Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου κατέφυγε στην εισαγγελία μετά και το πρόσφατο περιστατικό
«Φαινόμενο» που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι κατολισθήσεις στις καμένες περιοχές της Αιγιάλειας και του Διακοπτού που είχε ως αποτέλεσμα και την ακινητοποίηση του οδοντωτού πριν λίγες μέρες.
Μάλιστα ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος απευθύνθηκε στην εισαγγελία με αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραλείψεις και κατά πόσο είναι ασφαλές το πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού. «Θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες και φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Πήρα την πρωτοβουλία να πάω στην εισαγγελία ενώ τις επόμενες μέρες θα κληθώ να καταθέσω» λέει στο thebest.gr ο κ. Μπέσκος.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι περιστατικό που οδήγησε στον εγκλωβισμό επιβατών του οδοντωτού είναι ιδιαίτερα σοβαρό. «Θυμίζω ότι το 2020 μετά από κατολίσθηση έσπασε τζάμι του τρένου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας επιβάτης και να υπάρξει πανικός. Μιλώντας με ανθρώπους της πυροσβεστικής που βρέθηκαν να επιχειρήσουν στο πρόσφατο περιστατικό, άκουσα ότι ανατρίχιασαν καθώς είδαν βράχους να κρέμονται από μια κλωστή» λέει χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε ότι οι κατολισθήσεις δεν αφορούν μόνο τη σιδηροδρομική γραμμή αλλά και την παλαιά εθνική οδό στην οποία κατά καιρούς έχει υπάρξει πρόβλημα εξαιτίας τους. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως περιφερειακή αρχή, με την πολιτική έννοια, πήρε την πρωτοβουλία να ενημερωθεί από τους εμπλεκόμενους για την κατάσταση έτσι ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός δυνάμεων.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαίμης, «αρμοδιότητα μας είναι να καθαρίζουμε την παλαιά εθνική οδό όταν σημειώνονται κατολισθήσεις. Ενημερωνόμαστε άμεσα σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει πρόληψη. Έχουμε ζητήσει από το δασαρχείο, τον ΟΣΕ και την Ολυμπία Οδό να μας ενημερώσουν για τις κινήσεις, τις μελέτες και τα έργα που σχεδιάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων. Έχουμε κάνει σαφές ότι ως Περιφέρεια είμαστε στη διάθεση τους με την πρόσθεση να κάνουμε ότι μπορούμε ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Ως Περιφέρεια είμαστε εδώ όχι μόνο για να παρακολουθούμε και να συντονίζουμε αλλά και για να συνεργαστούμε».
Όπως εξηγεί ο κ. Ζαΐμης, δρομολογούνται από τα «τρία μέτωπα» που εμπλέκονται μελέτες κι έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα, αντιπλημμυρικά έργα, δεξαμενές που θα συγκεντρώνουν χώμα- λάσπη και τα διοχετεύουν στη θάλασσα, έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση του ορεινού όγκου είναι κάποια από αυτά.
Το σίγουρο είναι βέβαια πως χρόνος δεν υπάρχει και πως το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα προκειμένου να διασφαλιστεί όχι μόνο το πέρασμα του οδοντωτού αλλά και όσων περνούν από το βουνό που μετά τις φωτιές έχει γίνει επικίνδυνο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr