Τι λένε Καρναβαλιστές
Πληρώματα χωρίς άρματα θα δούμε φέτος στο Καρναβάλι της Πάτρας, όπως εξηγούν οι καρναβαλιστές που για χρόνια αποτελούν κομμάτι της παράδοσης της μεγάλης γιορτής.
Και αυτό γιατί πολλά από αυτά δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον ιδιωτικό χώρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει την κατασκευή ενός άρματος. Και καθώς πλέον δεν υπάρχει και ένας χώρος συνάντησης των παλιών με τους νεότερους οπότε και σταματά να «μεταλαμπαδεύεται» και η τεχνογνωσία στην κατασκευή των αρμάτων, επισημαίνουν οι άνθρωποι που για χρόνια με όρεξη και μεράκι παρουσίαζαν άρματα που έδιναν ξεχωριστή νότα στην παρέλαση.
Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν, ότι σταδιακά υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστεί αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο του Πατρινού Καρναβαλιού.
Όπως είναι γνωστό μετά την αποχώρηση των πληρωμάτων από τον ΑΣΟ επί της ουσίας έμειναν «άστεγα». «Ο Δήμος δεν τήρησε την υπόσχεσή του για ανεύρεση νέου χώρου» λένε χαρακτηριστικά ενώ ό,τι έχει φυλαχτεί και στο Πετρωτό φθείρεται στο χρόνο.
«Όσοι μπόρεσαν να βρουν έστω έναν εξωτερικό χώρο, θα βγάλουν άρμα, έστω και λιγότερο δουλεμένο. Όμως είναι πολλοί εκείνοι που δεν το κατάφεραν. Και δεν είναι και λογική αυτή, να βγούμε δηλαδή στο δρόμο για να φτιάξουμε άρμα» λέει στο thebest.gr ο Νίκος Κανελλάκης που και φέτος «θα ντύσει» με κατασκευή το αυτοκίνητό του καθώς δεν κατάφερε να βρει χώρο για κατασκευή άρματος.
Όπως εξηγεί και ο Παναγιώτης Ρούντoς μιλώντας στο thebest.gr, «η έλλειψη χώρου για την κατασκευή αρμάτων είναι μεγάλο πρόβλημα. Για να βγάλει άρμα το πλήρωμά μας έπρεπε να φιλοξενηθεί σε χώρο άλλου πληρώματος. Έπρεπε να περιμένουμε να τελειώσει πρώτα το δικό του άρμα. Ξεκινάμε λοιπόν τώρα, τελευταία στιγμή με κόπο και προσπάθεια. Οι συνθήκες είναι αντίξοες ενώ από την πλευρά του Δήμου υπάρχει μία απαξίωση πάνω σε αυτό το θέμα. Όση προσπάθεια κι αν κάνουμε εθελοντικά πώς είναι δυνατόν να βγουν ποιοτικά άρματα; Γυρίσαμε στην εποχή του 1980 που με σκαλωσιές και νάιλον προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε.
Από τα τέλη του 1990 είχε σταματήσει αυτό, υπήρχε ένα σημείο συνάντησης και καλλιτεχνικής- καρναβαλικής δημιουργίας για χρόνια. Τώρα δεν υπάρχει. Ο Δήμος μας έκοψε και την βοήθεια που έδινε στα υλικά. Όσο μένουν κάποιοι που έχουν την τεχνογνωσία θα συνεχίζουν. Μετά από αυτό όμως, αυτό το κομμάτι θα χαθεί. Το να αναθέσουμε τη δημιουργία τους άρματός μας σε επαγγελματίες είναι κοστοβόρο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό ένα πλήρωμα 200 ατόμων. Μπορεί να κοστίζει από 5.000- 8.000 ευρώ».
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν το αδιέξοδο μπροστά και στο μεγάλο κίνδυνο να αφανιστεί κομμάτι της εικόνας του Καρναβαλιού της Πάτρας.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο thebest.gr και ο Ανδρέας Ασημακόπουλος, «αν δεν υπάρχει χώρος, δεν μπορεί να υπάρξει και άρμα. Ως νεότερο καρναβαλικό πλήρωμα, ό,τι έμαθα από κατασκευές, το έμαθα μέσα στον ΑΣΟ μένοντας κοντά στους παλιότερους. Με την παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα. Πώς θα μάθει η επόμενη γενιά το σκάλισμα του φελιζόλ, την βαφή των κατασκευών και τον τρόπο που διορθώνονται; Ό,τι γίνεται πλέον είναι με καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Όμως δεν είναι δυνατό για όλους να βρουν μία αυλή για να κατασκευάσουν το άρμα τους. Σε λίγο δε θα υπάρχουν άρματα των πληρωμάτων στο Καρναβάλι της Πάτρας».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr