Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την προσεχή Παρασκευή
Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνει και αυτή την εβδομάδα σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, στην "τελική ευθεία" της μάχης κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού το αργότερο έως την Παρασκευή η κυβέρνηση θέλει να “περάσει” από τη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο.
Ήδη, για την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία ενώ το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας για την Πέμπτη 7 Μαρτίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 12:00 στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων, μαθητών και διδασκόντων.
Την ίδια στιγμή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά του εν λόγω νομοσχεδίου, τόσο σε επίπεδο ανακοινώσεων όσο και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία ολοκληρώθηκε χτες, Δευτέρα (4/3) με την υπερψήφιση -μόνο από τους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη (6/2). Αν και για την διαδικασία έχουν οριστεί δύο συνεδριάσεις (Τετάρτη, Πέμπτη) κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθεί έως και την Παρασκευή.
Διοικητικοί υπάλληλοι: “Τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε κερδοφόρες επιχειρήσεις”
“Με αυτό το νομοσχέδιο παραδίδεται πλήρως στους επιχειρηματικούς ομίλους η Ανώτατη Εκπαίδευση ως άλλο ένα πεδίο με μεγάλους τζίρους και εγγυημένη πελατεία. Μετατρέπονται ακόμη περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια σε κερδοφόρες επιχειρήσεις” αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
“Στα 170 άρθρα του νομοσχεδίου, τα σχετικά με τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη, η οποία να δίνει απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου“, τονίζει, καταλήγοντας,
“Παίρνουμε την σκυτάλη από τη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη. Για 9η εβδομάδα, ξαναβγαίνουμε στον δρόμο με τους χιλιάδες φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους άλλους εργαζόμενους. Η ΟΔΠΤΕ προκηρύσσει:
Στάση εργασίας την Πέμπτη 7 Μάρτη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους με τους φοιτητικούς συλλόγους ανά ίδρυμα
Απεργία στις 8 Μάρτη
Φέτος η κινητοποίηση της 8ης Μάρτη που έχει κατοχυρωθεί με τους αγώνες των εργατριών του Σικάγο και τους σύγχρονους αγώνες των γυναικών ενάντια στην κοινωνία της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, θα ενωθεί με τον αγώνα μας για την διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και πραγματικά δωρεάν εκπαίδευσης ενάντια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
“Στο τέλος της εβδομάδας καταθέτει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού. Δίνοντας συνέχεια σε μια μακρόχρονη πορεία νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων όσων κυβέρνησαν, με αυτό το νομοσχέδιο παραδίδεται πλήρως στους επιχειρηματικούς ομίλους η Ανώτατη Εκπαίδευση ως άλλο ένα πεδίο με μεγάλους τζίρους και εγγυημένη πελατεία. Μετατρέπονται ακόμη περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Οι φοιτητές και οι γονείς τους θα κληθούν να πληρώνουν όλο και περισσότερα για να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση ανάλογα με την τσέπη τους.
Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά στις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους, τις ανάγκες των εργαζομένων. Στα 170 άρθρα του νομοσχεδίου, τα σχετικά με τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη, η οποία να δίνει απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου. Καμία αναφορά σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, σε μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μας, σε γενναία αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των δημόσιων πανεπιστημίων, σε κονδύλια για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, στην ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας,
Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο! Γιατί δεν μπορεί να δεχόμαστε η ζωή μας, η δουλειά μας, η μόρφωση των παιδιών μας να μετρώνται με τη μεζούρα των κερδών των λίγων. Γιατί δεν μπορεί να δεχόμαστε ότι ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και κρίσιμες υποδομές στην παιδεία, στην πρόνοια, στις υπηρεσίες για πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση της ΝΔ. όπως και οι προηγούμενες να δίνουν 7 δις το χρόνο σε πολεμικές αποστολές και Νατοϊκούς εξοπλισμούς.
Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές. Δεν μπορεί η υγεία και η παιδεία να εξαρτώνται από το πόσο βαθιά μπορούμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη». Γιατί τα «Τέμπη» της καθημερινότητάς μας είναι πολλά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Παίρνουμε την σκυτάλη από τη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη. Για 9η εβδομάδα, ξαναβγαίνουμε στον δρόμο με τους χιλιάδες φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους άλλους εργαζόμενους. Η ΟΔΠΤΕ προκηρύσσει:
Στάση εργασίας την Πέμπτη 7 Μάρτη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους με τους φοιτητικούς συλλόγους ανά ίδρυμα
Απεργία στις 8 Μάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συμμετέχουμε ΜΑΖΙΚΑ στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12μ. στα Προπύλαια.
Δεν ανεχόμαστε η μόρφωση να είναι εμπόρευμα. Λέμε ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων σαν επιχειρήσεις. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για μαζικές, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστήμια, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Φέτος η κινητοποίηση της 8ης Μάρτη που έχει κατοχυρωθεί με τους αγώνες των εργατριών του Σικάγο και τους σύγχρονους αγώνες των γυναικών ενάντια στην κοινωνία της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, θα ενωθεί με τον αγώνα μας για την διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και πραγματικά δωρεάν εκπαίδευσης ενάντια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
Απαιτούμε:
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση – Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων στο ύψος των αναγκών
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Να σταματήσει κάθε διαδικασία από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ που θέτει ζήτημα απόλυσης του συναδέλφου μας και μέλους του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ, Δημήτρη Αντωνίου.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ”
Πιερρακάκης: “Στέρεο συνταγματικό βήμα” το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Ως ένα “στέρεο συνταγματικό βήμα” χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αποκρούοντας όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί “αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος”.
Προς επίρρωση των λεγομένων του παρέθεσε τα ονόματα κορυφαίων συνταγματολόγων, που ενισχύουν με τις γνωμοδοτήσεις και την αρθρογραφία τους πλήρως την κυβερνητική άποψη, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Σκουρής Σπυρόπουλος, Δελής για να συμπληρώσει “η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει και να παραμένει στάσιμη, είμαστε η τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι πως η ερμηνεία του συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων“.
Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πλήρως τους μύθους για τις βάσεις εισαγωγής στα κρατικά και στα μη κρατικά πανεπιστήμια και ανέφερε,
“Δεν πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στην δημόσια ιατρική με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με 9. Όποιος το υποστηρίζει συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Εμείς νομοθετούμε πως όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Ρίξτε μια ματιά στα πανεπιστήμια της Κύπρου και θα δείτε το πλαίσιο εισαγωγής, τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ υψηλότερα από αυτά που διακινούνται στην ελληνική αρθρογραφία ή υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση”.
Ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για την επιχορήγηση του δημόσιου πανεπιστημίου. “Τα 176 από τα 205 άρθρρα του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυξάνουμε κάθε χρόνο την επιχορήγηση του, η οποία έως το 2018 μειώνονταν. Επενδύουμε πλέον του ενός δισεκατομμυρίου σε υποδομές και ταυτόχρονα αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στις 2.500 ευρώ για τα πανεπιστήμια της επαρχίας”.
Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως “αλλάζει κάθε εβδομάδα. Στην πρώτη εβδομάδα του νομοσχεδίου εμφανίζονταν να συμφωνεί και να έχει θετική στάση, στη δεύτερη ανακαλύφθηκε το φινλανδικό μοντέλο, στο οποίο σημειωτέον προβλέπεται ότι εισάγεται κάθε χρόνο στα ΑΕΙ το 30% των αποφοίτων Λυκείου. Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον περιορισμό;”
Για την κατηγορία ότι το νομοσχέδιο είναι “διευθέτηση συμφερόντων” απάντησε: “Διευθέτηση συμφερόντων είναι η παραμονή, με την επίκληση μύθων, στη σημερινή αρρύθμιστη κατάσταση, όπως συνέβη και με τα κολέγια, όπου η χώρα σύρθηκε αναγκαστικά σε μια επιλογή από δικαστικές αποφάσεις, χωρίς η ίδια να ασκήσει εθνική κυριαρχία. Με το νομοσχέδιο κάνουμε αυτό ακριβώς, ασκούμε εθνική κυριαρχία. Στα κολέγια δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια τα επαγγελματικά δικαιώματα, εμείς δίνουμε τα ακαδημαϊκά δικαιώματα και ορίζουμε οι ίδιοι τι είναι πανεπιστήμιο και τι όχι”.
πηγη: news247.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr