είναι ένα. Σταματήστε τον πόλεμο, όχι άλλες δυστυχίες στη ζωή, υπάρχει ελπίδα»
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr