Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Η εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Διονύση Πλέσσα, για τα ανταποδοτικά τέλη 2024

Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Η εισήγηση το...

Τι αναφέρει

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητείται το θέμα του καθορισμού των ανταποδοτικών τελών και τελών κοινοχρήστων χώρων, για το 2024.

Εισηγητής του θέματος είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι ως Δημοτική Αρχή διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών, χωρίς δηλαδή να γίνεται δεύτερη και τρίτη φορολόγησή τους.

Η Κυβέρνηση και η κάθε προηγούμενη κυβέρνηση επιβάλλει τα δημοτικά  τέλει κα όχι ο Δήμος. 

Τα ανταποδοτικά αυτά τέλη που πληρώνουν οι δημότες μας, τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια, μέσω της ληστρικής άμεσης και έμμεσης φορολόγησης. Όμως, δεν επανέρχονται στους ίδιους, δηλαδή στο λαό μέσω υπηρεσιών. Αν και το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, ο πακτωλός αυτός των χρημάτων προωθείται μέσω “αναπτυξιακών” νόμων, επιχορηγήσεων κ.λπ. στους μεγάλους επιχειρηματίες.

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουμε σταματήσει στιγμή να αναδεικνύουμε τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί σε όλους τους Δήμους και φυσικά και στο Δήμο Πατρέων, η αντιλαϊκή πολιτική όλων των Κυβερνήσεων. Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή τη διεκδίκηση, ταυτόχρονα με την τιτάνια προσπάθεια που διεξάγουμε, ώστε να μην “χαρατσώνει” ο Δήμος μας τον πατραϊκό λαό.

Αναδείξαμε τις τραγικές συνέπειες της ακρίβειας και των αυξήσεων στο ρεύμα και τα καύσιμα, που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα, που φέρνουν στο χείλος της καταστροφής τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης μας. Αυτές οι αυξήσεις επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους, αλλά και σε χιλιάδες βιοπαλαιστές μικροεπαγγελματίες, που πάλευαν με τα χρέη που συσσωρεύτηκαν και από την κρίση και από την πανδημία. Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, τρώνε τα σωθικά του λαού μας. Το ενδεχόμενο γενίκευσης ιμπεριαλιστικού πολέμου από Ουκρανία μέχρι Ερυθρά θάλασσα και Παλαιστινιακό με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και των παιδιών του και η απαράδεκτη εμπλοκή της χώρας μας φέρνουν περισσότερα δεινά .

Δεν αρκεί ο πατραϊκός λαός να περιγράφει τα βάσανά του και να αγανακτεί. Η αγανάκτηση και η οργή του λαού μας πρέπει να γίνει δύναμη στα χέρια του. Τώρα απαιτείται οργάνωση, δράση, αγώνας, για να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Σταθμοί  αυτού του αγώνα ήταν η 10 Φλεβάρη με την μεγάλη κινητοποίηση του Δήμου και Φορέων, ήταν η 28 Φλεβάρη στην μεγάλη Απεργία και συνεχίζουμε.

Παράλληλα με την επιδείνωση της θέσης του πατραϊκού λαού, έχουμε και αυτή του Δήμου, με την υποχρηματοδότηση και τη διόγκωση των εξόδων.

Αναδείξαμε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι Δήμοι, με το πέρασμα σ’ αυτούς τουλάχιστον 200 αρμοδιοτήτων τα τελευταία χρόνια, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Ολοένα και περισσότερες κρατικές και κεντρικές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην ευθύνη των τοπικών οργάνων, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των οικονομικών των Δήμων, αφού η μεταφορά αυτή δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη  κρατική χρηματοδότηση, στοχεύοντας στη φοροαφαίμαξη και επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, και φυσικά χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα,  με στόχο μετά την υποβάθμιση κρίσιμων δομών και Υπηρεσιών των Δήμων να έρθει ως απότοκο η ιδιωτικοποίησή τους και η εμπορευματοποίησή όπως καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, αυτεπιστασία, αλλά και λοιπές Υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μετατράπηκαν σε μηχανισμούς προσέλκυσης και αξιοποίησης κονδυλίων από την ΕΕ και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, με στόχο την ικανοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο των επενδύσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Με αυτά τα κριτήρια από πλευράς ΕΕ, Κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και Περιφέρειας, μια σειρά έργα θεωρούνται επιλέξιμα ή μη από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ, απαντώντας επί της ουσίας στο ερώτημα για ποιόν προορίζονται αυτά τα κονδύλια και τι θέτουν ως προτεραιότητα. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η παντελής έλλειψη έργων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, αφού τέτοια έργα δεν επιφέρουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν υπηρετούν την περιβόητη «ανάπτυξη».

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιμένει στην καταβολή από το Δήμο του τέλους ταφής απορριμμάτων το οποίο φτάνει πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2022 και 2023 και  2024, πράγμα στο οποίο διαφωνούμε κάθετα και απαιτούμε την κατάργησή του. Είναι ένα απαράδεκτο μέτρο, που ζητείται από τους Δήμους, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων που έχουν προκαλέσει οι Κυβερνήσεις, με σκοπό την αξιοποίηση και αυτού του τομέα από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κάθε χρόνο, η Κυβέρνηση επιμένει να μην καλύπτει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων με τις απαραίτητες καθαρίστριες. Η Δημοτική Αρχή προχωρά κάθε χρόνο  στη μετατροπή των συμβάσεών τους από μερικής σε πλήρους εργασίας, με την επιπλέον δαπάνη να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Το ίδιο συμβαίνει  και με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των λουόμενων, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, με συνέπεια την καταβολή των ποσών από το Δήμο. Το ίδιο συμβαίνει, λόγω της μηδενικής χρηματοδότησης της λειτουργίας του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, των αθλητικών εγκαταστάσεων συνολικά, του κοινωνικού και πολιτιστικού τομέα, αφού τα Ν.Π.Δ.Δ  δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά από το Δήμο. 

Στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών βρέθηκε η Δημοτική Αρχή που κατήγγειλε όλους αυτούς τους αντιδραστικούς νόμους και το αντιλαϊκό πλαίσιο που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που απάντησε με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η απόδοση των παρακρατηθέντων στο Δήμο μας, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά.

Με κινητοποιήσεις. Όχι μόνο με παραστάσεις και έγγραφα. Για τα 67 εκατ. ευρώ που κλέβουν η μια Κυβέρνηση μετά την άλλη από το Δήμο για προσλήψεις προσωπικού και για όλο το διεκδικητικό μας πλαίσιο.  

Είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή που είπε την αλήθεια στον Πατραϊκό λαό για το ποιος φταίει για την σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες μας και ο Δήμος.

Όλα αυτά τα χρόνια, δώσαμε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί ο λαός της πόλης μας όρθιος, να μην εξαθλιωθεί, να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δίκια του, να έχει αυτά που δικαιούται και να μη ιδιωτικοποιηθούν οι Υπηρεσίες μας, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων που νομοθέτησαν όλες οι αστικές Κυβερνήσεις.

Δεν εφαρμόσαμε τις κυβερνητικές πολιτικές, που προβλέπουν για κάθε υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος, να βάζει το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Με σεβασμό και με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος, με πρωτοπόρους τους εργαζόμενούς του, γίνεται σοβαρή προσπάθεια απόδοσης έργου. Γι’ αυτό και καταφέραμε το ακατόρθωτο, σ’ αυτό το δυσμενές και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου μας, να παράγεται έργο,  να αποπληρώνουμε τα δάνεια των 22 εκατ. που παραλάβαμε από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, όπως και τα χρέη που μας κληροδότησαν και που ξεπερνούσαν τα 15 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα να παίρνουμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως:

Η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000€.
Η κατάργηση των παρκόμετρων και η λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, με συμβολική τιμή.
Η παροχή δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης εκατέρωθεν του κέντρου (Ακτή Δυμαίων, χώρος ΟΣΕ και Άγιος Διονύσιος), με δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο, από και προς το κέντρο.
Δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παμπελοποννησιακού Σταδίου (το οποίο παραλάβαμε εγκαταλειμμένο και αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες), στου Λαδόπουλου, στο κλειστό γήπεδο της Αγίας Αλεξιώτισσας, στα δημοτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρά το γεγονός πως οι Κυβερνήσεις και το Υπουργείο Αθλητισμού δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία τους.
Επιπλέον, η λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ, του Καρναβαλικού Οργανισμού, δεν υπακούει στους νόμους της ανταποδοτικότητας, αλλά της εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας, στις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους.
Στηρίξαμε τον Κοινωνικό μας Οργανισμό, ο οποίος σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που οι συμπολίτες μας χρειάζονταν ιδιαίτερη βοήθεια. Αναπτύξαμε ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Βοήθειας στο Σπίτι, διανομής τροφίμων και έτοιμου φαγητού, πράγμα φυσικά για το οποίο δε χαιρόμαστε, αφού θεωρούμε όνειδος στον 21ο αιώνα, με τις δυνατότητες της κοινωνίας να έχουν εκτοξευθεί, να πρέπει να μοιράζουμε τρόφιμα και οι Δήμοι να καλούνται να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια.

Η Δημοτική Αρχή έχει διαλέξει μετερίζι, δεν έγινε και δεν  θα γίνει το καλό παιδί του συστήματος. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, αγωνιζόμαστε μαζί με τον πατραϊκό λαό, για ανατροπή της πολιτικής που διασφαλίζει την ευημερία των λίγων και τη δυστυχία των πολλών . Για να προσφέρουμε στον Πατραϊκό λαό που δικαιούται πολύ περισσότερα.

Δεν υπάρχει σήμερα μεγάλος Δήμος της χώρας που με ιδία μέσα και πόρους να προχωρά στην αντικατάσταση όλου του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες LED χαμηλής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, έγινε αντικατάσταση πάνω από 50.000 λαμπτήρων φθορισμού σε λαμπτήρες τεχνολογίας LED από τους εργαζόμενους του Δήμου. Παράλληλα, στον οδικό φωτισμό έγινε και ολοκληρώνεται η αντικατάσταση 20.000 φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LED, επίσης από τους εργαζόμενους του Δήμου. Έργο μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματιών. Όλοι οι άλλοι μεγάλοι Δήμοι, που στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής βρίσκονται οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ ή και όλων μαζί, παρέδωσαν τέτοιες υπηρεσίες και εργασίες σε εργολάβους και επιχειρηματίες, δίνοντάς τους υπέρογκα ποσά. Και ο ηλεκτροφωτισμός δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.

Με τη διαχείριση που κάναμε ως Δημοτική Αρχή διασφαλίσαμε τα προηγούμενα χρόνια την πολύ καλή λειτουργία της Ξερόλακκας, με εξασφαλισμένους πόρους. Παραδώσαμε στον ΣΥΔΙΣΑ για το σκοπό αυτό 2 εκατ. 669 χιλ. ευρώ. Από τις πρώτες αποφάσεις που πήραμε ως Δημοτική Αρχή ήταν να απορρίψουμε τον τότε σχεδιασμό για «Φαραωνικού» μεγέθους εργοστάσιο σύμμεικτων απορριμμάτων και να εκπονήσουμε νέο σχέδιο σε διαφορετική κατεύθυνση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Στο Δήμο Πατρέων έχει γίνει  η μεγαλύτερη μείωση ανταποδοτικών τελών τα τελευταία χρόνια από κάθε άλλο Δήμο της χώρας.

Σήμερα, η πλειοψηφία των Δήμων όλης της χώρας, αντιμετωπίζει όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε με συνεχείς αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, με εκχώρηση Υπηρεσιών σε εργολάβους και μετακύλιση του κόστους στους δημότες.

Η Δημοτική Αρχή Πάτρας δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Παράλληλα με τη διεκδίκηση και τους αγώνες μας, προχωρήσαμε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 50% από το 2014 που αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου.

Ταυτόχρονα, απαλλάξαμε κατά 100% ή μειώσαμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες συνδημοτών μας.

Άποροι
Πλήρης απαλλαγή.
Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 €.
Πλήρης απαλλαγή.
Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 €.
Απαλλαγή κατά το 50%.
Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 € .
Πλήρης απαλλαγή.
Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 € .
Απαλλαγή κατά το 50%.
Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€ .
Πλήρης απαλλαγή. 
Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€.
Απαλλαγή κατά το 50%
Χήρος-Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο,  με  1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
Πλήρης απαλλαγή.

Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου –ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
Πλήρης απαλλαγή.

 Μακροχρόνια Άνεργοι( πάνω από 1 έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ  για τον χώρο  κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€.
Απαλλαγή κατά το 50%.

 Μακροχρόνια Άνεργα Ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος ) οι οποίοι  είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€.
Πλήρης απαλλαγή.

 Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης.
Απαλλαγή κατά το 50%.

 Πιο συγκεκριμένα:

Οικιακός συντελεστής:

Παραλάβαμε τον συντελεστή αυτόν την 1/9/2014 στο 1,95€/τ.μ.

Με τις συνεχόμενες μειώσεις που έχουμε κάνει από τότε μέχρι σήμερα τον έχουμε πάει στο 1.00 €/τ.μ. σε Πάτρα, Ρίο, Αραχωβίτικα, Κάτω Καστρίτσι, Άγιο Βασίλη και 0,73€/τ.μ. σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές/τοπικές κοινότητες.

Στους οικιακούς συντελεστές σε σύγκριση με άλλους Δήμους έχουμε 55%  χαμηλώτερα ανταποδοτικά τέλη από το Δήμο Αθηναίων, 59% κάτω από το δήμο Πειραιά, περίπου 85% κάτω από Λάρισα, 80% κάτω από Θεσσαλονίκη, 85% κάτω από Ιωάννινα και ανάλογα ποσοστά κάτω στους επαγγελματικούς συντελεστές.

Επίσης, από την αρχή της θητείας μας, εντάξαμε τους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριοι, πιλοτές κ.τ.λ.) σε χαμηλό συντελεστή  0,90€/τ.μ., αντί του συντελεστή που πλήρωναν μέχρι τότε που ήταν όσο και της κύριας χρήσης, αυτόν δηλαδή του 1,95 €/τ.μ. οικιακού συντελεστή. Ο συντελεστής αυτός, των βοηθητικών χώρων, είναι τώρα με τις μειώσεις στο 0,73 €/τ.μ. σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι οι άλλοι Δήμοι δεν έχουν ξεχωρίσει τα ανταποσοτικά τέλη για κυρίους και βοηθητικούς χώρους χρήσεις κατοικιών όπως αποθήκες, πατάρια, γκαράζ κ.λ.π. και οι δημότες αυτών πληρώνουν όσο ο συντελεστής για κύρια χρήση δηλαδή 1,55,1,59,1,82/τ.μ. στον οικιακό.

Έχουμε ακόμα κάνει πλήρη απαλλαγή από τα τέλη, στις κατοικίες που βρίσκονται: α) πέριξ του βιολογικού καθαρισμού και β) πέριξ του χώρου υγειονομικής ταφής της Ξερόλακκας.

Επαγγελματικός συντελεστής: (οικονομικής δραστηριότητας):

Παραλάβαμε το 2014 τον επαγγελματικό συντελεστή στο ύψος του 3,60 €/τ.μ., στη ΔΕ Πατρέων.

Τον είχαμε μειώσει από το 2015 στο 3,40 €/τ.μ. και από το 2021 με νέα μείωση που κάναμε τον πήγαμε στο 3,06 €/τ.μ., ενώ με τις νέες μειώσεις του 2022, είναι  2,90€/τ.μ.

Παράλληλα, στον επαγγελματικό συντελεστή έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό μειωμένο συντελεστή για βοηθητική χρήση (αποθήκες, υπόγεια καταστημάτων, πατάρια κτλ) στο 0,90 €/τ.μ., που πλέον και με τη μείωση του 2021 είναι τώρα 0,81τ.μ. εδώ εντάξαμε και τους βοηθητικού χώρους γηπέδων, π.χ. αποδυτήρια (χαμηλότερο δηλαδή από τους υπόλοιπους χώρους οικονομικής δραστηριότητας).

Να σημειωθεί και εδώ ότι οι άλλοι Δήμοι δεν έχουν ξεχωριστό μειωμένο επαγγελματικό συντελεστή για βοηθητικούς χώρους των καταστημάτων όπως αποθήκες, υπόγεια, κ.λ.π. και οι επαγγελματίες αυτών πληρώνουν όσο και ο επαγγελματικός συντελεστής της κύριας χρήσης, δηλαδή 4,  4,5,  5 ακόμα και 7 € /τ.μ. ενώ σε εμάς πληρώνουν με το μειωμένο συντελεστή που δημιουργήσαμε και είναι 0,81€/τ.μ. όπως είπαμε. 

Πέραν αυτών, έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό συντελεστή 0,90 €/τ.μ. για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και Ιδρύματα, για να μην πληρώνουν τον επαγγελματικό συντελεστή του 3,60€/τ.μ. που πλήρωναν, ο οποίος με τη μείωση του 2021 είναι πια στο 0,81€/τ.μ. Στο συντελεστή αυτόν, έχουμε εντάξει την Μέριμνα, την Κιβωτό της Αγάπης, το Άσυλο Ανιάτων, το Κωνσταντοπούλειο, το Αντωνοπούλειο, το Σκαγιοπούλειο, την Αγ. Σκέπη, το Εργατικό Κέντρο, Πολιτιστικούς και Εκπολιτιστικούς Συλλόγους και από το 2021 τον Εμπορικό Σύλλογο, κ.λπ.

Επίσης να σημειωθεί και εδώ ότι, σε όλους σχεδόν τους Δήμους τα φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα πληρώνουν τέλη με το συντελεστή που έχουν οι Δήμοι για την επαγγελματική στέγη δηλαδή 4,  4,5,  5,  5€/τ.μ. και παραπάνω ακόμα ή άλλοι Δήμοι με κάποια ελάχιστη μείωση, λες και έχουν επαγγελματική οικονομική δραστηριότητα και όχι φιλανθρωπική . 

Δημιουργήσαμε όμως, ξεχωριστό αυξημένο επαγγελματικό συντελεστή σε επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας, που δεν υπήρχε μέχρι το 2014 και οι όμιλοι αυτοί πλήρωναν με τον επαγγελματικό συντελεστή που ίσχυε όπου βρισκόταν η επιχείρηση, δηλαδή όπως ένας μικροεπαγγελματίας. Ο συντελεστής που βάλαμε είναι 6,00€/τ.μ. και οι επιχειρήσεις αυτές είναι: Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ (αλυσίδες), Ιδιωτικές Κλινικές και Θεραπευτήρια, Εταιρείες  Σταθερής και Κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, Ασφαλιστικές Εταιρείες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Εταιρίες  Logistics, Καζίνο, Εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Ίδια Φιλολαϊκή πολιτική έχουμε ακολουθήσει και σα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με μειώσεις που φτάνουν μέχρι 80% σε σχέση με ότι παραλάβετε το 2014, από λαϊκές σε παραγωγούς και Εμπόρους, περίπτερα, σε εμποροπανηγύρης και ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων. 

Σε ανάλογης βαρύτητας περιοχές π.χ. του Δήμου Αθηναίων η τιμή είναι 300€/τ.μ. , 200€/τ.μ., 186€/τ.μ. , 190€/τ.μ. ακόμα και στο υποτιθέμενο κέντρο 175€/τ.μ. ενώ εμείς είμαστε και για το 2024 μέχρι και πάνω από 3 φορές κάτω. 

Σε ίδια περίπου αναλογία βρισκόμαστε και με άλλους Δήμους επιπέδου Πάτρας, ενώ όσο μπορούσαμε απλόχερα βοηθήσαμε τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες τόσο στην πανδημία με τα μέτρα του Απρίλη του 2020, όσο και με τη κρίση της ενέργειας και όχι μόνο. 

Όμως πέραν της υποχρηματοδότησης είναι τεράστιο το κόστος των δαπανών μας από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, με λιγότερα ταυτόχρονα  έσοδα είσπραξης . 

Για το 2023 είχαμε -1177.858€ λιγότερα έσοδα από ανταποδοτικά σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι δαπάνες μας ανήλθαν στα 20.634.457,58 με αρνητικό ισοζύγιο εσόδων-εξόδων στα -3.720.236,24€ δηλαδή κοντά στα -4εκατ. ευρώ.

Τα κόστη των δαπανών μας συνεχίζονται να είναι τεράστια. 

Για καύσιμα σε απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα, χρειαζόμαστε περίπου 70.000 με 80.000 λίτρα το μήνα (που σημαίνει περίπου 140-160.000€ το μήνα) συν τις ανατιμήσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών και λιπαντικών και επιπλέον το πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία, αλλά και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του ΚΟΔΗΠ, που ουσιαστικά χρηματοδοτεί ο Δήμος. (Για τα σχολικά συγκροτήματα πέρυσι δαπανήθηκε το ποσό των 651.004,12€, από 380.205€ που πληρώσαμε το 2022.

Δεν είναι μόνο αυτά. 

Είναι οι τεράστιες ανατιμήσεις σε κάθε υλικό που προμηθευόμαστε από αναλώσιμα μέχρι οικοδομικά υλικά που έχουν πάει 30 με 40% πάνω. 

Είναι το κόστος της ενέργειας για το δημοτικό φωτισμό που φτάνουμε να πληρώνουμε τα 4,3 εκατ € από 3 που πληρώναμε. 

Είναι το χαράτσι του τέλους ταφής απορριμμάτων που μετά από αναστολές εφαρμογής του φέτος ισχύει και αναγκαζόμαστε να εγγράψουμε ποσό1,4 εκατ. € για το 2024 (δεν είναι όλο το ποσό είναι το 50%  γιατί το σύνολο είναι 2.808.330€ αφού υπολογίζεται με 30€/ τ.μ. και είχαμε απορρίμματα το 2023 93.611.890 tn).

Στην τριετία 2022,23,24 φτάνουμε πάνω από  6 εκατ. €.

Ήδη για το 2023 μας παρακρατούν από τους ελάχιστους ΚΑΠ που είναι να πάρουμε για το 2024, 162.000€/μήνα. 

Είναι η προβλεπόμενη αύξηση του 6% στο βασικό μισθό των εργαζομένων που μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές φτάνει στο 10%.

Όχι μόνο δικαιούνται οι εργαζόμενοι τα ψίχουλα του 6% αλλά πολύ περισσότερα σε σχέση με το κόστος ζωής και με όλες τις μειώσεις των αποδοχών που χρόνια τώρα έχουν υποστεί και συνεχίζονται και πρέπει να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Εμείς εγγράφουμε τα ποσά αυτά που απαιτούνται και είμαστε δίπλα στους αγώνες τους για αύξηση των αποδοχών τους και προσλήψεις προσωπικού με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως και στο σύνολο των αιτημάτων τους 

Είναι τα περίπου 17  εκατ. € που καλύπτουμε τη μισθοδοσία των πρώην εργαζομένων της Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που η αντιπολίτευση δήθεν ενδιαφέρονταν για τους εργαζόμενους αυτούς, αφού δεν διεκδικεί από την κάθε Κυβέρνηση τα χρήματα της μισθοδοσίας αυτής, αλλά να τα πληρώνει ο Πατραϊκός λαός. 

Αποτέλεσμα των μειώσεων και απαλλαγών διαχρονικά στα τέλη που έχουμε κάνει για τον Πατραϊκό λαό,  αλλά και όλων των χαρατσιών , ανατιμήσεων και μη χρηματοδοτήσεων όπως και όλων των παραπάνω είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών για το 2024 να μην ισοσκελίζεται σε σχέση με προβλεπόμενα έσοδα-προβλεπόμενες δαπάνες με διαφορά -3.040.699,14€ αφού τα προβλεπόμενα έσοδα είναι 31.206.488,78€ και  οι προβλεπόμενες δαπάνες 34.247.187,92€.

Για να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης θα πρέπει να αναφέρουμε πως για να φτάσουμε τα έσοδα μας στο παραπάνω ποσό πέραν των μειώσεων από ιδίους πόρους κατά 3 και εκατ. € του Τεχνικού Προγράμματος που κάναμε σε βάρος έργων που θα πραγματοποιούσαμε, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών, πήραμε από το ΤΑΠ, τέλος παρεπιδημούντων  και τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων συνολικά 920.000€ (δίνεται η δυνατότητα μέχρι ποσοστού 50% των εσόδων  αυτών) φτάνοντας τη διαφορά ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού στα -3.040.699,14€  αλλιώς η διαφορά εσόδων - δαπανών θα ήταν στα 4 εκατ. ευρώ. Όμως και το ποσό αυτό θα μας λείψει αυτό το συνολικό προϋπολογισμό του Δήμου.  

Παράλληλα χρησιμοποιήσαμε έγγραφο του ΥΠΕΣ όπως και αποφάσεις του ΣτΕ ότι « ένα εύλογο ποσό επιτρεπτής απόκλισης θα μπορούσε να είναι μέχρι ύψους 10% του προϋπολογισμού της σχετικής ανταποδοτικής υπηρεσίας ».

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. 

Μεταφέραμε και το τελευταίο χρηματικό υπόλοιπο των 5,5 εκατ. ευρώ  που είχαμε, ως έσοδο του προϋπολογισμού 2024 για να φτάσουμε στην ισοσκέλιση και να έχουμε προϋπολογισμό για να λειτουργήσουμε. Το χρηματικό υπόλοιπο αυτό ήταν για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

Με αυτό τον τρόπο ισοσκελίσαμε ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ  τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών, πλην όμως η κατάσταση των οικονομικών μας δεν είναι τώρα μόνο κρίσιμη αλλά και έκρυθμη και ιδιαίτερα επικίνδυνη για το τι «μέλει γενέσθαι »για τη λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών και όλου του Δήμου . 

Για αυτό αγωνιζόμαστε εδώ και τώρα να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Δήμου από το κράτος  χωρίς χαράτσια του Πατραϊκού λαού.   

Για το έτος 2024 ακόμα και μέσα στη διαμορφωθείσα τραγική αυτή κατάσταση, συνεχίζουμε όσο μπορούμε να διατηρούμε τα ανταποδοτικά τέλη στους οικιακούς συντελεστές στα ίδια χαμηλά επίπεδα που τα φέραμε μέχρι σήμερα.  Προτείνουμε τη διατήρηση των χαμηλών αυτών συντελεστών που έχουμε δημιουργήσει για τους οικιακούς συντελεστές για κύριους και βοηθητικούς χώρους, όπως και τον χαμηλό συντελεστή για φιλανθρωπικούς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και ιδρύματα, καθώς και την διατήρηση των απαλλαγών που έχουμε κάνει για τις 12 κατηγορίες / ομάδες δημοτών που αναφέραμε και φυσικά το χαμηλό συντελεστή 0,81€/τ.μ. για τους βοηθητικούς χώρους χρήσης οικιών κ επαγγελματικής στέγης.

Συνεχίζουμε και με τους επαγγελματικούς συντελεστές που προτείνουμε και αναφέρονται στην υπηρεσιακή εισήγηση να έχουμε τους χαμηλότερους συντελεστές από άλλους Δήμους.

Επίσης, διευρύνουμε τον επαγγελματικό συντελεστή 6,00€/τ.μ., στους ομίλους που αναφέραμε, όπως είναι οι Τράπεζες, Εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, αλυσίδες κ.λπ.,  σύμφωνα με τον πίνακα 3 της εισήγησης, καθορίζοντάς τον στα 7,00€/τ.μ.

Συνεχίζουμε, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του Δήμου μας με επιμέλεια και προσοχή, να προσφέρουμε υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού μέσα στις συμπληγάδες της ανταποδοτικότητας, που θέλει την κρίσιμη εξάρτηση των Υπηρεσιών αυτών από τα τέλη.

Το λέμε καθαρά σε όλους τους τόνους:

Μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νεολαία μας, θα δώσουμε τη μάχη ώστε με αγώνες να μην περάσουν τα σχέδια του Κράτους και της Κυβέρνησης . Μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις!

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών που ξεκληρίζονται από Ε.Ε – κράτος-ΚΑΠ
Στους αγώνες των φοιτητών κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και της συνεχιζόμενης απαξίωσης των δημοσίων Πανεπιστημίων. 
Στους αγώνες των εργαζομένων στην υγεία κατά της Κυβερνητικής πολιτικής και της εμπορευματοποίησης της υγείας, καθώς σε όλο τον εργασιακό τους βίο οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι πλήρωναν τις εισφορές τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα χρήματά τους από τις εισφορές τα τζογάρισαν στο χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα και ενίσχυσαν τις τράπεζες στη κρίση για να μη κλείσουν , την ίδια ώρα που εξαθλίωναν το λαό και τώρα μας καλούν να πληρώνουμε και απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.  
Το έγκλημα των Τεμπών να μην ξεχαστεί και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπως ήταν η απαίτηση της μεγάλης απεργίας σε όλη την Ελλάδα στις 28 Φλεβάρη , ένα χρόνο μετά που τίποτα δεν είναι όπως πριν γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν εξαγοράζεται. 
Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε και τη μη αποστολή πολεμικών μέσων και ενόπλων δυνάμεων όπως τώρα με τη φρεγάτα του Π.Ν, στην Ερυθρά θάλασσα 7,5 δισ. € δαπανά το κράτος ετησίως για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δηλαδή 3,67% του ΑΕΠ και μάλιστα είναι πρωταθλήτρια η χώρα μας  ξεπερνώντας τις ίδιες τις ΗΠΑ που έρχονται δεύτερες με 3,47% του ΑΕΠ της. Για τους σκοπούς αυτούς λεφτά υπάρχουν, όπως και για το τραπεζικό κεφάλαιο που έδωσαν αμέτρητο χρήμα κατά την καπιταλιστική οικονομική κρίση , όπως στους μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους  στην πανδημία π.χ. αερομεταφορές κ.λπ. ενώ στους Δήμους της χώρας δίνουν 1,5 δισ. € από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν υφαρπάξει ετησίως  από τον Ελληνικό λαό συνολικά μέσω των τριών φόρων που δήθεν προωθούνται για τη λειτουργία των Δήμων.  
Απαιτούμε το σταμάτημα της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού και των παιδιών του από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και των συμμάχων των.
Διεκδικούμε μέτρα προστασίας του λαού:

Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
Άμεση αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων, για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας, για να πάψει η ενέργεια να είναι εμπόρευμα.
Ταυτόχρονα απαιτούμε:

Την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Άμεση χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, που για το Δήμο Πατρέων είναι πάνω από 670 εκατ. € στην τελευταία δεκαετία .  
Να αποδίδεται κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση 91 εκατ. € κατ’ έτος στο Δήμο Πατρέων και όχι 24 εκατ. € που δίνονται όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού είναι 31,5 εκατ. €
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Δήμο μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατάργηση των αναστολών προσλήψεων και διορισμών με τις κατ’ έτος πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο που είναι μέχρι σήμερα.
Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑΠ.
Χρηματοδότηση για τις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες για να μην πληρώσει ο λαός επαυξημένα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων,  τον δημοτικό φωτισμό και κάθε τέλος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις