Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τσεντουρίπε: Η πόλη της Σικελίας που από ψηλά μοιάζει με γιγαντιαίο άνθρωπο

Τσεντουρίπε: Η πόλη της Σικελίας που από...

Βρίσκεται στην Ιταλία

Εκατοντάδες μοναδικά χωριά μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ιταλία που είναι γνωστά για την πλούσια ιστορία τους, καθώς και την ιδιαίτερη ομορφιά τους.

Ένα από αυτά είναι και η κωμόπολη Τσεντουρίπε σε υψόμετρο 730 μέτρων που απλώνεται στις κορυφογραμμές πέντε λόφων που ενώνονται μεταξύ τους, βρισκόμενη σε απόσταση λίγων χλμ. από το ενεργό ηφαίστειο της Αίτνας.

 Συγκεκριμένα, η Τσεντουρίπε είναι δήμος της ιταλικής επαρχίας Έννας στην αυτόνομη ιταλική περιφέρεια της Σικελίας στη νότια Ιταλία. Η πόλη απέχει περίπου 61 χλμ. από την πρωτεύουσα Έννα και ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 5.033 κατοίκους.

Η συγκεκριμένη πόλη έχει γίνει ευρέως γνωστή κυρίως μέσα από αεροφωτογραφίες και βίντεο από drones για το ιδιαίτερο σχήμα της. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η πόλη θυμίζει, από ψηλά, αστερία, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι παραπέμπει σε σχήμα γιγαντιαίου ανθρώπου που έχει τα πόδια και τα χέρια του τεντωμένα.

 Eπιπλέον, η Τσεντουρίπε αποκαλείται και ως «μπαλκόνι της Σικελίας». Στην δεξιά πλευρά της πόλης, δεσπόζει ένα μαυσωλείο πάνω στον λόφο από την αυτοκρατορική ρωμαϊκή εποχή, το κάστρο Corradino, απ’όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την μαγευτική θέα του ηφαιστείου, το καταπράσινο τοπίο, καθώς επίσης και την πεδιάδα της Catania.

Η οικονομία της πόλης είναι βασικά αγροτική, ενώ υπάρχουν και αρκετά σπήλαια με ορυχεία αλάτων και πηγές.

Μάλιστα, την δεκαετία του 1820 βρέθηκε ένας ασκός (πεπλατυσμένο αγγείο) του 5ου αιώνα π.Χ. με την μεγαλύτερη σικελική επιγραφή που υπάρχει.

 Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην πόλη αναφέρεται και ο Θουκυδίδης, που είναι γνωστός για την συγγραφή της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός καταγράφει την αρχαία πόλη με το όνομα «Κεντόριπα», όπου κατοικούσαν Σικελοί που εξελληνίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. και έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων όταν έκανα την εκστρατεία στην Σικελία.

Η πόλη διατήρησε την ανεξαρτησία της μέχρι την εποχή που ξέσπασε ο Α’ Καρχηδιανιακός Πόλεμος, όπου υποτάχθηκε στην Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Στην Κεντόριπα παραχωρήθηκαν, επίσης, δικαιώματα και φοροαπαλλαγές πριν από τις υπόλοιπες πόλεις της Σικελίας. Τον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. η πόλη έγινε πασίγνωστη για την πολύχρωμη διακόσμηση των αγγείων.

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων περιγράφει την Κεντόριπα ως μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες σικελικές πόλεις της εποχής του με πληθυσμό που έφθανε τους 10.000 κατοίκους. Όταν ο Σέξτος Πομπήιος και ο Οκταβιανός Αύγουστος βρέθηκαν σε εμφύλιο, η πόλη πέρασε περίοδο κρίσης, υποστήριξε, ωστόσο, τον Αύγουστο που όταν νίκησε έδωσε στους κατοίκους τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη.

 Ακολούθως, η πόλη άκμασε κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τεράστια μνημεία, γλυπτά και αμέτρητες επιγραφές, ενώ δέχθηκε έναν Σύμβουλο που ήταν πιθανότητα γιος ή μέλος της συνοδείας του αυτοκράτορα Ανδριανού.

Όμως, τα μνημεία της λεηλατήθηκαν από συλλέκτες και τα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας η πόλη έπεσε σε παρακμή.

Όταν ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν κατέστρεψε την πόλη για να την τιμωρήσει για μια επανάσταση (1233), οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Αγκούστα. Μολονότι, ο Κάρολος ο Ανδεγαυός την ισοπέδωσε από τα θεμέλια, εντούτοις, ο Φραντστέκο Μονκάντα την έκτισε ξανά (1548). Η νέα πόλη έμεινε γνωστή μέχρι το 1863 ως «Τσεντορμπί». Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την εποχή που η Σικελία προσπαθούσε να ελευθερωθεί (1943) κατελήφθη προσωρινά από την 38η Ταξιαρχία Πεζικού των αμυνόμενων Γερμανών και υπέστη καταστροφές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις