Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Συνταγή για υγιεινό vegan μουσακά

ΦΩΤΟ pixabay

ΦΩΤΟ pixabay

Η συνταγή είναι ιδανική για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή

Απολαύστε όλη τη νοστιμιά του παραδοσιακού μουσακά σε μια απολύτως vegan εκδοχή.

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή, χωρίς να στερούνται την πλούσια γεύση και την υπέροχη υφή του κλασικού πιάτου.

Συνταγή για γεμιστά αβοκάντο με τόνο και φασόλια

Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες 15 λεπτά
Μερίδες: 4

 Υλικά

 Αλάτι και μαύρο πιπέρι
2 μελιτζάνες
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το τηγάνισμα
1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250γρ. καστανά ή λευκά μανιτάρια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κανέλα
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη, συν λίγο επιπλέον για τις μελιτζάνες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200γρ. αποξηραμένες καφέ φακές
75ml κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ (400γρ.)
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
1 κ.σ. πάστα μίσο κριθαριού
Περίπου 300γρ. πατάτες για σαλάτα, καθαρισμένες (αν είναι απαραίτητο) και κομμένες σε λεπτές φέτες

Για την μπεσαμέλ:

75γρ. ελαιόλαδο
75γρ. αλεύρι
600ml φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη
Μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακριές, λεπτές φέτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Τις αφήνουμε εκεί όσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  • Βάζουμε το λάδι σε ένα πλατύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά και τα τηγανίζουμε, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν και καούν, μέχρι το τηγάνι να στεγνώσει και τα μανιτάρια να ροδίσουν.
  • Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα και τα μυρωδικά, και σοτάρουμε για μερικά ακόμη λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό περίπου, και στη συνέχεια ανακατεύουμε τις φακές για να καλυφθούν.
  • Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα, μέχρι να μαγειρευτούν οι φακές και η σάλτσα να γίνει πλούσια και πυκνή.
  • Προσθέτουμε το μίσο, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη νοστιμιά αν χρειαστεί, στη συνέχεια αφαιρούμε και πετάμε την κανέλα και τα φύλλα δάφνης.
  • Εν τω μεταξύ, καλύπτουμε τη βάση ενός τηγανιού με ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Μόλις ζεσταθούν, στεγνώνουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε σε παρτίδες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, συμπληρώνοντας το λάδι όσο χρειάζεται.
  • Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Μόλις τηγανιστούν όλες οι μελιτζάνες, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις πατάτες, τις μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσή απόχρωση.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα και μετά ανακατεύουμε με το αλεύρι να γίνει μια πάστα. Τηγανίζουμε για μερικά λεπτά, στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και μαγειρεύουμε απαλά, ανακατεύοντας όλη την ώρα, μέχρι να πήξει. Καρυκεύουμε με αλάτι και τριμμένο μοσχοκάρυδο κατά βούληση.
  • Λαδώνουμε ελαφρά τη βάση ενός μέτριου ταψιού, στη συνέχεια σκεπάζουμε με τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά με ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη.
  • Περιχύνουμε με κουτάλι τη σάλτσα, στη συνέχεια ρίχνουμε τις μελιτζάνες και αλατοπιπερώνουμε με λίγη ακόμα ρίγανη. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι τη μπεσαμέλ από πάνω και την απλώνουμε.
  • Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, στη συνέχεια αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life