Συμπληρώνονται ακριβώς 30 χρόνια από το θάνατο της, το έτος 1994 - Θα παραστεί και η Laurence Auer, Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στις 19:00 στο Auditorium Theo Angelopoulos, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην οδό Σίνα 31, στο Κολωνάκι στην Αθήνα, παρουσία της Laurence Auer, Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – αφιέρωμα στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.
Η βραδιά θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά.
Στις 6 Μαρτίου συμπληρώνονται ακριβώς 30 χρόνια από τότε που η Μελίνα Μερκούρη έφυγε από τη ζωή. 30 Χρόνια στην αιωνιότητα, είναι & ο τίτλος εκδήλωσης Hommage Melina Merkouri που θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Ο σύζυγος της υπέροχης και δυναμικής Μελίνας Μερκούρη ήταν ο κορυφαίος σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν (18 Δεκεμβρίου 1911 - 31 Μαρτίου 2008) ο οποίος ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, ωστόσο είχε ζήσει για πολλά χρόνια στη Γαλλία και κατόπιν & στην Ελλάδα, λόγω της Μελίνας Μερκούρη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της αφιερωματικής βραδιάς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο της αξέχαστης ηθοποιού και υπουργού πολιτισμού τη δεκαετία του ’80, μέσα από μια συζήτηση μεταξύ των Σπύρου Αρσένη και Γιώργου Αρχιμανδρίτη, συγγραφέων του βιβλίου «Μελίνα. Μία σταρ στην Αμερική» (Εκδόσεις Πατάκη) και Γιάννη Ζουμπουλάκη, δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου.
Η βραδιά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «θα περιλαμβάνει μια εξαιρετική επιλογή ανέκδοτων οπτικοασουστικών ντοκουμέντων και μαρτυριών, τόσο με την ίδια όσο και προσωπικοτήτων που τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της. Τα τεκμήρια αυτά θα αναδείξουν τη μοναδική διαδρομή της “τελευταίας Ελληνίδας Θεάς” που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στη διεθνή πολιτιστική σκηνή».
Η Μελίνα Μερκούρη, γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1920 «έλαμψε» ως «Στέλλα» στην περίφημη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη το 1955 ενώ πέντε χρόνια μετά με το ρόλο της στο «Ποτέ την Κυριακή - Never on Sunday» του Ζυλ Ντασέν έμελλε να προταθεί για το βραβείο Όσκαρ καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου αλλά έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Κέρδισε όμως ο Μάνος Χατζιδάκις Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά».
Πέρα από τη λάμψη και το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα η Μελίνα Μερκούρη άφησε την σφραγίδα της και για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα. Μάλιστα εκείνα τα πρώτα χρόνια του αγώνα της είχε θερμό συμπαραστάτη και τον τότε Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού Ζακ Λανγκ.
Με στοιχεία & από το ΑΠΕ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr